Operatie Market Garden (WO II)


Het verhaal van één van de opmerkelijkste offensieven uit WO II
#190419
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Na vijf jaren herdenking van de Eerste Wereldoorlog, is de Tweede Wereldoorlog volop in de belangstelling, dankzij de herdenkingen van o.a. 75 jaar Slag om Normandië en de 75ste verjaardag van de Bevrijding van België. Tal van steden in Frankrijk en België zullen het komende jaar inspelen op dit thema. Ook de verschillende herdenkingen zelf zullen bij Syntra West in samenspraak met onze partners uitgebreid aan bod komen.

Omschrijving

In 2019 herdenken we de 75ste verjaardag van de bevrijding van West-Europa tijdens WO II, met o.a. de beroemde Landing in Normandië en de daaropvolgende Slag om Normandië. Ook de operatie Market Garden en het Ardennenoffensief spreken tot de verbeelding. Die komen in het najaar 2019 aan bod.

N.a.v. de vele media-aandacht die deze herdenkingen de komende maanden ongetwijfeld zullen krijgen, willen we onze reisleiders (maar ook alle andere geïnteresseerden) graag wat meer achtergrondinformatie geven omtrent de gebeurtenissen in 1944 en begin 1945.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

Na Operatie Overlord waren de Geallieerden aan een gestage opmars in Europa begonnen. Parijs werd op 25 augustus 1944 bevrijd en het einde van de oorlog leek een kwestie van tijd. Het snelle oprukken zorgde echter voor ernstige logistieke problemen en de troepen raakten ook vermoeid. Na de bevrijding van Brussel in september stokte de opmars dan ook. Opperbevelhebber generaal Dwight D. Eisenhower had bij de opmars steeds een breed front behouden, maar de Britse bevelvoerder, veldmaarschalk Bernard Montgomery, kwam op de proppen met een gewaagd plan. Het plan van Montgomery hield in dat de Britse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten tot aan het IJsselmeer. Daarmee zouden de Duitse troepen in westelijk Nederland in de tang zijn genomen en was er tevens de mogelijkheid om naar het oosten door te stoten, waar het Ruhrgebied lag. Dit was het hart van de Duitse oorlogsindustrie. Het tweeledige plan werd ‘Market Garden’ genoemd en bestond uit operatie Market, het luchtlandingsgedeelte, en operatie Garden, het grondoffensief. De zeer ambitieuze planning hield in dat de grondtroepen, het Britse 30ste korps onder leiding van luitenant-generaal Brian Horrocks, in 3 dagen de lange weg van de Belgische grens tot aan Arnhem zouden afleggen. Om het 30ste korps snel te kunnen laten oprukken, moesten eerst alle tussengelegen bruggen door de luchtlandingstroepen veroverd worden. De Amerikaanse 101ste Airborne divisie onder leiding van generaal-majoor Maxwell Taylor moest alle bruggen tussen Eindhoven en Veghel veiligstellen. Een andere Amerikaanse luchtlandingsdivisie, de 82ste Airborne divisie onder aanvoering van brigade-generaal James Gavin, kreeg de verovering van de bruggen tussen Grave en Nijmegen toegewezen. De Britse generaal-majoor Roy Urquhart moest met zijn 1ste Airborne divisie de bruggen over de Rijn bij Arnhem bezetten. Maar Arnhem bleek “een brug te ver”…

In 2 avondsessies legt Jo Vanderbeke het verhaal van Operatie Market Garden in geuren en kleuren uit. Jo brengt de eerste avond het verhaal van Operatie Garden – het grondoffensief – vanaf Joe’s Bridge in Lommel tot in Nijmegen. De week erop focust de docent zich op de luchtlandingen in de buurt van Arnhem en de beruchte strijd om de brug.

Waar & Wanneer?

Maandagen 9 en 16 september 2019, telkens van 19u t.e.m. 22u30.

Bezoek - studiereis

Wie dit opmerkelijke offensief ook ter plaatse wil gaan bekijken, kan intekenen op een unieke tweedaagse reis omtrent het verhaal van Operatie Market Garden.

Alle informatie hieromtrent vindt u op www.war-vzw.be .

Prijsinfo

Er is een korting van 15% voorzien voor:

?leden War And Remembrance vzw

?leden VZW Reisleiders en afgestudeerde Reisleiders en gidsen SYNTRA-netwerk

huidige cursisten binnen de opleiding ‘Reisleider’ en 'Gids' bij Syntra West

?huidige cursisten binnen de opleiding ‘Battlefieldtoerisme-herdenkingstoerisme’

Korting is niet cumuleerbaar indien u voldoet aan meerdere van bovenstaande voorwaarden.

Wil aub vermelden bij inschrijving dat u van de korting wil genieten.

Jo Vanderbeke, actief in het Belgische leger en docent binnen de opleiding Battlefield- en Herdenkingstoerisme, studeerde af in 2001 als 1ste reisleider ooit op het thema Slag om Normandië.