Operatie Barbarossa (WO II - herdenkingen)


Op zoek naar 'Lebensraum' en de strijd tegen het communisme
#210609
#Opleiding #Toerisme

Introductie

De Duitse Führer Adolf Hitler had al in 1940 het besluit genomen om de Sovjet-Unie aan te vallen, op zoek naar Lebensraum en als ideologische strijd tegen het communisme. De aanval – die de codenaam Unternehmen Barbarossa kreeg – ging van start op 22 juni 1941. Na enorme terreinwinst en vele Russische verliezen in de eerste weken van de operatie, slaagde het Rode Leger er echter in om de Duitsers tot staan te brengen. De feitelijke operatie zou duren tot december 1941, maar de strijd aan het Oostfront zou voor epische gevechten zorgen. Denken we bijvoorbeeld maar aan de Slag bij Stalingrad.

De grootste militaire operatie in de geschiedenis – zowel qua aantal ingezette troepen als qua slachtoffers – zou een kantelpunt betekenen in de Tweede Wereldoorlog, vooral nadat nazi-Duitsland ook de oorlog verklaarde aan de Verenigde Staten van Amerika. Jo Vanderbeke brengt het verhaal van Operatie Barbarossa en belicht hierbij de 3 aanvalsgolven van de Duitse aanval.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Na vijf herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog, is de Tweede Wereldoorlog volop in de belangstelling. We hadden de 80-jarige herdenkingen van o.a. de bevrijding in 2020. Maar ook de ontwikkelingen in 1940-1944 verdienen onze aandacht.

Op tal van locaties In Europa zal er de komende jaren ingespeeld worden op dit thema met terugblikken, herdenkingen, enz. Verschillende gebeurtensissen zullen bij Syntra West in samenspraak met onze partners weer uitgebreid aan bod komen.

 

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

Jo Vanderbeke brengt het verhaal van Operatie Barbarossa op maandag 15 november 2021 om 19u bij Syntra West Roeselare.

Cursusmateriaal

Syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld.

Prijsinfo

10% korting voor de leden van de VZW Reisleiders Vlaanderen, War and remembrance VZW en afgestudeerde Reisleiders en gidsen van Syntra of reisleiders en gidsen in opleiding bij Syntra.

Jo Vanderbeke, actief in het Belgische leger en docent binnen de opleiding Battlefield- en Herdenkingstoerisme, studeerde af in 2001 als 1ste reisleider ooit op het thema Slag om Normandië