James Ensor anders bekeken!

Ensorjaar 2024: voor reisleiders en gidsen een 'must'!
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Volgend jaar wordt de 75ste verjaardag van Ensor's overlijden herdacht. Een vervolmaking (PV) over James Ensor bij de start van het Ensorjaar (ENSOR24) kan niet ontbreken.

2024 wordt een Ensor-‘kroonjaar’ en je zal het geweten hebben! KMSK (Antwerpen), Mu.Zee, KBR, e.a. zetten het Ensorjaar met tal van unieke expo’s en evenementen dik in de verf. Beschouw deze PV als een ferme introductie tot dit ‘kroonjaar’.

Omschrijving

Uitgangspunt voor deze PV is niet het oeuvre van de kunstenaar, maar zijn persoonlijke levenssfeer. Ensor werd zeer sterk geïnspireerd door wat hij beleefde, rond zich zag, wat hij van vrienden en collega’s vernam, literatuur, politieke en sociale actualiteit enz. Zijn werk is idiosyncratisch, zeer eigen aan zijn ‘ik-zijn'.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor reisleiders, gidsen, reisorganisatoren, tour operators, autocarondernemers, toeristische actoren, leerkrachten en elke geïnteresseerde in kunst en geschiedenis.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Ensor was veel meer dan enkel het cliché van ‘de maskerschilder’. James was schrijver, muzikant, winkelier, redenaar, en ‘schilder in bijberoep’ zoals Herwig Todts het zo mooi omschrijft.

De vele familiale en medische kopzorgen in het gezin weerhielden Ensor vaak van zijn werk en leidden tot een haat-liefdeverhouding met zijn thuisomgeving.

Het is in Brussel dat Ensor soelaas vond bij zijn vrienden en kennissen. De Brusselse familie Rousseau speelde een zeer belangrijke rol in zijn leven. Zij voerden van 1883 tot 1924 een zeer betekenisvolle en intieme briefwisseling met James. Hun vriendschap liet beduidende sporen na in het zijn oeuvre.

Aanvang 1900 verlegde de focus zich van Brussel naar Antwerpen, want hij had Emma Lambotte leren kennen.  Een nieuwe wereld ging open, een nieuw momentum in het oeuvre van James.

Wie beweert dat Ensor na 1900 uitgeblust was, heeft het grondig fout. Deze gedreven man, hypochonder, spotter, grappenmaker, gierige kwast, bijgelovige, pedante querulant, uitdager, ironische zonderling, vleier en nog veel meer had nog heel wat in zijn mars.

Wist u dat Ensor fietste, schermles volgde, soms eens op de vuist ging, mopshonden had, in het gevang belandde, ook Jimmy werd genoemd, etc.?  De antwoorden op deze vragen vertalen zich allemaal in zijn werk.  Dit wil Dominique Gondry jullie aantonen.

Ensor, eens anders bekeken!

Bijkomende info

Lezing / permante vervolmaking (PV) op maandag 5 februari 2024 om 18u30 bij Syntra West in Oostende, georganiseerd in het kader van onze permanente bijscholingen voor gidsen en reisleiders en toegankelijk voor elke geïnteresseerde!

1 drankje naar keuze inbegrepen in de deelnameprijs.

Leden van Reisleiders Vlaanderen VZW betalen slechts €15+ BTW voor deze lezing.

10% korting voor afgestudeerde Reisleiders en gidsen bij Syntra of reisleiders en gidsen in opleiding bij Syntra, alsook voor de leden van FBAA, BAAV en War and remembrance VZW.

Kortingen zijn niet cumulatief.

Vermeldt aub uw 'claim' op korting als opmerking bij je inschrijving!

Wil je meer weten?

FotoPatrick Gyselinck
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Regiomanager

Patrick Gyselinck

Stel je vraag