Het Ardennenoffensief 1944-1945 (WO II)


Het legendarische offensief in de Ardennen toegelicht op 2 avonden!
#190420
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Na vijf jaren herdenking van de Eerste Wereldoorlog, is de Tweede Wereldoorlog volop in de belangstelling, dankzij de herdenkingen van o.a. 75 jaar Slag om Normandië en de 75ste verjaardag van de Bevrijding van België. Tal van steden in Frankrijk en België zullen het komende jaar inspelen op dit thema. Ook de verschillende herdenkingen zelf zullen bij Syntra West in samenspraak met onze partners uitgebreid aan bod komen.

Waar & Wanneer?

Maandagen 14 en 21 oktober 2019, telkens van 19u t.e.m. 22u30.

Omschrijving

In 2019 herdenken we de 75ste verjaardag van de bevrijding van West-Europa tijdens WO II, met o.a. de beroemde Landing in Normandië en de daaropvolgende Slag om Normandië. Ook de operatie Market Garden en het Ardennenoffensief spreken tot de verbeelding. Die komen in het najaar 2019 aan bod.

N.a.v. de vele media-aandacht die deze herdenkingen de komende maanden ongetwijfeld zullen krijgen, willen we onze reisleiders (maar ook alle andere geïnteresseerden) graag wat meer achtergrondinformatie geven omtrent de gebeurtenissen in 1944 en begin 1945.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

Adolf Hitler besefte in de laatste maanden van 1944 maar al te goed dat zijn legers behoorlijk wat terrein hadden verloren en dat de toekomst van het Derde Rijk op de helling stond. De nazidoctrine gleed steeds verder af naar een pure terreur van de bezette gebieden, mede uit angst voor de opmars van de Geallieerden en de daaraan gekoppelde onzekere toekomst. Hitler besloot nog eens alles of niets te spelen in een gedurfde militaire operatie. Het strategische doel van de Duitsers was de Westerse Geallieerden aan de onderhandelingstafel te krijgen en een deelvrede te kunnen afsluiten, om daarna in alle rust met de Russen te kunnen afrekenen.

Op zaterdag 16 december 1944 lanceerden de Duitsers operatie “Wacht am Rhein”. Het werd een complete verrassing voor de Geallieerden, die al snel in een moeilijke situatie terechtkwamen in de omgeving van Bastogne. De Duitsers waren er immers in geslaagd ten oosten van de Our – de grens tussen België/Luxemburg en Duitsland – een enorme troepenmacht samen te brengen zonder dat de Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten enig vermoeden hadden. Er was bij de Duitse legerleiding wel onenigheid omtrent de operationele doelen: Hitler meende dat de Geallieerden het snelst naar de onderhandelingstafel zouden komen als ze niet alleen enorme menselijke verliezen leden – president Roosevelt moest immers ook nieuwe verkiezingen voorbereiden in de USA – maar ook de havenstad Antwerpen opnieuw verloren. De meeste generaals waren echter de mening toegedaan dat Antwerpen geen haalbare kaart was omdat de eigen aanvoerlijnen enorm kwetsbaar zouden zijn. Voor Hitler was het echter een prestigestrijd. De enige concessie die hij zijn generaals deed was dat de operatie een andere naam kreeg, Herbstnebel. Voor het overige eiste hij de letterlijke naleving van zijn eigen plan. De mislukte staatsgreep van Von Stauffenberg (in juli 1944) lag nog vers in het geheugen en Hitler koesterde argwaan tegen het reguliere leger. Alleen de SS-eenheden hadden zijn vertrouwen. Hij eiste van zijn generaals dat ze op Antwerpen zouden marcheren en zorgde er tevens voor dat van de drie legers die de aanval zouden uitvoeren het Zesde, dat bestond uit troepen van betrouwbare nationaalsocialistische snit, de beste wapens zou krijgen.

De strijd barstte in alle hevigheid los en de Amerikaanse troepen in en nabij Bastogne raakten zelfs helemaal omsingeld. Toch zouden de Duitsers uiteindelijk de strijd niet winnen. Generaal Patton ontzette Bastogne en rukte op naar Duitsland… De strijd in de Ardennen zou uiteindelijk stil vallen op 16 januari 1945.

Docent Jo Vanderbeke brengt het verhaal van het Ardennenoffensief in 2 avondlessen. In de eerste les focust hij op de Duitse opmars en de successen in de eerste fase van het offensief. In de tweede les wordt het Amerikaanse antwoord op de Duitse aanval onder de loep genomen.

Waar & Wanneer?

Maandagen 14 en 21 oktober 2019, telkens van 19u t.e.m. 22u30.

Jo Vanderbeke, actief in het Belgische leger en docent binnen de opleiding Battlefield- en Herdenkingstoerisme, studeerde af in 2001 als 1ste reisleider ooit op het thema Slag om Normandië.