Fall Gelb: De Duitse aanval op de lage landen in mei 1940 (WO II - herdenkingen)


Herdenkingstoerisme WO II
#200035
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Toen op 1 september 1939 Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de oorlog verklaarden aan nazi-Duitsland (omwille van de Duitse inval in Polen), hield de wereld even haar adem in. Amper 20 jaar na het Verdrag van Versailles werd Europa opnieuw met oorlog geconfronteerd. Toch bleef het tijdens die eerste oorlogsmaanden opvallend rustig. Zo rustig dat historici op vandaag nog steeds spreken over de Schemeroorlog (Phoney War of Drôle de Guerre).  Op 10 mei 1940 kwam echter een abrupt einde aan die situatie: de Duitse oorlogsmachine lanceerde Fall Gelb en viel Nederland, België, het Groothertogdom Luxemburg en Noord-Oost-Frankrijk binnen. Het werd een verpletterende Blitzkrieg …

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Na vijf herdenkingsjaren van de Eerste Wereldoorlog, is de Tweede Wereldoorlog volop in de belangstelling. De 80-jarige herdenkingen van o.a. de bevrijding komen eraan in 2020. Maar ook de ontwikkelingen in 1940 zijn 75 jaar geleden in 2020 en verdienen onze aandacht.

Op tal van locaties In Europa zal er het komende jaar ingespeeld worden op dit thema. Verschillende gebeurtensissen zullen bij Syntra West in samenspraak met onze partners weer uitgebreid aan bod komen.

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

Jo Vanderbeke brengt het verhaal van mei 1940 aan de hand van historische foto’s, uniek beeldmateriaal, verhelderende kaarten en natuurlijk ook heel wat opmerkelijke anekdotes. Uiteraard focust hij hierbij vooral op het verhaal van de 18-daagse veldtocht in België.

Op maandag 20 april 2020 om 19u bij Syntra West Roeselare.

Cursusmateriaal

Syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld.

Prijsinfo

10% korting voor de leden van de VZW Reisleiders Vlaanderen, War and remembrance VZW en afgestudeerde Reisleiders en gidsen van Syntra of reisleiders en gidsen in opleiding bij Syntra.

Jo Vanderbeke, actief in het Belgische leger en docent binnen de opleiding Battlefield- en Herdenkingstoerisme, studeerde af in 2001 als 1ste reisleider ooit op het thema Slag om Normandië