Gespecialiseerd voetverzorger - voltijdse dagopleiding


Voeten, de fundamenten van ons lichaam, verdienen alle aandacht
#111428
#Opleiding #Paramedisch

Introductie

Als fundamenten van ons lichaam verdienen de voeten veel aandacht. Omwille van onaangepast schoeisel, onvoldoende aandacht voor de teennagelverzorging en de voortdurende belasting van de voeten, hebben heel veel mensen nood aan een deskundige voetverzorging. Met de huidige vergrijzing van de bevolking wordt deze nood enkel groter.

De gespecialiseerde voetverzorg(st)er staat in voor de eerstelijns voetverzorging: je voorkomt en behandelt huid- en nagelaandoeningen en geeft professioneel advies over schoeisel en voethygiëne. Je maakt komaf met eelt, ingroeiende nagels, kalknagels en likdoorns en je bekwaamt je in gespecialiseerde technieken zoals onychoplastie (kunstnagels en kunstnagelfragmenten) en orthoplastie (protectieve siliconenverbanden). Je leert met de juiste mesjes en tangen werken en je kunt alle soorten verbanden aanleggen. Daarnaast beschik je over voldoende kennis van pathologie om interdisciplinair samen te werken met artsen en paramedici. Met andere woorden: je verlost jouw klanten van ongemakken en helpt in het voorkomen ervan!

In de voltijdse dagopleiding Gespecialiseerd Voetverzorger leer je in één jaar tijd het door de Belgische Vereniging voor gespecialiseerd Voetverzorgers (BVV) erkende programma.

Ondernemerschapsskills zijn standaard geïntegreerd binnen het lessenpakket waardoor je na het slagen voor de opleiding een goed gefundeerde zaak kunt opstarten in hoofd- of bijberoep.

Praktische gegevens

De volledige opleiding duurt 1 jaar. Je hebt gemiddeld 20u per week les.

Door de opbouw van deze voltijdse opleiding behoud je het statuut van student en je ouders het recht op de groeipremie (kinderbijslag) gedurende de ganse opleiding.

 • Lesplaatsen: deze opleiding wordt aangeboden in Campus Brugge en Kortrijk.
 • Lesmomenten:vallen op weekdagen, telkens van 8u30-12u en van 13u-16u30.
 • Tijdens de schoolvakanties worden geen lessen ingericht.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je bent 18 jaar of ouder en geïnteresseerd in verzorging. Je hebt voldoende ondernemingsgeest om de uitdaging van een zelfstandig beroep aan te gaan.

Je kan het recht op het groeipakket (vroegere kinderbijslag) enkel behouden indien je het volledige programma (inclusief ondernemerschapsskills) volgt.

Jouw voordelen op een rij:

 • Officiele certificering door de Vlaamse overheid
 • Boeiende mix van theorie en praktijk
 • Je blijft fiscaal ten laste van je ouders (behoud van het groeipakket (vroegere kinderbijslag))
 • Grote kans op onmiddellijke tewerkstelling

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

De lessen worden in het Nederlands gegeven. Een goeie kennis van het Nederlands is dan ook een voorwaarde om deel te kunnen nemen.

Bijkomende info

VEELGESTELDE VRAGEN:

Is Gespecialiseerd Voetverzorger hetzelfde als Medische Pedicure?

Ja, dit is identiek hetzelfde.

Een gespecialiseerd voetverzorger of medische pedicure doet meer dan een esthetische voetverzorging die door de schoonheidsspecialiste verstrekt wordt. De nadruk ligt bij de gespecialiseerde voetverzorger op het herstellen van het voetcomfort, de preventie en de ondersteuning van de mogelijke voetproblematiek.

SYNTRA hecht veel belang aan een kwalitatieve werking en is daarom de vaste partner van de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers (BVV).

Moet ik stage lopen tijdens deze opleiding?

Binnen de opleiding Gespecialiseerd Voetverzorging wordt er extern op stage gegaan in rust- en ziekenhuizen. Een beroep kun je immers pas leren indien dit genoeg ingeoefend kan worden. Dit gebeurt telkens klassikaal en onder begeleiding van onze docenten. Je hoeft dus zelf geen stageplaatsen te zoeken.

Zijn er nog bijkomende kosten waarmee ik rekening moet houden?

Aanvullend op de kostprijs van de opleiding, moet je instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en divers klein werkmateriaal. Dit materiaal gebruik je gedurende de volledige opleiding en kun je na de opleiding meteen gebruiken bij het uitoefenen van je beroep. De richtprijs hiervoor bedraagt 600 euro.

De aankoop van een eigen freestoestel is een meerwaarde maar geen verplichting, je kunt gebruik maken van een toestel van Syntra op de campus en tijdens de stages.
Daarnaast moet je binnen het traject van Gespecialiseerd Voetverzorger een inenting plaatsen om u te beschermen tegen hepatitis A en B. De kosten die dit meebrengt, worden integraal terugbetaald door het Fonds van Beroepsziekten. Deze items wordt tijdens de eerste lessen nader toegelicht.

Ik beschik reeds over heel wat werkmateriaal. Ben ik verplicht om dit via Syntra aan te kopen?

Op de eerste lesdag ontvang je een lijst van alle benodigdheden via diverse groothandelaren. Indien je reeds over één of meerdere van deze zaken beschikt dien je deze uiteraard niet nogmaals aan te kopen.

Je kunt zelf kiezen waar je deze materialen aankoopt, nadat de docenten jou tijdens de eerste les specifieke toelichting en duiding hebben gegeven.

Is deze opleiding erkend door de Nederlandse stichting BRAVO?

Neen.

Methodologie

pedicure-zorg-verpleging-medis-2-2_2011-1428.jpg
pedicure-zorg-verpleging-medis-2-3_2011-1428.jpg
pedicure-zorg-verpleging-medis-2-1_2011-1428.jpg

Programma

Deze opleiding is een modulair traject die bestaat uit volgende modules waarvoor je allemaal geslaagd moet zijn om het getuigschrift van Gespecialiseerd voetverzorger te ontvangen:

 • Elementaire voetverzorgingstechnieken
 • Anatomie en fysiologie
 • Bijzondere voetverzorgingstechnieken
 • Huidaandoeningen en behandelmethoden
 • Nagelaandoeningen en behandelmethoden
 • Praktijksessies - basis
 • Interdisciplinaire voetverzorging en risicovoeten
 • Nagelregulatietechnieken
 • Orthoplastie
 • Praktijksessies - gevorderd
 • Externe kijkstages
 • Eindwerkbegeleiding + eindproef

Getuigschrift

Als je deze opleiding met succes beëindigt, ontvang je een getuigschrift of diploma, erkend door de Vlaamse overheid.

Jouw professionele mogelijkheden zijn zeer gevarieerd. Je kunt onder meer:

 • je eigen zaak starten in hoofd- of bijberoep
 • aan de slag gaan als medewerker in een groepspraktijk (podologen, voetverzorgers, kinesisten, ...)
 • aan de slag gaan in een ziekenhuis, revalidatiecentrum en/of woon- en zorgcentrum
 • als verkoper of vertegenwoordiger werken in een gespecialiseerde zaak voor voetverzorgingsproducten

Prijsinfo

 • Alle grondstoffen zijn inbegrepen in de prijs.
 • Aanvullend op de kostprijs van de opleiding, moet je instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en divers klein werkmateriaal. Dit materiaal kun je na de opleiding meteen gebruiken bij het uitoefenen van je beroep. De richtprijs hiervoor bedraagt 600 euro.
 • De aankoop van een eigen freestoestel is een meerwaarde maar geen verplichting, je kunt gebruik maken van een toestel van Syntra op de campus en tijdens de stages.
 • Daarnaast moet je binnen het traject van Gespecialiseerd Voetverzorger een inenting laten plaatsen om je te beschermen tegen hepatitis A en B. De kosten die dit meebrengt, worden integraal terugbetaald door het Fonds van Beroepsziekten. Deze items wordt tijdens de eerste lessen nader toegelicht.
 • De syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld op het online cursistenplatform. Je kunt deze uitprinten of je brengt een laptop mee naar de les.

Onze docenten zijn één voor één vakspecialisten (gespecialiseerd voetverzorger of podoloog) met een eigen zaak die door hun jarenlange ervaring borg staan voor een kwalitatief hoogstaande opleiding.