Interieurstylist

#130151
#Opleiding #Interieur

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Je kan bijvoorbeeld terecht als medewerker bij een interieurinrichter of -stylist of als raadgever in een interieur-, decoratie- of designwinkel.

Als je de opleiding combineert met een opleiding Succesvol ondernemen (het vroegere Bedrijfsbeheer), kan je natuurlijk ook als zelfstandige aan de slag.

Introductie

Je bent creatief en beschikt over een stevige portie ruimtelijk inzicht?

Je wilt graag weten hoe je meer sfeer in een interieur kan brengen door de juiste keuzes van verlichting, kleurgebruik en accessoires?

Of hoe je sneller een woning kan verkopen?  

Dan is deze opleiding misschien wel iets voor jou!

Omschrijving

Als interieurstylist kun je voor diverse klanten aan de slag gaan:

Voor particulieren

Als interieurstyliste geef je jouw klanten een professionele ondersteuning bij het realiseren van hun droomhuis.

Voor elk project ga je langs bij de klant, met het nodige stalenmaterialen. Je geeft advies omtrent kleurencombinaties, raamdecoratie, tapijten, vloerbekleding, meubilair enz.

Je geeft tips rond eventuele aanpassingen in het interieur en geeft advies over het correct plaatsen van het meubilair binnen de ruimte. Je gaat samen met hen op zoek naar de juiste decoratie en accessoires en overlegt eventueel met schilders of schrijnwerkers.

 

Voor bedrijven

Projectstyling
Als interieurstylist verzorg je projectstyling voor kantoren, B&B's, gemeubelde verhuurwoningen en andere werk- of leefomgevingen. Uitgangspunt hierbij is het behouden en uitdragen van de identiteit van de organisatie én het creëren van een inspirerende, gezonde en stimulerende omgeving voor de medewerkers en gebruikers.

Beursstyling
De aanwezigheid van een bedrijf op een beurs mag niet onopgemerkt blijven. Daarom maakt de interieurstylist graag samen met zijn of haar klant een verrassend en praktisch ontwerp voor de aankleding van een beursstand.

Fotostyling
Door middel van de juiste fotostyling zorgt een interieurstylist ervoor dat producten tot hun volle recht komen tijdens een fotoshoot voor catalogussen of een ander commercieel gebruik.

Vastgoedstyling

Heeft tot doel een woning aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers en dat met een relatief laag budget.

Als jouw klant zijn of haar eigendom snel en winstgevend wilt verkopen, dan kan dit door te kiezen voor een opfrisbeurt onder begeleiding van een interieurstylist.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Creatieve personen met ervaring en/of vooropleiding als schilder/interieurinrichter die zich willen specialiseren als kleuradviseur en interieurstylist of personen die zich willen herscholen.

 • Interieurinrichters
 • Architecten
 • Huisschilders
 • Decorateurs
 • Zaakvoerders en medewerkers van decoratie- en interieurbedrijven
 • Etaleurs
 • Mensen die reeds een opleiding volgden waarbinnen kleurenleer en ruimtelijk inzicht behandeld werd
 • Geïnteresseerden die werken binnen de interieurwereld (verkopers interieur- en decoratiezaken, verffabrikanten), maar geen vooropleiding terzake hebben

Voorkennis

Voor de module tekenen en schetsen van interieurs kan je een vrijstelling aanvragen indien je over één van onderstaande getuigschriften/diploma's beschikt:

 • Getuigschrift interieurinrichter of houder zijn van een diploma architect of interieurarchitect of technisch tekenaar, max. binnen de laatste 5 jaar afgestudeerd
 • Gewerkt als zelfstandig ondernemer in één van boven vernoemde activiteiten in de laatste 5 jaar

Beschik je niet over één van de vermelde getuigschriften/diploma's, dan kun je op basis van behaalde gelijkwaardige attesten vrijgesteld worden voor het les volgen, maar niet voor de moduleproef.

Toelatingsvoorwaarden

Minimum 18 jaar zijn

Bijkomende info

Dit is een opleiding waarvoor je naast de lesuren nog de nodige tijd zult moeten voorzien voor het afwerken van bepaalde opdrachten (8u/week).

Opgelet: deze opleiding is gericht naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, gadgets, ...).

Gaat je interesse eerder uit naar de technische en structurele aspecten van een interieur? Dan raden wij de opleiding Interieurinrichter aan.

loft-1-1_2013-151.jpg
keuken-1-3_2013-151.jpg
kleur-1-2_2013-151.jpg

Programma

Deze opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit drie modules met daaraan gekoppeld de eindproeven.

Module 1 'Tekentechnieken' - 11 lessen

 

In deze module wordt aan de cursisten zonder voorkennis de basisbegrippen van tekentechnieken bijgebracht, alsook het verwerven van een ruimtelijk inzicht. Dit is meteen de meest technische module van de opleiding.

 • Grondplan/aanzichten/doorsnedes
 • Manueel schetsen
 • Digitaal tekenen (met Sketch'up)

Module 2 'Kleuradviseur' - 24 lessen

 

In deze module leert de cursist om voor een globale woning een volledig kleuradvies opmaken. Hij of zij leert het ontwerp op een aantrekkelijke  manier te  presenteren aan een klant.

De cursist leert ook een offerte en contract op te maken ifv zijn of haar kleuradvies.

 • Kleurenleer - theorie
 • Beroepskennis kleurgebruik in interieur
 • Kleuradvies (analyse van de opdracht - opmaken van een dossier)
 • Toegepaste bedrijfsvoering

Na het beïndigen van deze module volgt een eindproef en ontvang je reeds een getuigschrift 'Kleuradviseur'.

Module 3 'Interieurstylist' - 33 lessen

 

De laatste module leert de cursist om een volledig dossier te presenteren met een duidelijke weergave van de verschillende ruimtes, de gebruikte materialen, het concept en de aangepaste accessoires.

Bovendien kan de cursist door middel van een bepaalde stijl en kleur de gevraagde sfeer creëren (zowel handmatig, als aan de hand van een beeldverwerkingsprogramma).

De verschillende leerinhouden zijn in de verschillende concrete praktijkopdrachten geïntegreerd en zijn pragmatisch opgebouwd.

Sfeerbepaling en styling lopen als een rode draad doorheen de opleiding.

 • Digitale tekentechnieken (Sketch'up)
 • Meubel- en interieurgeschiedenis (voornaamste ontwerpers eind 19e eeuw tot op heden)
 • Styling
 • Diverse afwerkingsmaterialen
 • Verlichting
 • Fotostyling - compositie
 • Vastgoedstyling
 • Bezoek interieurbeurs/bedrijf
 • Toegepast bedrijfsbeheer
 • Project

Examen

De cursist werkt drie ruimtes met een verschillende functie in een appartement / loft of woning uit waarin een rode draad verwerkt wordt.

Het kan hier bijvoorbeeld om te koop aangeboden vastgoed gaan.

Getuigschrift

Wie slaagt voor de modules "Tekentechnieken" en "Kleuradvies", kan reeds het getuigschrift van Kleuradviseur bekomen.

Wie alle examens met goed gevolg aflegt en slaagt voor de eindproef, ontvangt het getuigschrift van Interieurstylist, erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en het Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen.

Indien je deze opleiding combineert met de opleiding 'Succesvol ondernemen', dan ontvang je een diploma Interieurstylist.  

Cursusmateriaal

Voor de lessen computertekenen dien je een eigen laptop mee te brengen waarop een recente versie van Google SketchUp geïnstalleerd is.

Grondstoffen

De cursist zorgt zelf voor het nodige tekenmateriaal, materiaal voor maquettes, presentatiemateriaal, ... Er zal je ook regelmatig gevraagd worden documentatie te verzamelen.