Interieurdesign - Avondopleiding
Iedereen met ambitie, enthousiasme én een passie voor interieur welkom.
- Vanaf 06-01-2025
- Brugge
- 3 jaar
- 471,90 incl. BTW (1ste jaar)
Introductie
In het voorjaar van 2025 bieden we de opleiding Interieurdesign opnieuw aan.
Deze keer houden we rekening met cursisten die zich geen 2 momenten per week kunnen vrij maken. Daarom loopt de opleiding over drie jaren ipv over twee jaren, dit telkens van januari tot december.
De lessen gaan door in campus Brugge op maandagavond, telkens van 18u30 tot 22u00
Lessen kunnen uitzonderlijk ook op een ander moment doorgaan, dit in functie van bedrijfsbezoeken, beurzen, inhaallessen, ...
Omschrijving
Je droomt van een job waarin je je creativiteit kwijt kan, maar daarnaast staat werkzekerheid ook hoog op jouw checklist? Dan is de opleiding Interieurdesign wellicht iets voor jou zijn. Deze opleiding werd in het voorjaar van '22 herwerkt en is dus helemaal up-to-date.
Renderen, photoshop, moodboarding, en duurzaamheid zijn enkele van de topics die toegevoegd werden aan het huidige traject.
Tijdens dit traject leer je hoe je tot een kwalitatief hoogstaand interieurontwerp komt. Je wordt getriggerd om out of the box te leren denken. Je leert moodboards maken en ontwikkelt een eigen (huis)stijl doorheen de opleiding. Nog nooit getekend? Geen probleem, we leren jou nog steeds manueel tekenen. Er wordt verwacht dat je doorheen de opleiding een schetsboek bijhoudt. Al vanaf het prille begin van de opleiding leer je digitaal technisch tekenen (met AutoCad), daarna leer je jouw ontwerp digitaal presenteren met Sketch'up en ontdek je hoe je jouw ontwerp omzet in een fotorealistisch beeld.
Je leert bewuste, duurzame keuzes te maken wat diverse materialen en technieken betreft, bedrijfs- en beursbezoeken zijn hier een absolute meerwaarde. Je leert een werkplanning en kostprijsberekening opmaken. Aan het einde van de opleiding ben je in staat om een volledig gedetailleerd interieurontwerp aan jouw potentiële klant of opdrachtgever te presenteren, inclusief technisch dossier.
Als je kiest voor Syntra kies je voor een praktijkgerichte opleiding die gedragen wordt door gemotiveerde docenten die één voor één actief zijn binnen de sector. Ze doceren vanuit hun dagelijkse ervaring en kennis. Er wordt doorheen het schooljaar gewerkt aan zes praktijkprojecten. Deze projecten fungeren als kapstok voor de theoretische vakken die je doorheen de opleiding krijgt. Alle theorie wordt dus onmiddellijk in de praktijk toegepast.
Wil je jouw kans om onmiddellijk na de opleiding een job te vinden vergroten? Kies dan voor de aanvullende stage. Jaarlijks krijgen er cursisten de vraag om bij hun stageplaats aan de slag te gaan!
Wil je liever nog verder studeren? Dat kan ook! Wij bieden verschillende specialisatiemodules aan na het basistraject, zoals Circulair ontwerpen en VR voor de interieurinrichter. Misschien is onze opleiding Bouwkundig technisch tekenaar iets voor jou, of vind je erna een hogeschoolopleiding die perfect aansluit bij jouw toekomstplannen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Jong of oud, man of vrouw? Maakt helemaal niets uit. Onze cursisten zijn mensen met verschillende achtergronden, vooropleidingen of werkervaringen. Uiteraard zijn ook studenten zonder voorkennis welkom. De variatie in de groepen maakt de opleiding nog interessanter.
Bij Syntra West is iedereen met ambitie, enthousiasme én een passie voor Interieurvormgeving aan het juiste adres.
Twijfel je nog of deze opleiding iets voor jou is? Kom dan langs in één van onze campussen of infomomenten.
Voorkennis
Voorkennis is niet vereist, ruimtelijk inzicht, tekenvaardigheid én rekenvaardigheden zijn evenwel nodig.
Daarnaast verwachten we van cursisten dat ze reeds vlot met een computer kunnen werken. Kennis van het Microsoft-pakket (Word, Excel, powerpoint) is een absolute must.
Methodologie
Elke module in traject wordt gegeven door een docent met ervaring binnen het vak.
De focus ligt steeds op praktijk en toepasbaarheid binnen het beroep.
Buiten de lessen werk je aan je projecten en opdrachten. (voorzie hiervoor minimaal 12 uren per week)
Wij geven de voorkeur aan fysieke lessen op onze campus, ervaring leert dat binnen het kader van deze opleiding dit een absolute meerwaarde is.
Wanneer noodzakelijk, kan er overschakeld worden naar blended learning.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
De opleiding Interieurinrichter is opgebouwd rond 6 projecten. Zij vormen de kapstok waar alle theorie rond opgebouwd wordt.
In september wordt gestart met een eenvoudig project, project na project worden de verwachtingen bijgesteld. Project 6 is een realistische opdracht die je volledig zelfstandig dient uit te werken, inclusief meetstaat, materiaalbundel en werkplanning. Dit eindproject presenteer je voor een professionele jury.
De focus binnen deze opleiding ligt op het ontwerpen van interieurs voor woon- en bedrijfsprojecten. Openbare projecten komen niet aan bod binnen de opleidingen.
Onderstaande thema's komen aan bod binnen de opleiding:
Realisatie
Materiaal- en constructieleer - 40u
- Bouwconstructie
- Interieurconstructie
- Meubelconstructie
- Materiaalleer
Interieurtechnieken - 32u
- Elektriciteit - Verlichting
- Domotica & Veiligheid
- Sanitaire installaties, Verwarming & Ventilatie
Communicatie
Manueel tekenen: 48u
- Schetsen
- Planlezen en - tekenen
Digitaal tekenen: 40u
- AutoCad
Mixed Media:
- Sketch'up - Moodboarding - 40u
- Renderen - Postprocessingsoftware - 28u
Atelier/Ontwerp
Ontwerpcontext: 56u
- Meubel- en interieurgeschiedenis
- Kleur en licht
- Ontwerpfases
- Vakterminologie
- Ergonomie en organisatie
- Functionele aspecten van het wonen
- Zoekmethodes en bibliotheken
- Impact van het ontwerpen
Atelier: 252u
Beroepsmethodiek: 32u
- Werkplanning
- Kostprijsberekening
- Communicatie
Stage (optioneel)
Wij moedigen onze cursisten aan om naast de geplande lessen ook te kiezen voor een bedrijfsstage. Dit is een absolute meerwaarde binnen jouw opleiding.
Want waar beter dan op de werkvloer leer je de sector kennen? Het bijwonen van reële
klantengesprekken en opdrachten, werfbezoeken met aannemers, ... kunnen alleen maar een extra troef zijn eens je op zoek gaat naar een job als Interieurinrichter.
Eindproef
Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten. Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Bijkomende info
Hou er rekening mee dat de opleiding Interieurinrichter een intensieve cursus is waar veel thuiswerk en opdrachten bij horen. Je dient naast de lesuren nog extra tijd te voorzien voor de uitwerking van de opdrachten.
Studiereizen, bedrijfsbezoeken en tekenmateriaal zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen.
Tekenmateriaal: hiervoor zorg je zelf en dien je met een bedrag van +- 200 € rekening te houden. Concrete informatie over het tekenpakket word je tijdens de infodag en/of de eerste lesdag bezorgd.
De syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld op het online cursistenplatform. Je kunt deze uitprinten of je brengt een laptop mee naar de theorieles.
Voor de lessen digitaal tekenen breng je jouw laptop (voldoende opgeladen) mee naar de les.
Syntra West voorziet een studentenlicentie van Sketch'up per opleidingsjaar, deze is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Licenties voor Photoshop en renderprogramma's zijn niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. Hiervoor kun je een studentenlicentie aankopen of gebruik maken van een trialversie.
Getuigschrift
Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift. Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma's zijn officieel erkend door het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.
Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de examens/opdrachten van de verschillende modules, een eindwerk maken en deze met succes verdedigen voor een jury.
Grondstoffen
De cursist zorgt zelf voor het nodige tekenmateriaal, materiaal voor moodboards, presentatiemateriaal, … Er zal je ook regelmatig gevraagd worden documentatie te verzamelen.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Isabelle Santy