#170243
#Opleiding #Beauty en wellness

Infoavond oncologische voetzorg

Introductie

Voetzorg & Oncologie

In 2011 was De Medische Voet de eerste die een verband legde tussen klachten aan de voet als gevolg van een oncologische behandeling en de benodigde kennis om hier als voetzorgverlener iets mee te kunnen doen. We wisten toen nog niet dat negens in de wereld voetzorgverleners van welke discipline dan ook betrokken waren bij de verzorging van kankerpatiënten die dergelijke voetproblemen hebben. Dat is vreemd want voetklachten bij kankerpatiënten komen veel voor en worden in het ziekenhuis niet altijd opgemerkt. De voetzorgverlener heeft kennis, houding en vaardigheden nodig om cliënten met een dergelijke complexe ziekte en behandeling van de juiste zorg te kunnen voorzien. De Medische Voet is verbonden met de grootste instituten ter wereld op het gebied die onze kennisoverdracht borgen. Het door de Medische Voet ontwikkelde curriculum Oncologisch Voetzorgverlener OVV is een voorbeeld voor veel gerenommeerde klinieken in de wereld. Meer hierover kun je teruglezen op de website van The Foundation for Oncology Foot Care www.oncofoot.org

Omschrijving

Naar aanleiding van een eindwerk van een van onze cursisten, die een case wou uitwerken rond het behandelen van een kankerpatiënt, zijn we in contact gekomen met Mischa nagel, directie van Oncozorg.nl en De Medische Voet.

Hierdoor zijn we gaan inzien dat het een meerwaarde is voor de cursisten gespecialiseerd voetverzorger om meer informatie te krijgen over wat een oncologische voetzorg allemaal met zich meebrengt. Dit ter voorbereiding naar hun verder professionele carrière.

Ook voor de oud-cursisten is dit een belangrijke topic, daar 'kanker' bijna niet meer weg te denken is in onze huidige maatschappij.

Syntra West en De Medische voet hebben 2 sessies uitgewerkt rond 'oncologische voetzorg'. Zowel een avondsessie als een intensieve dagopleiding.

De avondsessie is kosteloos omdat ons doel hoofdzakelijk is 'toekomstige collega' pedicures op de hoogte te brengen van de risico's en de grote verantwoordelijkheden. Nadien is er een mogelijkheid om een dagcursus te volgen.

Inschrijven voor de infosessie kan via deze pagina, inschrijven voor de dagopleiding kan via deze link:

https://www.syntrawest.be/opleidingen/personenzorg/beauty_en_wellness/voetzorg_en_oncologie.html

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Oud-cursisten Gespecialiseerde voetverzorging, huidige cursisten gespecialiseerde voetverzorger alsook iedereen die in contact komt met medische voetzorg.

Programma

Informatie omtrent de avondsessie

De presentatie heet "Awareness".

Awareness betekent dat er een bewustzijn moet worden gecreëerd bij kankerpatiënten die iets aan hun voeten krijgen een gevolg kan zijn van een gekregen behandeling. Vaak wordt dit pas in de praktijk van de voetzorgverlener ontdekt die zich niet bewust (Aware) is waar deze aandoening vandaan komt. Ook oncologen zijn zich niet bewust van de kennis, houding en vaardigheden van medisch voetzorgverleners en al helemaal niet van de invasieve behandelingen die zij kunnen geven. Ze zijn zich ook niet bewust van de voordelen van opgeleide oncologische voetzorgverleners die een grote bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. En dan zijn er nog de medisch voetzorgverleners zelf die in hun curriculum niet over kanker en kankerbehandelingen hebben gehad en zich totaal niet bewust zijn wat voor problemen zich kunnen voordoen. Communicatie met het oncologisch behandelteam is sowieso al non existent. Om veilige zorg te kunnen geven moet je beschikken over kennis, houding en vaardigheden en moet je je er zeker van stellen dat je de medewerking van het oncologische team hebt. Daar gaat Mischa Nagel een uur lang over praten tijdens de avondsessies.

Er zullen ook 2 gastsprekers aanwezig zijn, waaronder een ex-cursiste van Syntra die de opleiding Oncologische voetverzorging heeft gevolgd.