Karina groeit uit van cursist tot docent Pedicure en Zorgmassage

Ontmoet Karina, docent Pedicure en Zorgmassage. Zij schopte het van cursist tot docent bij Syntra West!

15 jaar lang runde Karina een bakkerij met haar man. Wegens gezondheidsproblemen moest ze noodgedwongen stoppen. Gelukkig gaf Karina de moed niet op. Ze besloot zich in te schrijven voor de opleiding Gespecialiseerde voetverzorging aan Syntra West. Nu heeft de bakkerij plaatsgemaakt voor haar privépraktijk, en geeft ze les als docent Pedicure en Zorgmassage. In deze blog vertelt Karina meer over haar ervaring.

Docent pedicure en zorgmassage

Pedicure en massage voor (palliatieve) zorgvragers

 

“In mijn praktijk Podo & Body Care bied ik massage en voetverzorging aan voor personen met uiteenlopende aandoeningen. Zo behandel ik cliënten met chronische aandoeningen, diabetes, reuma, kanker en zelfs palliatieve patiënten. Dat laatste is best pittig, maar je moet dat een plaats leren geven. Mijn vader was brandweerman en ambulancier, en zelf wilde ik van jongs af aan verpleegster worden. Zorg dragen voor anderen zit dus in mijn bloed. Ik wil mensen helpen met hetgeen ik nog kan doen. Met die gedachte sta ik in de zorg.”

 

“Afscheid nemen van palliatieve patiënten is moeilijk, maar tegelijkertijd kan dat - vreemd genoeg - ook heel mooi zijn. Zo doe ik al een tijdje geen huisbezoeken meer, maar als één van mijn cliënten in de palliatieve fase zit, maak ik graag een uitzondering. Vaak weet ik bij zo’n thuisbezoek dat dat de laatste keer is dat ik die persoon zie. Dat helpt mij om het af te sluiten.”

 

De stap naar ondernemerschap

 

“In 2011 startte ik met mijn eigen praktijk Podo & Body Care. De eerste 5 jaar werkte ik in bijberoep. Ik deed toen voetverzorging in rusthuizen, en bouwde stap voor stap mijn klantenbestand op. Het kan wel enkele jaren duren vooraleer je agenda volledig vol loopt. Doorgaans begin je met 3 à 4 klanten per week, vervolgens werf je nieuwe klanten aan via mond-op-mondreclame. Daarom raad ik voet- en lichaamsverzorgers aan om te starten in bijberoep. Dan kan je nog altijd terugvallen op de inkomsten van je hoofdberoep.” 
 

Zó werf jij klanten aan als startende voetverzorger of zorgmasseur: 

  1. Flyer in je gemeente.
  2. Informeer huisartsen en thuisverplegers over jouw praktijk.
  3. Verspreid folders via de apotheek.

 

De sprong naar docent

 

“Het voordeel van starten als ondernemer in hoofdberoep is dat je je tijd volledig zelf kan indelen. Het nadeel is dat je als zelfstandige thuis zonder medewerkers vrij eenzaam bent. Daarom koos ik ervoor om docent bij Syntra West te worden. Nu heb ik collega’s waarmee ik af en toe eens kan overleggen. Die combinatie van werken in mijn praktijk én lesgeven is bijzonder fijn. De afgelopen jaren ben ik mezelf steeds blijven bijscholen. Via stages en vrijwilligerswerk in zorginstellingen en ziekenhuizen heb ik ook heel wat waardevolle ervaring opgedaan. Die ervaring wil ik nu met anderen delen.”

Docent pedicure en zorgmassage

Gloednieuwe opleiding: Zorgmassage

 

“De gloednieuwe opleiding Zorgmassage hielp ik zelf mee ontwikkelen. Die opleiding is specifiek voor mensen die uit de zorg komen en al over de nodige medische voorkennis beschikken, ofwel voor cursisten die de opleiding Massage hebben voltooid. We gaan van start met een theorieles, en koppelen nadien praktijkoefeningen aan elk stukje theorie. Aan de hand van casussen werken we een veilige massage uit op maat van de zorgvrager. De cursisten voeren alle oefeningen op elkaar uit. Zaken zoals druklevels moeten ze namelijk eerst zelf ervaren, vooraleer ze het toepassen op cliënten.”