#170086 #Bakkerij en slagerij

Voedingsproductontwikkelaar

Omschrijving

De productontwikkelaar in de voedingsnijverheid, kortweg voedingsproductontwikkelaar, is zowel verantwoordelijk voor het ontwikkelen, testen en analyseren van nieuwe producten en/of recepturen, als het aanpassen van bestaande. Het doel van de productontwikkelaar is bij te dragen aan het optimaliseren of vergroten van de marktpositie van de onderneming door het verbeteren van bestaande of creëren van nieuwe producten.

HET BEROEPSPROFIEL

Na het volgen van dit traject kan de cursist een zelfstandige activiteit uitvoeren als producent of productontwikkelaar in de voedingsnijverheid. De specifieke aard van de functie is afhankelijk van de branche en de grootte van het bedrijf. Een productontwikkelaar kan bij een groot internationaal bedrijf terecht komen, maar ook ervoor kiezen om bij een klein of middelgroot ambachtelijk bedrijf aan het werk te gaan of op te starten. De focus van deze opleiding ligt voornamelijk op deze laatste doelgroep.

DE DIGITALE TECHNOLOGIE

Een sterke focus op het leren werken met digitale tools, nodig voor het managen van kwaliteit, allergenen en traceerbaarheid, is cruciaal voor de evolutie van de sector en de vorming van een productontwikkelaar in de voedingsnijverheid. De bediening en het inzetten van deze instrumenten komt aan bod tijdens het gebruik van het testlabo en de voedingsproductielijn.

Voorkennis

Voor deelname aan de opleiding is geen specifieke voorkennis vereist.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze gecertificeerde vakopleiding richt zich tot verschillende beroepen binnen de voedingsnijverheid, waarbij de focus voornamelijk ligt op de productie van levensmiddelen, die hun beroepsactiviteiten in de voedingsindustrie succesvol willen uitbreiden met kennis van zaken. Dit kan zowel als werknemer in een bedrijf of als zelfstandige.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Deze opleiding is gericht op verschillende beroepen binnen de voedingsnijverheid, waarbij de focus voornamelijk ligt op de productie van levensmiddelen. De cursist leert nieuwe of bestaande producten (of recepturen) ontwikkelen, testen en analyseren. Dit traject is dus afgestemd op zelfstandigen en KMO-medewerkers die:

- een creatief idee gerealiseerd willen zien als commercieel product

- productie wensen uit te breiden en/of optimaliseren

- een ambachtelijke productie willen upgraden naar een (semi-)industrieel niveau

- producten via retail of nieuwe kanalen/businessmodellen willen aanbieden

- horecaproducten wensen te commercialiseren buiten de traditionele horecalocaties

Toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te worden in de opleiding dien je aan minstens één van volgende voorwaarden te voldoen.

- Aantoonbare ervaring: minimum 1 jaar professionele beroepservaring als zelfstandige of werknemer in dienstverband in een bedrijf met NACE-code 1011-1089, 1101-1107 of 5510-5630 (zie website FOD economie) binnen een periode van maximaal 3 jaar voorafgaand aan de toelatingsaanvraag, te bewijzen middels een officieel uittreksel van de Kruispuntbank van Ondernemingen of duplicaat van één of meerdere arbeidsovereenkomst(en).

- Kwalificatiebewijs:

  • Getuigschrift Bakker
  • Getuigschrift Banketbakker
  • Getuigschrift Bereider van visproducten
  • Getuigschrift Chocoladebewerker
  • Getuigschrift Ijsbereider
  • Getuigschrift Poelier
  • Getuigschrift Frituuruitbater
  • Getuigschrift Grootkeukenmanager
  • Getuigschrift Restauranthouder
  • Getuigschrift Traiteur-banketaannemer
  • Getuigschrift Kaasmeester
  • Getuigschrift Slager-spekslager
  • Bachelordiploma Voedingsmiddelentechnologie

Programma

MODULE 1: Introductie tot de voedingsproductontwikkeling

  • Productontwikkelingscontext
  • Roadmap
  • Partnerschappen
  • Projectmatig ontwikkelen
  • Tools
  • Industrieel denken
  • Examen

MODULE 2: Wettelijk kader en commercialisering

  • Autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht
  • Etikettering
  • Allergenen
  • Kwaliteitslabels en -systemen
  • Kostprijs en verkoopprijs
  • Marketing en consumentengedrag
  • Verkoop
  • Investering en financiering
  • Examen

MODULE 3: Grondstoffen en voedingsmiddelen

  • Inkoop
  • Receptontwikkeling
  • Bereidingstechnieken
  • Bewaringstechnieken en verpakking
  • Grondstoffen, ingrediënten en additieven
  • Eindproefbegeleiding

COACHING: Grondstoffen en voedingsmiddelen

WERKPLEK: Grondstoffen en voedingsmiddelen

MODULE 4: Voedingsproductontwikkeling

  • Marktvalidatie
  • Troubleshooting
  • Analyses en testen
  • Proefproducties maken
  • Eindproefbegeleiding

COACHING: Voedingsproductontwikkeling

WERKPLEK: Voedingsproductontwikkeling

EINDPROEF: Productontwikkelaar in de voedingsnijverheid

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data en prijzen onder voorbehoud van onverwachte wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Roeselare
  • Oostnieuwkerksesteenweg 111
  • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be