Gedragsontwikkeling & leerprocessen bij de hond
Begrijp je hond – gedrag, ontwikkeling en leerprocessen
-
Vanaf 01-10-2025
-
Brugge
-
12 sessie(s)
-
411,40 incl. BTW
Introductie
Waarom doet een hond wat hij doet? Hoe leert een hond, en wat betekent zijn gedrag echt? Deze cursus is er voor hondenliefhebbers die verder willen kijken dan het schattige uiterlijk – en willen begrijpen hoe een hond denkt, leert en zich ontwikkelt, met de mogelijkheid om in de toekomst verder te groeien naar de opleiding hondeninstructeur of hondengedragsdeskundige.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na het volgen van deze cursus:
- Begrijp je beter hoe honden denken, voelen en communiceren.
- Kun je gedrag observeren, analyseren en verklaren.
- Heb je inzicht in hoe leerprocessen bij honden werken, en hoe je daar effectief op inspeelt.
- Herken je de verschillende ontwikkelingsfases van een hond en weet je wat die vragen.
Omschrijving
In deze cursus leer je de basisprincipes van hondengedrag, van pup tot volwassen hond. We behandelen hoe honden communiceren, wat normaal gedrag is (en wat niet), en hoe leerprocessen werken – cruciaal voor wie honden beter wil begeleiden, opvoeden of trainen.
Je krijgt inzicht in de ontwikkeling van een hond, de invloed van socialisatie, en leert gedrag herkennen, interpreteren en waar nodig bijsturen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Hondenliefhebbers die van hun passie eventueel een beroep willen maken en willen bijleren over het gedrag van de hond.
Let op: dit betreft een basiscursus hondengedrag. Hondengedrag leer je niet op één dag. Deze korte opleiding is slechts een introductie op onze bredere cursussen hondeninstructeur en bij uitbreiding hondengedragsdeskundige.
Het gaat om een officiële opleiding met een opgelegd curriculum en een aantal te verwerven competenties. Wie slaagt ontvangt een deelattest, erkend door de Vlaamse overheid. Personen die de opleiding volgen uit interesse zijn welkom, maar dienen dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle modules & examens).
Voorkennis
Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een voorliefde/affiniteit voor dieren is uiteraard een pluspunt.
Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je via mail communiceert met je cursusbegeleider, opdrachten indient en je cursussen kan terugvinden op het digitaal platform en je lessenrooster digitaal nakijkt.
Methodologie
Theorie- en praktijklessen kunnen worden aangevuld met digitaal (film)materiaal. Een basis computerkennis en toegang tot een computer voor onze digitale platformen is daarom sterk aangeraden.
Ook de theorielessen pakken we zoveel als mogelijk interactief aan: het is goed mogelijk dat de docent tijdens de les een (groeps)opdracht, quiz of dergelijke voorziet.
Dierenwelzijn in onze opleidingen
Met het Charter Dierenwelzijn wil Syntra West een gedragscode hanteren rond het welzijn van dieren binnen alle opleidingen dierenverzorging. Dit charter zal worden gevolgd door de opleidingsinstelling, de docenten verbonden aan de opleidingsinstelling en de ingeschreven cursisten. Aanwerving als medewerker, inschakeling als docent of inschrijving als cursist voor een opleiding omhelst een automatisch akkoord met dit charter.
Om het welzijn van de honden bij de opleidingen voorop te stellen worden zij alleen maar toegelaten in functie van de les.
Dit betekent dat je alleen honden meebrengt naar de campus als dit gevraagd wordt door de docenten.
Er gelden strikte regels over het aantal honden & cursisten in de lokalen en we vragen dan ook onze richtlijnen en die van de docenten te volgen.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Module Gedrags(h)erkenning van de hond (6 lessen)
- Domesticatie van de hond
- Basisnoden van de hond
- Communicatie
- Basis Leerprocessen
- Omgaan met specifiek gedrag van de hond
- Examen
Module Gedragsontwikkeling & leerprocessen (6 lessen)
- Gedragsontwikkeling
- Inwendige & Uitwendige factoren die gedrag beïnvloeden
- Leerprocessen
- Examen
De lessen zijn praktijkgericht, wetenschappelijk onderbouwd en rijk aan voorbeelden uit het echte leven. Er is ook ruimte voor vragen, discussie en eigen inbreng.
Wie later wil doorgroeien in de opleiding hondeninstructeur of hondengedragsdeskundige, zal voor deze modules vrijgesteld worden.
Bijkomende info
De prijs vermeld op de website is de prijs voor het cursusjaar 2025-2026.
In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.
Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).
Risico
Gelieve de richtlijnen van docent & campus op te volgen rond het meebrengen van honden naar de campus.
Locaties en data
ADRES
- Syntra West - Campus Ten Briele
- Ten Briele 7
- 8200 Brugge Bekijk op Google Maps
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze productmanager
Lissa Van Hecke