#180188
#Opleiding #Auto

Mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Alles over de mechanische en elektrische werking van auto's

Introductie

Je bent geboeid door alles wat met auto's te maken heeft en je droomt van een loopbaan in de automobielbranche, dan is dit ondernemerschapstraject de ideale aanzet om je op een professionele manier te ontplooien in deze boeiende en snel evoluerende sector.

Dit traject start met de basismodules mobiliteit (elektriciteit en mechanica).

Wens je meer informatie omtrent deze modules of wens je je in te schrijven, klik op onderstaande links.

Omschrijving

Dit traject is een must voor elkeen die zich in de automotive sector professioneel wil ontplooien. Na 3 jaar ben je in staat het beroep mecanicien voor personen- en lichte bedrijfswagens uit te oefenen. Meer nog, je kan je op zelfstandige basis vestigen in de automobielsector.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Ben je aan de slag als autotechnicus in een garage en wil je je kennis bijschaven?

Heb je de bedoeling om je te vestigen in de autosector?

Dan is dit de opleiding die je zoekt.

Voorkennis

Personen zonder voorkennis kunnen van start gaan met de basismodules 'mechanica mobiliteit' en 'elektriciteit mobiliteit'.

Personen die hun voorkennis bewijzen door te slagen in de instapproef 'basis mechanica mobiliteit' en 'basis elektriciteit mobiliteit' kunnen direct starten met de module 'Basis onderhoudsmecanicien mobiliteit'. Ook voor deze module kan een vrijstelling bekomen worden door een eerder verworven diploma. Neem hiervoor best contact op met campus Kortrijk.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Gedurende 3 jaar leert men alles over de mechanische en elektrische werking van auto's. De theorie wordt je bijgebracht via diverse praktijkoefeningen. Je leert er onderdelen van wagens herkennen, mogelijke problemen detecteren en herstellen. Je bekomt onder meer de know how van  basis mechanica en elektriciteit mobiliteit, basis carrosserie en materialenkennis, aandrijving, sectorkennis, elektriciteit en elektronica voor de mecanicien, periodiek onderhoud. Tenslotte leer je omgaan met klanten, opdrachten en problemen analyseren en offertes opmaken.

Programma

Jaar 1

 • Basis mechanica mobiliteit (17 sessies)
  • In deze lessenreeks leer je op korte tijd de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je leert er over motoren, koppeling en versnellingsbak, aandrijving en ophanging, koeling en smering.
  • Inschrijven kan via deze link.
 • Basis elektriciteit mobiliteit (15 sessies)
  • Basisbegrippen elektriciteit, basisbegrippen elektronica, elektrische schema's en storingzoeken en batterij start-, laad- en onstekingsstroomkring.
  • Inschrijven kan via deze link.
 • Basis onderhoudsmecanicien (10 sessies)
  • Onderhoud van een wagen, vering, demping, wielstanden, remblokken vervangen

Jaar 2

 • Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (31 sessies)
  • Na het basisjaar ga je hier je kennis verruimen over pneumatica, injectoren, onderhoudswerkzaamheden, materialenkennis, banden, elektriciteit en accessoires
 • Veiligheid en milieu (2 sessies)
  • In deze module leer je omgaan met de verscheidene vloeibare/vaste producten en leer je specifiek hoe je hiermee moet omgaan en deze producten moet opslaan

Na het volgen van bovenstaande modules krijg je het EDUCAM attest van 'onderhoudsmecanicien personenwagens'

Jaar 3

 • Polyvalent mecanicien (33 sessies)
  • Hier leer je alles over plaatwerk, elektrische componenten zoals schakelaars, transistors, CAN-bus,... remsystemen, alternator, elektromotor alternatieve aandrijvingen, inspuitsystemen, wetgeving, airco, demontagetechnieken, diagnose, voertuigschatting, sectorkennis en communicatietechnologie
 • Veiligheid hybride en elektrische voertuigen niv 2 (4 sessies)
  • Opbouw hybride systeem, risisco's, veilig werken en persoonlijke beschermingsmiddelen

Na het volgen van bovenstaande modules krijg je het attest van 'polyvalent mecanicien personenwagens'