Carrosserietechnicus : Plaatwerker
Als je van autocarrosserie je beroep wil maken!
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Droom je ervan alle technieken te beheersen die jou een expert maken inzake plaatwerken, uitdeuken, kunststofherstellingen en het lakken van wagens? Dan is deze opleiding je sleutel tot succes. Deze praktijkgerichte opleiding wordt gegeven door mensen met een ruime praktijkervaring. Enkel zo krijg je de knepen van het vak goed onder de knie.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na deze opleiding ben je in staat om voertuigen op een deskundige wijze te voor te bereiden en te herstellen. Je kent ook alle elektronische componenten. Dankzij de bedrijfseconomische luikjes in de opleiding kun je ook de financiële en administratieve aanpak van een autobedrijf realistisch inschatten.
Omschrijving
Het economische klimaat stimuleert steeds meer het belangrijke aspect van goed carrosseriewerk. Een klant laat zich leiden door de kwaliteit en duurzaamheid van het afgeleverde werk. De evoluties op gebied van constructies, nieuwe materialen en grondstoffen, nieuwe technieken voor de carrosseriehersteller, eisen een grondige en volledige kennis. In deze uitermate praktijkgerichte opleiding komen al deze aspecten ruim aan bod.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich tot personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld willen worden in de autobranche of de bedoeling hebben zich erin te vestigen.
Voorkennis
Personen zonder voorkennis kunnen van start gaan met het basisjaar carrosserie.
Personen die hun voorkennis bewijzen door te slagen in de instapproeven of een eerder verworven diploma kunnen voorleggen, kunnen direct starten met de vervolgmodules. Neem daarvoor best contact op met campus Kortrijk.
Methodologie
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Jaar 1
- Materialenkennis en basis demonteer-en monteertechnieken (7 sessies)
- Basis elektriciteit (11 sessies)
- Basis lastechnieken (9 sessies)
- Basis plaatwerk en basis richten (9 sessies)
- Basis voorbewerken van ondergronden (5 sessies)
- Basis spuittechnieken (5 sessies)
Vervolgmodules
- Plaatwerker (17 sessies): uitdeuken, vervangen van koetswerk, richten van voertuigen en werken aan ruiten.
- Voorbewerker-spuiter carrosserie (33 sessies): schuursysteem, plamuren van oneffenheden in de ondergrond, opbouw van verven en lakken, beschermingskitten, grondverven, gebruik spuitpistool, maskering, verfsoorten, spuitpistolen, verffilters, nat in nat systemen, Infrarood droogsysteem voor de spot-repairs, reinigen van spuitpistolen, werking spuitcabine, controlen van spuitwerk en afleveren voertuig.
- Demonteur - monteur (16 sessies)
Na het volgen van bovenstaande modules kan er telkens een uitstroom KMO-medewerker zijn.
- Schadebeoordeling bedrijfsorganisatie (14 sessies): Ontvangen van een schadegeval, organisatie van het werk, opmaken van een schadebeoordeling, verzekering, certificaat ISO 9001, herstellingsprocedures voorgeschreven door de keuring, inrichting carrosserie, verwerken van afval en gevaarlijke producten, afvalwater.
- Eindproef ondernemer carrosseriebedrijf - carrosseriehersteller
Na het volgen van bovenstaande modules kan het diploma ondernemer carrosseriebedrijf - carrosseriehersteller behaald worden.
FACULTATIEVE MODULE
- Kunststofherstellingen in de automotive branche (12 sessies): Identificatie van kunststof, reparatietechnieken, lassen van kunststof, lijmen van kunststof, afwerking.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Sofie Deschepper