Bierkenner - Zytholoog


Geen klein bier!
#210094

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Als Zytholoog - bierkenner verzorg je de bierservice in een horecazaak. Je adviseert daarbij klanten in hun bierkeuze. Je hebt de trucjes onder de knie om in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren.  Daarnaast is de zytholoog ook bezig met professioneel bier proeven/degusteren. De Zytholoog beschikt over een gedegen kennis over bier en het brouwproces.

Introductie

De basismodule bestaat uit 6 lessen en geeft je een voorsmaakje op het traject Bierkenner.  Je leert elementaire én noodzakelijke degustatietechnieken om bier op een correcte objectieve manier te kunnen beoordelen.  Je maakt kennis met flavotypering en zo ontdek je tijdens de lessen de grenzen je kwaliteiten als proever. Nadien volgt het wetenschappelijk en gevalideerd bier proeven.

Omschrijving

Deze kennismakingssessies maken deel uit van het traject Zytholoog - Bierkenner.  

In een eerste fase is je eindpunt Bierkenner en leer je alles van basisgrondstoffen tot productie, het belang van gisting. Je leert op basis hiervan een eigen bierrecept samen te stellen en een bierdegustatie te organiseren.  

In een tweede jaar evolueer je naar Zytholoog, staan foodpairing en bierstijlen centraal en leer je de alcoholwetgeving kennen.  

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is gericht naar iedereen die feeling heeft met horeca, werkt als kelner, een biercafé of -restaurant wilt beginnen, of er is tewerkgesteld.  Eveneens voor eigenaars en medewerkers van brouwerijen, horecazaken, drankenkenhandels en bierconsulenten.

Methodologie

Combinatie theorie en degustatie.

Programma

Bierkenner omvat onderstaande modules. Per module is er een examen waarvoor je moet slagen. Deze lessen moet je hebben gevolgd om verder te kunnen in het traject Zytholoog (jaar 2):

  • Bier leren proeven (6 sessies - 248,05 € incl. btw)
  • Bier en grondstoffen (5 sessies - 229,90 € incl. btw)
  • Brouwproces en gisting (6 sessies - 242,00 € incl. btw)
  • Biersommeliertechnieken (6 sessies - 242,00 € incl. btw).

Opgelet: de lessen 'bier en grondstoffen' en 'brouwproces en gisting' maken ook deel uit van de opleiding Microbrouwer en kunnen op een ander lesmoment doorgaan!

Examen

De Eindproef test op geïntegreerde wijze de diverse vaardigheden en kennis die je als cursist in de loop van het traject hebt opgedaan. Het vormt het sluitstuk van de opleiding waarin je beroepskennis wordt getest.