Medisch tapen voor voetverzorgers


Het gebruik van Kinesiotaping® bij de voetverzorging
#120492
#Opleiding #Paramedisch

Introductie

In 1973 ontwikkelde Dr. Kenzo Kase in Japan een techniek genaamd Kinesiotaping®. Dit gebeurde op basis van uitgebreide onderzoeken en klinische studies.

Tijdens de olympische spelen van Seoel in 1988 kreeg deze techniek internationale bekendheid. Je hebt misschien vast wel eens atleten gezien die deze fel gekleurde stukken tape op verschillende delen van hun lichaam dragen.

De achtergrondgedachte van deze techniek is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Voortbouwend op deze gedachte werd een elastische tape ontwikkeld.

Eén van de belangrijkste effecten van deze tapemethode is pijndemping door drukvermindering en circulatieverbetering.

Maar ook het ondersteunen van de gewrichtsfunctie door o.a. het beïnvloeden van de bewegingsrichting is één van de effecten.

In de voetverzorging wordt deze tapemethode dan ook met succes toegepast bij onder andere het reguleren van een Hallux Valgus of een (hamer)teen. De resultaten zijn verbluffend te noemen.

Omschrijving

De mogelijkheden voor hallux valgus, hamer- en klauwtenen worden theoretisch benaderd. Na deze opleiding kan je diverse pathologieën zoals hielsporen, achillespees- en voetgewelfproblematiek door middel van deze tape-techniek remediëren.  

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot professionals die actief zijn in de sector.

Voorkennis

Er is geen voorkennis nodig op het gebied van tapen. Uiteraard is wel de anatomische kennis van de voet, gelinkt aan de behandelde pathologieën een noodzaak.

Methodologie

De opleiding is praktijkgericht, steunend op theoretische achtergronden.

kinesiotaping-tapen-voetverzor-1-3_2012-492.jpg
kinesiotaping-tapen-voetverzor-1-1_2012-492.jpg
kinesiotaping-tapen-voetverzor-1-2_2012-492.png

Programma

  • Kennis van materialen en mogelijkheden
  • Praktijk uitvoering van tapeconstructies voor:
    • hielsporen
    • achillespeesproblematiek
    • voetgewelfproblematiek
  • Vragen en antwoorden

Tom De Prest, Licentiaat in de Revalidatie- wetenschappen en Kinesitherapie, specialiseerde zich onder andere in Orthopedische Manuele Therapie.