Hondeninstructeur

Op een theoretisch gefundeerde basis in de praktijk instructies geven aan begeleiders en hun honden
Hou me op de hoogte
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend

Hondeninstructeur

Op een theoretisch gefundeerde basis in de praktijk instructies geven aan begeleiders en hun honden
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend

Hondeninstructeur

Op een theoretisch gefundeerde basis in de praktijk instructies geven aan begeleiders en hun honden
 • icon Coming Soon
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend

Introductie

De opleiding tot hondeninstructeur neemt circa 2 cursusjaren in beslag. De lessen gaan steeds door op maandagavond in campus Brugge.

De opleiding start met een basisjaar waarin een gegronde basiskennis wordt aangebracht over de hond, hondenverzorging en hondengedrag in het algemeen.

In het tweede jaar van de opleiding gaat men dieper in op de leerprocessen, lestechnieken en lesvoorbereidingen en is er tevens praktijk en stage voorzien.

Let op: het cursusgeld vermeld op onze website is geldig voor cursusjaar 2023-2024.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je kunt als zelfstandig hondeninstructeur fungeren zowel in hondenschool als privé.

Omschrijving

Onze maatschappij stelt steeds grotere eisen aan hondeneigenaars rond de opvoeding en het sociaal gedrag van hun hond. Een hondeninstructeur geeft in de eerste plaats instructies aan begeleiders die dit vervolgens toepassen op hun hond. Het doel is te komen tot gehoorzaamheid en sociaal gedrag van de hond. Deze instructies gebeuren binnen de wettelijke bepalingen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Uitbaters en trainers van een hondenschool, gevestigde hondentrimmers en dierenpensionhouders. Ook hondenliefhebbers die hun kennis willen uitdiepen en optimaliseren om nadien door te groeien naar hondeninstructeur.

Personen die deze opleiding volgen als hobby of puur uit interesse zijn zeker welkom, maar worden wel geacht dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle examens).

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een voorliefde/affiniteit voor dieren is uiteraard een pluspunt.

Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je in het kader van evaluaties en examens eens een verslag opstelt, een bedrijfsbezoek beschrijft, je stageverslag of eindwerk indient of een presentatie maakt.

Je zult in het kader van de opleiding ook les dienen te geven aan je mede-cursisten. Je kunt dus spreken voor een groep en deinst er niet voor terug.

Hebt u reeds een diploma dierenzorg of een attest van een andere relevante opleidingen op zak? Contacteer ons dan zeker om te weten of een vrijstelling voor bepaalde modules mogelijk is.

Methodologie

Theorie- en praktijklessen kunnen worden aangevuld met e-learnings. Er is steeds terugkoppeling van de e-learnings tijdens de fysieke lessen. Een basis computerkennis en toegang tot een computer voor onze digitale platformen is daarom sterk aangeraden.

Ook de theorielessen pakken we zoveel als mogelijk interactief aan: het is goed mogelijk dat de docent tijdens de les een (groeps)opdracht, quiz of dergelijke voorziet.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Onderstaande modules komen aan bod:

JAAR 1 (2023-2024) : basiskennis hond, hondengedrag & hondenverzorging

 • Module 1: Oriëntatie in de hondenverzorging
 • Module 2: Anatomie en fysiologie van de hond
 • Module 3: Kynologie en rassenkennis
 • Module 4: Gedragsontwikkeling en leerprocessen
 • Module 5: EHBO voor de hondenverzorger
 • Module 6: Verzorging van de hond

In het eerste jaar zullen van elke module examens worden afgenomen. Dit kan een schriftelijk theoretisch examen zijn, een individueel opstel of een groepswerk.

JAAR 2 (2024-2025) : verdiepingstraject hondeninstructeur

 • Module 1: Pedagogie en didactiek
 • Module 2: Trainingsvaardigheid en lesopbouw (praktijklessen)
 • Module 3: Stage (met begeleiding)

Bijkomende info

Syntra West, dat zijn opleidingen dóór ondernemers vóór ondernemers. Tijdens deze opleiding bereiden wij je voor op het zelfstandig uitvoeren van het beroep waarvoor je studeert.

Aanvullend op je opleiding, kan je bij ons ook terecht voor starterscoaching. Het attest bedrijfsbeheer is sedert 1/9/2018 niet langer een verplichting om op te starten als zelfstandige in Vlaanderen. De afschaffing betekent niet dat de nood aan een goede voorbereiding voor de opstart van een zelfstandige wegvalt. Onze "Start me up" opleiding geeft je inzicht in de haalbaarheid en winstgevendheid van jouw ondernemersidee. Je kan deze opleiding volgen voor, tijdens of na je beroepsspecifiek traject!

De prijs vermeld op de website is de prijs voor het cursusjaar 2023-2024.

Voor het vervolgjaar van de opleiding kunnen andere tarieven gelden (inflatie van diverse kosten meegerekend, meer of minder lesavonden). Contacteer ons gerust voor meer info.

Over een hond kunnen beschikken is een pluspunt, maar geen verplichting.

In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.

Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).

Wil je meer weten?

FotoLissa Van Hecke
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Lissa Van Hecke

Stel je vraag

Ook interessant voor jou