Aromatherapie met Geert Devlieghere


Etherische oliën hebben niet alleen een fysisch effect maar ook een uitgesproken effect op ons emotioneel functioneren
#180348
#Opleiding #Herboristerie

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je krijgt een goede basiskennis van de belangrijkste etherische oliën. Je kan de besproken oliën op een veilige manier in kruidenbereidingen verwerken.

Omschrijving

Herboristen werken veelal met infusies, tincturen en andere extracten, zelden met etherische oliën. Aromatherapie is in principe een onderdeel van de fytotherapie, maar vertoornt toch grote verschillen. In de fytotherapie werkt men veelal met het geheel van de plant, in de aromatherapie met een heel klein deeltje: de etherische  oliën. Deze hebben een heel specifieke chemische samenstelling, totaal anders dan de andere actieve stoffen in de planten.

Dit heeft voor gevolg dat de therapeutische activiteit sterk kan afwijken van de werking van een infuus of enig ander extract van de dezelfde plant. De fytotherapeutische werking van planten kan niet zomaar overgedragen worden op de etherische oliën.

Sommige planten zijn vanuit fytotherapeutisch standpunt vrij 'waardeloos'. Door de aanwezigheid van de etherische oliën kunnen zij in de aromatherapie zeer belangrijke planten zijn.

Het merendeel van de actieve stoffen in planten hebben vooral een effect op ons fysieke functioneren. Etherische oliën hebben dit ook, maar daarnaast zijn het geurige stoffen. Alle geurimpressies die wij hebben worden verwerkt in het limbisch systeem, het emotionele verwerkingscentrum van onze hersenen. Dus naast een fysiek effect, hebben etherische oliën ook een uitgesproken effect op ons emotioneel functioneren.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot professionals die actief zijn in de sector.

etherische-olie-1-2_2018-348.jpg
aroma-olie-1-1_2018-348.jpg

Programma

1. Inleiding

  • Korte historiek
  • Definities

2. Aromatherapeutische technieken

  • verstuiven - in bad - massage - inname

3. Chemie en toxicologie van de etherische oliën

4. De 100 belangrijkste etherische oliën

  • botanische definitie
  • fysieke eigenschappen en indicaties
  • psychische eigenschappen en indicaties
  • nevenwerkingen en contra-indicaties

Geert Devlieghere

  • Auteur van Aromatherapie De essentie, Aromatische oliën
  • Zaakvoerder van Sjankara