Reclamebeletteraar


Deze opleiding leidt op tot een veelzijdige baan in de visuele communicatiesector.
#130126
#Opleiding #Grafisch-audiovisueel

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding is de cursist in staat om op professionele wijze een reclame- en beletteringafdeling op te starten of nieuwe trends en technieken te vertalen naar de eigen productieomgeving met het oog op kwaliteit, efficiëntie en klantvriendelijkheid.

Introductie

1-jarige opleiding te campus Brugge, op basis van twee lesavonden per week.

De lessen worden telkens op maandag- en woensdagavond (18u30-22u) georganiseerd vanaf maandag 7 september 2020.

Op woensdag 2 september (18u30-22u) wordt vrijstellingsproef georganiseerd ifv module 1 en module 2.

Omschrijving

De opleiding reclamebeletteraar of signmaker is de eerste officieel erkende praktijkopleiding in Vlaanderen en leidt op tot een veelzijdige baan in de visuele communicatiesector en/of beletteringsbranche. De reclamebeletteraar levert werk af dat letterlijk en figuurlijk gezien mag worden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan auto-, licht- en gevelreclame, billboards, bewegwijzering, posters, vlaggen en naamborden. Ook wordt reclamebelettering vaak toegepast in winkels en stands.

De belangrijkste werkzaamheden van de reclamebeletteraar staan centraal binnen de opleiding. Het gaat hierbij om het digitaal voorbereiden van een opdracht, inclusief het opslaan en beheren van bestanden, het vervaardigen van publiciteitsproducten met behulp van apparatuur voor onder andere printen, plotten, frezen of snijden en het bevestigen of monteren van reclamemateriaal. Deze opleiding werd samen met signbedrijven, trendwatchers, vakexperten en internationale leveranciers ontwikkeld om (aspirant-)reclamebeletteraars volgens de laatste technologieën en trends op te leiden tot professionele vaklui.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Hou je er niet van om de hele dag achter een bureau te blijven zitten en wil je graag werken in een dynamische en creatieve sector? Ben je praktisch ingesteld en handig? Kan je daarnaast prima omgaan met de computer en heb je gevoel voor techniek? Deze opleiding leidt op tot een veelzijdige baan in de visuele communicatiesector. Als reclamebeletteraar is geen dag hetzelfde. De ene dag zorg je voor de prachtige belettering van een winkelgevel voor een kleine ondernemer en de volgende dag realiseer je een grote beursstand voor een internationale onderneming.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijkomende info

FLEXIBEL LEREN

Wil je graag starten met een zaak of groeien in jouw carrière? Of wil je een opleiding makkelijk combineren met je werk of gezinsleven? Onze flexibele opleidingen houden rekening met jouw reeds verworven competenties en kwalificaties om vrijstellingen van leermodules toe te kennen. Je kan met jouw competentiecoach binnen bepaalde kaders ook eigen keuzes maken van inhoud, tempo en vorm, zodat een sterk geïndividualiseerd leertraject aansluit bij jouw persoonlijke loopbaanambities en omstandigheden.

VRIJSTELBARE MODULES VOOR KENNERS

De modules 'Inleiding in reclame en publiciteit' en module 'Beeldcreatie en digitale reproductietechnieken' zijn vrijstelbare modules onder voorwaarden. De vrijstelling kan op basis van een competentiegerichte toets worden verleend aan deelnemers die slagen voor de onderhavige vrijstellingsproef.
Deze vrijstellingsproef zal plaats vinden kort voor aanvang van het opleidingstraject.

BEGELEIDING OP DE CAMPUS

Onze coaches zullen de cursisten tijdens de ingeplande begeleidingssessies, oefeningen en projectcases steeds individueel ondersteunen in de resultaatgerichtheid van hun leerproces. Deelnemers kunnen in samenspraak met de begeleiders ook beslissen om het opleidingstraject trager of intensiever te doorlopen dan andere cursisten. De kwaliteit van de opleiding en het resultaat van jouw eindproject blijven bij deze keuze steeds gegarandeerd door de geïntegreerde begeleidingsaanpak.

Methodologie

Je leert alle technieken aan de hand van praktijkgerichte oefeningen en casestudy's.

signmaker-1-1_2013-126.jpg

Programma

MODULE 1: Inleiding in reclame en publiciteit (4 lessen) - vrijstelbaar

 • De visuele communicatiesector
 • Kenmerken van vormgeving
 • Typografie en fontgebruik
 • Reclameprojecten in praktijk

MODULE 2: Beeldcreatie en digitale reproductietechnieken (13 lessen) - vrijstelbaar

 • Digitaal publiciteitstekenen
 • Beeldoptimalisatie
 • Productievoorbereiding

MODULE 3: Productietechnieken (16 lessen)

 • Apparatuur- en materialenkennis
 • Snijplotten
 • Grootformaatprinten
 • Lamineren
 • Examen

MODULE 4: Applicatie- en constructietechnieken (17 lessen)

 • Atelieruitrusting
 • Kleeftechnieken
 • Wrapping
 • Constructie en montage
 • Examen

MODULE 5: Mijn maakproject als zelfstandige (13 lessen)

 • Marketing en verkoop
 • Kostprijsberekening en offerte
 • Projectuitvoering
 • Eindwerkbegeleiding

COACHING: Mijn maatproject als zelfstandige

EINDPROEF: Signmaker (verdediging maatproject)

Getuigschrift

Na het volgen van de lessen en het slagen in de examens ontvang je het officieel erkend getuigschrift van Signmaker. Volg je tevens 'Succesvol Ondernemen' en slaag je ook daar voor het examen, dan ontvang je een diploma erkend door de Vlaamse Overheid.

Cursusmateriaal

Syllabi, grondstoffen en verbruiksgoederen zitten in de kostprijs verrekend.
Ook een  toolkit met gereedschappen (ifv applicatietechnieken) is inbegrepen in de prijs.

Dit is een praktijkgerichte opleiding onder begeleiding van professionele ervaringsdeskundige docenten.