#190097
#Opleiding #Commercieel

Public Affairs & Lobbyen


Hoe zorg je ervoor dat politici met jouw organisatie rekening houden?

Omschrijving

‘Public Affairs’ of ‘Lobbyen’ is een verzamelnaam van alle activiteiten die een bedrijf onderneemt om haar perspectief duidelijk te maken aan belangrijke spelers binnen de overheid. Al te vaak wordt het echter geassocieerd met grote bedrijven die via steekpenningen en etentjes proberen politici om te kopen of invloed uit te oefenen. Alhoewel niemand kan ontkennen dat dit soms gebeurt, is lobbyen een integraal en belangrijk deel van het politieke proces. Bedrijven en organisaties willen de overheden inlichten over hun standpunten en perspectieven terwijl politici, die vaak niet veel tijd hebben om iets te bestuderen, zoeken naar verschillende perspectieven om een mening te kunnen vormen.

Een succesvolle lobby campagne opzetten is geen exacte wetenschap. Toch zijn er een aantal belangrijke basis zaken die iedere persoon die wilt lobbyen moet weten voor eraan te beginnen. Hoe worden wetten en decreten gemaakt? Wanneer neem je best contact op? Hoe bereid je je boodschap voor? Wie moet je contacteren? Wat neem je mee naar een meeting?

Deze opleiding biedt een praktische introductie voor iedereen die meer wilt weten over hoe te lobbyen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor bedrijven en organisaties die de overheden en andere stakeholders willen inlichten over hun standpunten en perspectieven. En de basics wil leren over het opzetten van een succesvolle lobby campagne.
Voor communicatieprofessionals, juristen, advocaten, ... die zich bezighouden met het beïnvloeden van beleids- en besluitvormingsprocessen.

Programma

Een praktische introductie voor iedereen die de basistechnieken in het lobbyen onder de knie wil krijgen.

In de opleiding komen ondermeer aan bod:

  • Hoe worden wetten en decreten gevormd?
  • De structuur van de overheid
  • De belangrijkste tools om uw doelgroepen te bepalen
  • De belangrijkste tools om uw boodschap te definiëren
  • Analyse van de tijdslijn van lobby processen
  • Oefeningen en intervisie over de aanpak van specifieke situaties
2019-97-3-OmschrijvingDocent-1.jpg

Tobias Van Assche is al meer dan 10 jaar actief in corporate en politieke communicatie. Zijn specialiteiten zijn ondermeer corporate en financiële communicatie, crisis communicatie, en public affairs.

Hij werkt voltijds als senior PR consultant bij het Brusselse persbureau Comfi. Daavoor was hij actief bij Grayling. Tobias werkte voor de persdienst van de Amerikaanse Missie aan de Europese Unie en de Amerikaanse Ambassade in België. In een vorig leven was Tobias actief als onderzoeker en docent politieke wetenschappen. Hij heeft een Executive MBA van de Antwerp Management School en een doctoraat politieke wetenschappen van Syracuse University in de VS.