#150439
#Opleiding #Beauty en wellness

Gespecialiseerd Voetverzorger - CCV methode


Doorgedreven praktijkcursus waarbij acties correct worden uitgevoerd, als ook beredeneerd en onderbouwd zijn.

Introductie

De opleiding Gespecialiseerd Voetverzorger duurt twee jaar (1 tot 2 lesmomenten per week) en wordt aangeboden in onze Campus Brugge & Kortrijk.  • NIEUWE FORMULE OVERDAG 1 DAG/WEEK!
    Campus Brugge: start op maandag 18 januari 2021.
    Wekelijks les op maandag van 8u30-16u30.  

Omschrijving

De gespecialiseerde voetverzorg(st)er staat in voor de eerstelijns voetverzorging: je voorkomt en behandelt huid- en nagelaandoeningen en geeft professioneel advies over schoeisel, lichaamshouding en voethygiëne. Je maakt komaf met eelt, ingegroeide nagels, kalknagels en likdoorns en je bekwaamt je in zeer gespecialiseerde technieken zoals orthonyxie (nagelbeugeltjes maken en plaatsen) en orthoplastie (kunstnagelfragmenten maken en plaatsen). Je leert met de juiste mesjes en tangen werken en je kan alle soorten verbanden aanleggen. Daarnaast bezit je over een ruime kennis van pathologie om bij medische problemen door te verwijzen naar een arts of podoloog. Met andere woorden: je verlost jouw klanten van ongemakken en helpt in het voorkomen ervan!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je bent 18 jaar of ouder en geïnteresseerd in verzorging. Je hebt voldoende ondernemingsgeest om de uitdaging van een zelfstandig beroep aan te gaan.

Voorkennis

Voor deze opleiding is geen specifieke voorkennis vereist. De lessen worden in het Nederlands gegeven. Een goeie kennis van het Nederlands is een voorwaarde om deel te kunnen nemen.

Bijkomende info

Moet ik modellen meebrengen naar de les?

Om de aangeleerde technieken zo goed mogelijk te kunnen inoefenen, worden de technieken op de medecursisten en nadien op meegebrachte modellen ingeoefend. De docent zal je hierover meer info geven bij het begin van het cursusjaar.

Wat is het verschil tussen de CCV-opleiding en de opleiding voor mensen met medische voorkennis?

Het verschil heeft betrekking op de toelatingsvoorwaarden en de lesmethodologie. Je hebt geen voorkennis nodig om de CCV-opleiding te starten. De opleiding begint vanaf nul. Theorie (oa. anatomie, pathologie) wordt al doende aangeleerd a.d.h.v. casussen en praktijkvoorbeelden. Hierdoor is het niet mogelijk om vrijstellingen te bekomen.
Bij de opleiding voor mensen met medische voorkennis is er een duidelijk verdeling tussen theorie- en praktijklessen. Om te starten met deze opleiding, heb je medische voorkennis nodig op het vlak van anatomie, pathologie en EHBO & hygiëne. Deze vakken worden namelijk niet ingericht omdat de doelgroep hiermee vertrouwd is. Het aantal lesavonden is daardoor voor deze doelgroep iets minder.

Moet ik zelf op zoek gaan naar een stageplaats?

Neen. De stages verlopen klassikaal. Syntra West organisseert externe praktijklessen in rusthuizen, ziekenhuizen, ... onder begeleiding van de docent.

Waarom zijn er lessen op zaterdagvoormiddag?

Tijdens de opleiding worden er externe praktijklessen in rusthuizen en ziekenhuizen georganiseerd. Aangezien dit om organisatorische redenen (vanuit de rust- en ziekenhuizen) ’s avonds niet mogelijk is, vinden deze plaats op zaterdagvoormiddag. Deze lessen zijn zeer leerrijk omdat je patiënten behandelt in een realistische context. Werk je op zaterdag? Informeer eind augustus naar het lessenrooster zodat je je voorbereidingen kunt treffen.

Is deze opleiding erkend door de Nederlandse stichting BRAVO?

Neen.

Methodologie

Alle inhouden worden praktijkgericht aangeleerd. Hierdoor is het niet mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor bepaalde onderdelen (zoals Anatomie, Fysiologie, Pathologie, Hygiëne). Via tussentijdse praktijkevaluaties worden leervorderingen opgevolgd en wordt er getoetst of het theoretisch inzicht verworven is. Op het einde van het traject wordt een praktische eindproef afgelegd, waarbij alle aangeleerde competenties de revue passeren.

Heb je medische voorkennis? Dan kom je misschien in aanmerking voor de klassieke opleiding met vrijstellingen! Voor meer info, klik hier!

medisch-pedicure-verzorging-ve-1-1_2015-439.jpg
medisch-pedicure-verzorging-ve-1-2_2015-439.jpg

Programma

De Basisprincipes van het CCV-model

CCV staat voor Contextuele Competentie Verwerving. Competentiegericht opleiden waarbij alle beroepsvaardigheden al doende aangeleerd worden.

De kennis, vaardigheden en attitudes die in het SERV-profiel worden vooropgesteld worden in deze training functioneel ingebouwd. Op deze manier groei je als cursist gedurende deze twee jaar durende training tot een vakspecialist, waarbij de kennis eenvoudig omgezet kan worden naar jouw zelfstandige onderneming.

Alle aangeleerde vaardigheden zijn dan ook relevant voor het uitvoeren van dit fantastisch beroep.

Door deze manier van opleiden en begeleiden zal niet alleen de kennis en vaardigheden goed onderbouwd worden, maar wordt ook het inzicht en autonoom functioneren sterk gestimuleerd.

Inhoud

1. Verzorging uitvoeren

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger biedt zowel een basis- als aanvullende nagel- en huidverzorging aan. Door middel van niet-invasieve snij- en freestechnieken probeert hij pijn en andere ongemakken weg te nemen. Hiervoor moet hij de problemen herkennen, de juiste verzorgingsmethode kiezen en deze verzorging correct uitvoeren.

2. Verbanden en hulpstukken aanbrengen

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger brengt eenvoudige wondverbanden, beschermende, drukvrijmakende en occlusieve verbanden aan. Hij hanteert ook andere hulpmiddelen, die hij eventueel op maat maakt, ter ondersteuning van de verzorging. Door het gebruik van deze verbanden en hulpmiddelen wordt het ongemak van de cliënt/patiënt weggenomen en zoveel als mogelijk vermeden in de toekomst.

3. Hygiënisch werken

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger werkt in een nette praktijk met grondig gereinigde en gedesinfecteerde instrumenten. Wanneer hij ambulant een verzorging uitvoert zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ook aandacht moeten besteden aan de hygiënische omstandigheden. Tijdens de verzorging blijft de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger oog hebben voor de hygiëne zodat kruisbesmetting wordt vermeden.

4. Omgaan met cliënten/patiënten

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is vaak alleen met de cliënt/patiënt tijdens de verzorging. Door het opbouwen van een vertrouwensrelatie kan de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger nog beter inspelen op de behoeften van de (ook wat oudere) cliënt/patiënt. Door zich, van bij het eerste contact, ten dienste te stellen van de cliënt/patiënt zorgt de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ervoor dat de cliënt/patiënt zich gerespecteerd voelt en een comfortabel gevoel overhoudt aan het bezoek.

5. Administratie voeren

Om goed te functioneren als zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is het niet alleen belangrijk om a.d.h.v. cliënten/patiëntenfiches de evolutie in de verzorging van een cliënt/patiënt bij te houden, maar zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger ook werk moeten maken van een overzichtelijke agenda zodat cliënten/patiënten stipt volgens afspraak worden geholpen.

Ook voor andere bijkomende administratie zoals verzekeringspapieren, formulieren van mutualiteiten, e.d. zal de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger moeten instaan.

6. Veilig en milieubewust werken

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger is zowel verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid als voor die van de cliënt/patiënt. Zowel voor, tijdens als na de verzorging is veilig werken een evident onderdeel van zijn handelen. Tijdens het opruimen houdt de zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger rekening met milieuvoorschriften zodat mens en milieu geen onnodige risico's lopen.

7. Zaak commercieel beheren

De zelfstandig gespecialiseerd voetverzorger zal niet alleen een goede voetverzorging moeten uitvoeren, hij zal ook zijn praktijk op commercieel gebied moeten beheren om te kunnen blijven werken. Naast de wettelijke verplichtingen die een eigen zaak met zich meebrengt, zal hij ook gericht moeten handelen om zijn cliënteel uit te bouwen en te behouden.

Getuigschrift

Als je deze opleiding met succes beëindigt, ontvang je een getuigschrift of diploma, erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Jouw professionele mogelijkheden zijn zeer gevarieerd. Je kan onder meer:

  • je eigen zaak starten in hoofd- of bijberoep
  • aan de slag gaan als medewerker in een groepspraktijk (podologen, voetverzorgers, kinesisten, ...)
  • aan de slag gaan in een ziekenhuis, revalidatiecentrum en/of woon- en zorgcentrum
  • als verkoper of vertegenwoordiger werken in een gespecialiseerde zaak voor voetverzorgingsproducten
  • ...

Prijsinfo

Alle grondstoffen zijn inbegrepen in de prijs.
Aanvullend op de kostprijs van de opleiding, moet je instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en divers klein werkmateriaal. Dit materiaal gebruik je gedurende de volledige 2-jarige opleiding. De richtprijs hiervoor bedraagt 600 euro.
Inentingen tegen hepatitis A en B zijn verplicht voor aanvang van externe praktijkuren. Deze items worden tijdens de eerste lessen nader toegelicht.
De aankoop van een eigen freestoestel is een meerwaarde maar geen verplichting, je kan gebruik maken van een toestel van Syntra op de campus en tijdens de stages.

Onze docenten zijn één voor één vakspecialisten (gespecialiseerd voetverzorger of podoloog) met een eigen zaak die door hun jarenlange ervaring borg staan voor een kwalitatief hoogstaande opleiding.

Kimberley Eecloo

2015-439-1-OmschrijvingDocent-5.jpg

Stien Vander Meiren

 

Viviane De Coninck

Amélie Himpe