Gespecialiseerd voetverzorger

#210029
NIEUW

Introductie

De opleiding Gespecialiseerd Voetverzorger duurt twee jaar (2 lesmomenten per week) en wordt aangeboden in onze campussen Brugge en Kortrijk.

AVONDOPLEIDING (1 avond + zaterdagvoormiddag)

 • Campus Kortrijk: start op maandag 13 september 2021, wekelijks les op maandagavond van 18u30-22u en op zaterdagvoormiddag van 8u30-12u.
 • Campus Kortrijk: start op dinsdag 28 september 2021, wekelijks les op dinsdagavond van 18u30-22u en op zaterdagvoormiddag van 8u30-12u.
 • Campus Brugge: start op dinsdag 21 september 2021, wekelijks les op dinsdagavond van 18u30-22u en op zaterdagvoormiddag van 8u30-12u.

DAGOPLEIDING (1 volle lesdag per week)

 • Campus Brugge: start op maandag 4 oktober 2021, wekelijks les op maandag van 8u30-12u00 en van 12u30-16u00.

Tijdens de schoolvakanties is er geen les.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je bent 18 jaar of ouder en geïnteresseerd in voetverzorging.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist om deze opleiding te starten.

Ben je een gediplomeerd schoonheidsspecialiste? Informeer naar de vrijstelling voor de module elementaire voetverzorgingstechnieken.

Heb je medische voorkennis? Informeer naar de vrijstelling voor de module anatomie.

Bijkomende info

VEELGESTELDE VRAGEN:

Is Gespecialiseerd Voetverzorger hetzelfde als Medische Pedicure?

Ja, dit is identiek hetzelfde.

Een gespecialiseerd voetverzorger of medische pedicure doet meer dan een esthetische voetverzorging die door de schoonheidsspecialiste verstrekt wordt. De nadruk ligt bij de gespecialiseerde voetverzorger op het herstellen van het voetcomfort, de preventie en de ondersteuning van de mogelijke voetproblematiek.

SYNTRA hecht veel belang aan een kwalitatieve werking en is daarom de vaste partner van de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers (BVV).

Moet ik modellen meebrengen naar de les?

Om de aangeleerde technieken zo goed mogelijk te kunnen inoefenen, worden de technieken op de medecursisten en nadien op meegebrachte modellen ingeoefend. De docent zal je hierover meer info geven bij het begin van het cursusjaar.

Moet ik stage lopen tijdens deze opleiding?

Binnen de opleiding Gespecialiseerd Voetverzorging wordt er extern op stage gegaan in rust- en ziekenhuizen. Een beroep kun je immers pas leren indien dit genoeg ingeoefend kan worden. Dit gebeurt telkens klassikaal en onder begeleiding van onze docenten. Je hoeft dus zelf geen stageplaatsen te zoeken.

Waarom zijn er lessen op zaterdagvoormiddag bij de avondopleiding?

Tijdens de opleiding worden er externe praktijklessen in rusthuizen en ziekenhuizen georganiseerd. Aangezien dit om organisatorische redenen (vanuit de rust- en ziekenhuizen) ’s avonds niet mogelijk is, vinden deze plaats op zaterdagvoormiddag. Deze lessen zijn zeer leerrijk omdat je patiënten behandelt in een realistische context. Werk je op zaterdag? Informeer eind augustus naar het lessenrooster zodat je je voorbereidingen kunt treffen.

Zijn er nog bijkomende kosten waarmee ik rekening moet houden?

Aanvullend op de kostprijs van de opleiding, moet je instaan voor de aankoop van een pedicureset, witte handdoeken (in diverse formaten), een witte schort en divers klein werkmateriaal. Dit materiaal gebruik je gedurende de volledige opleiding en kun je na de opleiding meteen gebruiken bij het uitoefenen van je beroep. De richtprijs hiervoor bedraagt 600 euro.

De aankoop van een eigen freestoestel is een meerwaarde maar geen verplichting, je kunt gebruik maken van een toestel van Syntra op de campus en tijdens de stages.

Daarnaast moet je binnen het traject van Gespecialiseerd Voetverzorger een inenting plaatsen om u te beschermen tegen hepatitis A en B. De kosten die dit meebrengt, worden integraal terugbetaald door het Fonds van Beroepsziekten. Deze items wordt tijdens de eerste lessen nader toegelicht.

Ik beschik reeds over heel wat werkmateriaal. Ben ik verplicht om dit via Syntra aan te kopen?

Op de eerste lesdag ontvang je een lijst van alle benodigdheden via diverse groothandelaren. Indien je reeds over één of meerdere van deze zaken beschikt dien je deze uiteraard niet nogmaals aan te kopen.

Je kunt zelf kiezen waar je deze materialen aankoopt, nadat de docenten jou tijdens de eerste les specifieke toelichting en duiding hebben gegeven.

Is deze opleiding erkend door de Nederlandse stichting BRAVO?

Neen.

Methodologie

voetverzorgingpedicure-1-1_2021-29.jpg
voetverzorgingpedicure-1-3_2021-29.jpg
voetverzorgingpedicure-1-2_2021-29.jpg

Programma

1ste jaar gespecialiseerd voetverzorger

 • Elementaire voetverzorgingstechnieken
 • Anatomie
 • Bijzondere voetverzorgingstechnieken
 • Huidaandoelingen en behandelmethoden
 • Nagelaandoeningen en behandelmethoden
 • Praktijksessies gespecialiseerd voetverzorger - basis

2e jaar gespecialiseerd voetverzorger

 • Interdisciplinaire voetverzorging en risicovoeten
 • Nagelregulatietechnieken
 • Orthoplastie
 • Praktijksessies gespecialiseerd voetverzorger - gevorderd
 • Externe kijkstages
 • Eindwerkbegeleiding + eindwerk