Van Syntra West-cursist tot wielerverzorger bij NXTG

Eva (35) volgde de opleiding Wielerverzorger. Nu werkt ze als ‘soigneur’ bij wielerploeg AG Insurance NXTG.

Wielerverzorger Eva De Smet met wielrenster Scarlett Souren na haar overwinning.

 

 

 

 

 

 

 


Wielerverzorger Eva De Smet (rechts) met wielrenster Scarlett Souren na haar overwinning.  

 

Na een bachelor Toegepaste Psychologie en een master Politieke Wetenschappen had Eva De Smet (35) zin in een nieuwe uitdaging. Ze koos voor de opleiding Wielerverzorger aan Syntra West. Dankzij die opleiding deed ze een jaar lang ervaring op als ‘soigneur’ van een Nederlands wielerteam in binnen- én buitenland. Volgend jaar start ze als vaste freelancer bij vrouwenwielerploeg AG Insurance NXTG. Eva vertelt hier meer over haar ervaring.

 

Dag Eva, vanwaar je keuze voor Wielerverzorger?
‘10 jaar geleden heb ik zelf een poging tot wielrennen gedaan. Ik nam deel aan wielerwedstrijden, maar ik bengelde voornamelijk achteraan het peloton. Die droom heb ik dan maar opgegeven (lacht). Vorig seizoen startte een vriendin als wielrenster op haar 27ste. De vaste masseur van Stefanie had het jaar voordien de opleiding Wielerverzorger gevolgd aan Syntra West. Hij zag hoe ik Stefanie bijstond, en raadde mij de opleiding aan. Ik dacht: Let’s give it a try!’

Wat was jouw ervaring met die opleiding?
‘Ik combineerde de opleiding met mijn job bij het lokale bestuur. Ik volgde 1 keer per week les op woensdagavond. In november-december kregen we tijdelijk 2 keer per week les. Dat was wel een stukje intensiever, maar het is me toch gelukt (lacht). De docenten waren zeer gedreven en gepassioneerd door hun vak. Ze stonden altijd open voor vragen. Zelfs nu ik de opleiding heb voltooid, kan ik nog altijd bij hen terecht. Ook met de andere cursisten klikte het goed. Het waren stuk voor stuk mensen met een groot wielerhart.’

Wat was voor jou het hoogtepunt van de opleiding?
‘Het leukste aan de opleiding was mijn stage bij de Nederlandse Wielervereniging Schijndel. Daar verzorgde ik de vrouwelijke junioren (17-18 jaar) en beloften (18-23 jaar). Ik mocht enkele mooie wedstrijden begeleiden, zowel in binnen- als buitenland. Ik heb onder meer als wielerverzorger gewerkt in Nederland, Frankrijk en Tsjechië.’

 

Eva zit op de grond naast 2 vrouwelijke beloften van wielervereniging SchijndelWielerverzorger Eva geeft bidon aan wielrenster tijdens een wielerwedstrijd 

 

 

 

 


Eva aan de slag als wielerverzorger bij de vrouwelijke beloften van Wielervereniging Schijndel.
 

Wat houdt jouw job als wielerverzorger precies in?
‘Veel mensen hebben een stereotiep beeld van een wielerverzorger als iemand die de renners masseert en bidons aangeeft, maar de job is véél meer dan dat. Denk maar aan medical taping, de gepaste voeding en drank selecteren, het vele coördinatiewerk … Wat mij bijvoorbeeld verraste, is het grote belang van mentale ondersteuning bieden en EHBO. De meeste wedstrijden verlopen goed, maar als er toch een ongeval gebeurt, moet je snel ingrijpen.’

 

“Haar helm was in 3 stukken gebroken, en ze kon niet meer bewegen.”


Wat is het ergste ongeval dat je al hebt meegemaakt?

‘Bij een Nederlandse wedstrijd heb ik een valpartij meegemaakt waarbij enkele rensters zwaargewond raakten. Onze sprintster Scarlett Souren kwam als eerste over de meet, maar na de aankomst volgde er een korte bocht waardoor ze tegen een nadar terechtkwam. Haar helm was in 3 stukken gebroken, en ze kon niet meer bewegen. Op zo’n moment moet je als wielerverzorger de kalmte proberen te bewaren, en de renster zo goed mogelijk verzorgen. Gelukkig kon ik terugvallen op alles wat ik over EHBO geleerd heb tijdens de opleiding Wielerverzorger. Ze is er uiteindelijk vanaf gekomen met een hersenschudding.’

 

Binnenkort start je als wielerverzorger bij AG Insurance NXTG. Hoe is dat tot stand gekomen?

‘Één van de docenten John Delbecque bracht ons tijdens de opleiding regelmatig op de hoogte van opportuniteiten. Een week na het eindexamen belde John mij plots op: “Eva, ik heb een mooie kans voor jou. Hier is het telefoonnummer van Jolien D’hoore.” Ik stond met mijn mond vol tanden. Jolien D’hoore is natuurlijk niet de minste naam in het Belgische wielrennen. Wonder boven wonder herkende Jolien mij nog van vroeger terwijl ik dacht: “Jolien, jij reed altijd vooraan in het peloton, en ik helemaal achteraan.”’

 

‘Ik mocht toen het trainingskamp voor de Tour de France bijwonen van NXTG. Ik vond die week bij NXTG zó leuk dat ik vanaf volgend jaar bij hen start als vaste freelancer. Ik ben John nog altijd ontzettend dankbaar dat hij mij die kans heeft gegeven. Intussen heb ik mij ook ingeschreven voor de opleiding Mental coaching in sportbegeleiding aan Syntra West. Zo zal ik de ploeg niet enkel fysiek, maar ook mentaal beter kunnen ondersteunen. Ik kijk enorm uit naar dit nieuwe avontuur!’