Wielerverzorger
Demarreer en sluit aan bij de traditie van de wielersport.
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Je wilt je specialiseren als verzorger binnen de wielersport? Kies dan voor deze praktijkgerichte opleiding tot wielerverzorger!
De lessen gaan door op woensdagavond in campus Kortrijk.
Omschrijving
West-Vlaanderen heeft een traditie in de wielersport en bracht renners voort als Freddy Maertens, Briek Schotte, Johan Musseeuw en Eric Leman.
De West-Vlaamse dijken, de zilte windvlagen en wegen zorgen voor een vruchtbare voedingsbodem om talent te laten groeien.
Ook de de aanwezigheid van een 'soigneur' binnen het wielerteam vormt één van deze tradities.
Als wielerverzorger komt er naast het masseren heel wat meer bij kijken zoals road maps interpreteren, anticiperen op mogelijke problemen zowel voor, tijdens als na de 'koers'. Het takenpakket van een wielerverzorger houdt meer in dan het masseren. Hierbij denken we maar aan het voorbereiding van de bevoorradingspakketen en logistieke ondersteuning van de renner en het team. Het zijn juist die extra zaken waaraan men in eerste instantie niet denkt die de degelijkheid uitmaken van een gedegen wielerverzorger.
In de opleiding Wielerverzorger kom je alles te weten over de taken van de sportverzorger, van voedingsgericht handelen tot de gedragscodes en het gebruik van de volgwagen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich tot iedereen met een passie voor de wielersporten die zich wil professionaliseren als 'soigneur'.
Methodologie
De opleiding bestaat zowel uit theorie als praktijk. Tijdens de praktijklessen wordt op elkaar geoefend. Elke cursist dient een eigen hoeslaken te voorzien voor tijdens de massagelessen.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
- Omgeving van de wielrenner (28)
Taken van de wielerverzorger m.b.t. omgeving van de wielrenner
Gedragscodes van de wielerverzorger
Het team rond de wielrenner
Begeleiding i.h.k.v. verplichtingen
Voorbereidende taken
Reisroute en volgwagen
Portefeuillebeheer
- Verzorging van de wielrenner (24)
Taken van de wielerverzorger m.b.t. verzorging van de wielrenner
Begeleiding medisch verantwoorde wielersport
Begeleiding bij specifieke klachten en letsels
Aanverwante paramedische aspecten
Toepassing verzorgingstechnieken
- Toegepaste voedingsleer voor de wielerverzorger (16+20)
Voedingsgerichte handelingen
Toegepaste voedingsleer
- Hulpverlener EHBO (20)
- Mentale coaching in de sport (28)
- Stage (60)
- Eindproef
Bijkomende info
Vrijstelling voor de opleiding Wielerverzorger?
Via een EVC-procedure (EVC: Eerder Verworden Competenties) kunnen wielerverzorgers vrijgesteld worden van de opleiding en zo via een kortere weg hun getuigschrift bekomen. Om een EVC-procedure te starten kun je je via Syntra West kandidaat stellen.
Er moet in elk geval een afrondende eindproef (onder de vorm van een interview en/of een praktijkproef afgelegd worden). Daarvoor is er géén vrijstelling mogelijk.
Je ontvangt dan een handleiding die je dient te volgen bij het samenstellen van een portfolio. Het portfolio is een verzameling van bewijsstukken die aantonen dat de kandidaat reeds een aantal competenties uit de opleiding beheerst.
Het portfolio wordt beoordeeld door twee onafhankelijke beoordelaars die na een gesprek met jou beslissen voor welke modules een vrijstelling mogelijk is.
Wielerverzorgers met relevante werkervaring, die een bewijs van bekwaamheid willen behalen, dienen dus deze portfolio op te maken.
Getuigschrift
Wie alle modules van deze opleiding met succes beëndigt, ontvangt een gecertificeerd getuigschrift Wielerverzorger.
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Tom Vandecasteele