Van restaurant- tot boekhouder: Margarita (48) waagt de switch!

“Ik heb de opleiding Boekhouder al aangeraden aan mijn schoondochter”

Al 18 jaar baten Margarita Bloom en haar man een Italiaans restaurant uit in Oostende. Margarita volgde de opleiding Restauranthouder aan Syntra West. 6 jaar later gooit ze haar carrière volledig over een andere boeg. Op 48-jarige leeftijd schrijft ze zich in voor de opleiding Boekhouder en Fiscalist. Én van die keuze heeft ze nog geen seconde spijt: “Ik heb de opleiding Boekhouder al aangeraden aan mijn schoondochter.”

 

Accountant Margarita zit aan haar computer in een boekhoudkantoor

 

PIZZERIA MARGARITA

 

‘In 2005 richtten mijn man en ik Pizzeria Margarita op in Oostende. Ik ben geboren in Wit-Rusland en mijn man is van Afghanistan. We woonden een tijdje samen in Afghanistan, maar in 1997 moesten we wegvluchten van de taliban. Zo kwamen we in Nederland terecht. In Nederland werkte ik 5 jaar als salarisadministrator. Mijn man droomde er echter van om een Italiaans restaurant te starten aan de Belgische kust, dus zo zijn we uiteindelijk in België gestrand.’

 

“Voor mij is boekhouden een soort sudoku. Ik kan niet stoppen voor ik de oplossing gevonden heb.”

 

‘Aangezien we de pizzeria hadden, besloot ik de opleiding Restauranthouder aan Syntra West te volgen. Dat was best een intensief jaar. Overdag ging ik naar de les, en ’s avonds hielp ik nog in het restaurant tot middernacht. Op mijn 48ste had ik zin in een nieuwe uitdaging, dus schreef ik mij in voor de opleiding Boekhouder (Accountant). Ik ben van nature leergierig en ik heb een enorme voorliefde voor cijfers. Sommigen noemen boekhouden saai, maar voor mij is het een soort sudoku. Ik kan niet stoppen voor ik de oplossing gevonden heb.’

 

NEDERLANDS ALS VREEMDE TAAL

 

‘Mijn moeder is van Oekraïne en mijn vader van Polen. Thuis spraken we altijd Russisch. Naast Russisch spreek ik ook Perzisch, Pools en nog enkele Slavische talen. Ik heb pas Nederlands geleerd op mijn 27ste toen mijn man en ik naar Nederland verhuisden. Omdat Nederlands niet mijn moedertaal is, was het soms moeilijk om het vakjargon in de opleiding Boekhouder (Accountant) te begrijpen. Sommige woorden moest ik opzoeken in een woordenboek. Je krijgt dan de letterlijke vertaling, maar de contextuele betekenis klopt niet altijd. De Nederlandse taal was dus wel een hindernis, maar niets is onoverwinnelijk. Ik geloof dat je je dromen kan bereiken als je dat écht wil.’

 

“De Nederlandse taal was een hindernis, maar niets is onoverwinnelijk. Als je het écht wil, kan je je dromen bereiken.”

 

CARRIÈRESWITCH OP LATERE LEEFTIJD

 

‘Sommige mensen zijn bang om op latere leeftijd nog een carrièreswitch te maken, maar het is nooit te laat om iets nieuws te leren. Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt. Ik haal ook veel plezier uit het feit dat ik mezelf verder kan ontwikkelen. Ik heb de opleiding Boekhouder (Accountant) trouwens aan mijn schoondochter aangeraden. Zij is net als ik heel cijfermatig en analytisch ingesteld.’

 

“Het is nooit te laat om een carrièreswitch te maken. Het leven is te kort om iets te doen wat je niet leuk vindt.”

 

FOCUS OP PRAKTIJK

 

‘Ik heb 5 jaar gestudeerd aan de hogeschool, maar daar leerde ik enkel pure theorie. Bij Syntra West kan je heel praktijkgerichte opleidingen volgen waarmee je jouw doel snel kan bereiken. Tijdens de opleiding Boekhouder (Accountant) mocht ik bijvoorbeeld stage lopen bij een boekhoudkantoor in Oostende. Na mijn stage kreeg ik meteen een vaste job aangeboden. Nu 3 jaar later werk ik nog steeds op mijn stageplek.’

 

“Met de praktijkgerichte opleidingen van Syntra West kan je op korte tijd een carrièreswitch maken.”