Sabine start haar eigen zaak op 58-jarige leeftijd!

Vroeger werkte Sabine Verschaeve in de administratie, nu creëert ze interieurs en tuinen om bij weg te dromen. Op 58-jarige leeftijd zette ze haar passie voor architectuur om in haar beroep. Geen evidente sprong, maar Sabine heeft er geen seconde spijt van! In dit interview vertelt ze over haar zaak Septiem: In & Outdoor design en de opleidingen Interieurdesign en Start Me Up die ze volgde bij Syntra West.


Een carrièreswitch op latere leeftijd? Dat is durven!

‘Ja, dat is zeker niet evident. Hiervoor werkte ik als administratief verantwoordelijke in een zorginstelling. Ik deed de boekhouding en de subsidiedossiers, maakte de jaarrekeningen op,  verwerkte de volledige loonadministratie, volgde bouwdossiers op … en nog zoveel meer.  
Ik zat er echter al lang mee in mijn hoofd om de stap naar ondernemerschap in bijberoep te zetten. Na een ernstige burn-out volgde ik loopbaanbegeleiding bij de VDAB en uit de test kwam naar voren dat ik aanleg had voor architectuur. Vervolgens besloot ik de opleiding Interieurdesign aan Syntra West te volgen.’

Hoe heb je de opleiding Interieurdesign ervaren?
‘Na de eerste lesdag kwam ik wenend naar huis. Ik zei tegen mijn man: ‘Ik ga dat nooit kunnen!’ Hij antwoordde: ‘Je hebt je hiervoor ingeschreven, dus nu moet je doorzetten.’ Ik heb die 2 jaar uiteindelijk als primus voltooid met grote onderscheiding. Ik heb er heel hard voor gewerkt, maar tegelijkertijd vond ik de lessen ook bijzonder tof. Ik was de oudste van de groep en kreeg heel veel waardering van de docenten, alsook van de medecursisten. Voor mij had die opleiding zelfs nog 2 jaar extra mogen duren!’ 

Hoe is jouw zaak Septiem In & Outdoor design ontstaan?
‘Naast Interieurdesign volgde ik ook een opleiding tot tuinontwerper. Aangezien het weer in België jaar na jaar warmer wordt, hangen tuin en interieur steeds nauwer samen. Tuinmeubelen worden vaak binnen gebruikt en ook omgekeerd. Die grens tussen interieur en tuin wordt steeds vager waardoor ik een totaalconcept wilde aanbieden aan mijn klanten. Om te starten als zelfstandige in bijberoep, heb ik nog het traject Start Me Up gevolgd.’

Waarom koos je voor Start Me Up?  
‘Vroeger moest je verplicht een attest Bedrijfsbeheer behalen voordat je als zelfstandige mocht beginnen. Die maatregel is afgeschaft, maar eigenlijk vind ik dat onterecht. Er zijn heel wat zaken die failliet gaan door een gebrek aan kennis over ondernemen. Ik wilde dan ook de opleiding Start Me Up volgen om mezelf daartegen te wapenen.’

Wat heb je zoal geleerd tijdens Start Me Up?
‘Vroeger zat ik nooit op Facebook of Instagram. Ik kende eigenlijk helemaal niets van sociale media. Tijdens Start Me Up heb ik geleerd hoe je jezelf online kan verkopen. Wat is er belangrijk in een website? Waarop moet je letten wanneer je naar klanten gaat? Hoe moet je een btw-aangifte doen? Hoe stel je een businessplan op? Eigenlijk was een half jaar te kort. Voor mij had Start Me Up gerust een heel jaar mogen duren.’

Wat vormde voor jou de grootste uitdaging als startende ondernemer?
‘De grootste uitdaging voor mij was klanten vinden. Wanneer je je eigen zaak start, is het belangrijk dat je jezelf kenbaar maakt via sociale media. Elke dag spendeer ik daar minstens één uur van mijn tijd aan. Daarnaast raad ik ook aan om veel te netwerken via beurzen en events. Zelf ga ik bijvoorbeeld naar netwerkevents van BNI, POM West-Vlaanderen, en de beurs Architect@Work is ook een echte aanrader.’

Plan je verder nog opleidingen te volgen bij Syntra West? 
‘Ik zou graag nog de opleiding BIM bouwkundig tekenaar volgen, en ik wil me nog verder verdiepen in Tuinontwerp. Ik geef freelance les als docent Sketchup voor beginners. Dat is een opleiding voor iedereen die professioneel wil leren tekenen in 3D. Denk maar aan interieurinrichters, zwembadbouwers, tuinontwerpers … Tijdens de opleiding Interieurdesign gaf ik soms bijles aan medecursisten, dus ik ben blij dat ik dat op deze manier kan voortzetten.’

Wil je net zoals Sabine je eigen zaak lanceren? Neem dan zeker deel aan de GRATIS infosessie Zelfstandig worden in hoofd- of bijberoep. Hoe begin je daaraan?