Na 2 jaar hogeschool kiest Wout voor Syntra West

Van leerkracht wiskunde tot technicus motor- en bromfietsen

Na 2 jaar de lerarenopleiding gevolgd te hebben, besloot Wout een nieuwe weg in te slaan. Hij koos voor de opleiding Technicus motor- en bromfietsen van Syntra West. ‘Ik wilde van mijn passie mijn beroep maken’, aldus Wout. ‘Ik ben in de motorbranche terechtgekomen, en ik ben zeer blij met die keuze. Wiskunde was toch niet echt mijn ding.’ 

Technicus Wout poseert met een motorblok

Kan je jezelf even voorstellen?
‘Ik ben Wout (29 jaar) en ik heb de voltijdse dagopleiding Technicus motor- en bromfietsen aan Syntra West gevolgd. Oorspronkelijk wilde ik leerkracht wiskunde worden, maar dat was iets te hoog gegrepen. In het middelbaar volgde ik TSO, nadien heb ik 10 jaar gewerkt, en vervolgens heb ik 2 jaar de lerarenopleiding gevolgd. Ik was er voor alle vakken door, behalve voor wiskunde en besloot dan toch een andere richting uit te gaan.’

Waarom koos je voor Syntra West in plaats van een hogeschool?
‘Bij een hogeschoolopleiding weet je eigenlijk nooit concreet wat het precies zal inhouden. Je krijgt allerlei algemene vakken. Tijdens de lerarenopleiding kreeg ik bijvoorbeeld ‘Psychologie’, ‘Didactiek’, ‘Diverse leeromgevingen’ … maar dat was allemaal vrij abstracte theorie. Bij Syntra West weet je precies waar je aan toe bent. Je weet exact hoe je job er later zal uitzien, en de leerinhoud is zeer specifiek en vakgebonden. De opleiding is ook gewoon véél korter. In slechts 1 jaar tijd krijg je een beroep aangeleerd, en heb je je diploma op zak.’   

Waarom koos je voor de opleiding Technicus motor- en bromfietsen?
‘Ik rijd zelf met de moto, en sleutel er graag aan in mijn vrijetijd aan. Na wat opzoekwerk kwam ik erachter dat je naast automecanicien ook specifiek mecanicien kan worden voor motor- en bromfietsen. Ik dacht: ‘Ideaal, ik ga van mijn passie mijn beroep maken.’’ 

Wat was jouw ervaring met de opleiding?
‘Ik heb de opleiding zeer positief ervaren. We hadden een heel goede docent die ons zoveel mogelijk heeft bijgebracht, zodat we meteen in het werkveld konden starten. 3 dagen per week volgde ik les op de campus, de overige 2 dagen werkte ik op mijn stageplek. Ik volgde stage bij een klein familiebedrijf genaamd Triumph BMC in Assenede. Ik had daar een zeer goede stagementor die me alle knepen van het vak heeft geleerd. Ik heb er afgelopen zomer zelfs nog gewerkt.’

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
‘Eerst en vooral wil ik bij een garage gaan werken om extra ervaring op te doen. Ik heb nu stage gedaan bij één merk, maar er zijn nog zodanig veel verschillende merken en types van motor- en bromfietsen … Ik wil mijn kennis en vaardigheden blijven uitbreiden en verder groeien in mijn vak.’ 

Plan je nog andere opleidingen te volgen bij Syntra West?
‘Jazeker, er zijn verschillende technische opleidingen die ik nog graag zou volgen. Ik wil bijvoorbeeld nog heel graag leren lassen. Verder wil ik nog de opleiding Elektriciteit volgen. Het is namelijk mijn ambitie om later zelf moto’s te bouwen en verbouwen. Misschien kan ik mijn mechanische kennis nog uitbreiden naar auto’s of boten. Dat is nu nog verre toekomstmuziek, maar ik denk alvast vooruit.’

Wil jij net als Wout een nieuwe start maken?