Onderhoudsmecanicien - Overzicht opleidingen

Ben je gepassioneerd door auto’s en techniek? Wil je aan de slag als onderhoudsmecanicien in een garage en deel uitmaken van een team dat ervoor zorgt dat voertuigen in topconditie zijn? Dan is deze opleiding iets voor jou!

opleidingen-onderhoudsmecanicien-ONDERHMECA.jpg

Wat zijn de taken van een onderhoudsmecanicien?

Als onderhoudsmecanicien in een garage ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse taken om voertuigen in optimale staat te houden. Je voert regelmatig onderhoud uit, zoals het verversen van olie, het controleren van filters en het inspecteren van banden. Daarnaast voer je ook herstellingen uit waarbij je gebruik maakt van je kennis van automechanica. Indien nodig vervang je defecte onderdelen. Tegenwoordig moeten automechaniekers ook kunnen omgaan met moderne elektronische systemen in voertuigen waarbij je storingen opspoort en verhelpt.  Als onderhoudsmecanicien draag je zo bij aan de veiligheid en betrouwbaarheid van voertuigen, terwijl je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in de autotechnologie.

Hoe word ik een automecanicien?

Om aan het werk te gaan als automecanicien heb je uiteraard een goeie basiskennis nodig. Syntra West biedt 2 opleidingen aan tot onderhoudsmecanicien. Enerzijds een voltijdse dagopleiding die 1 jaar duurt waarbij je van maandag tot vrijdag bezig bent met je studies. Tijdens deze opleiding doe je ook praktijkervaring op tijdens een stage en behouden de ouders het groeipakket. Anderzijds is er een avondopleiding die je kan combineren met je huidige job of privéleven. Dan heb je 1 of 2 avonden per week les. Aangezien je minder lesuren per week hebt, duurt deze avondopleiding 2 jaar.   

Aan de slag als garagist!

Je wordt in de eerste plaats klaargestoomd om aan het werk te gaan in een garage als automecanicien. Een knelpuntberoep waar er een groot tekort is aan geschoolde medewerkers. Dat betekent dat een job vinden in deze sector geen probleem zal zijn. Je kan je daarna ook nog steeds bijscholen en specialiseren in bijvoorbeeld polieren of uitdeuken. Heb je al wat ervaring opgedaan op de werkvloer, dan kan je ook die ervaring inzetten en als zelfstandige starten.

Kies de opleidingsvorm die bij je past

  • Knelpuntopleiding
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Droom je er van om in de automobielsector tewerkgestelt te worden? Steek je graag de handen uit de mouwen? Dan is deze opleiding iets voor jou!
  • icon 750,20 incl. BTW (1ste jaar)
  • icon Vanaf 19-09-2024
  • icon Kortrijk
  • icon 2 jaar

Wil je meer weten?

FotoSofie Deschepper
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Sofie Deschepper

Stel je vraag