Fien start eigen zaak Caffien

Starter in de kijker

Fien zette na haar opleiding Restauranthouder deze zomer haar eerste stappen als ondernemer. 

Hoe voelt het om er te staan met je eigen horecazaak?

De eerste dagen,  met de opening van Caffien op 1 juli voelde ik me onzeker. Had ik wel de juiste stap gezet? De  juiste keuze gemaakt? Maar we zijn nu maanden verder en ik voel me  als een vis in het water. Dit is echt mijn ding, waar ik nog zal in groeien. Maar ik ben op en top (moe) en gelukkig!  

Kun je iets over je zaak vertellen? 

Onze zaak staat voor lokaal en vers.  We werken samen met verschillende lokale partners, selecteerden kleine  brouwerijen met lekkere bieren. Grote merken zal je niet vinden op onze  kaart. Ook de gerechten en tapas zijn steeds vers en huisbereid. We  mikken voornamelijk op lunchen en tearoom.  

De laatste voorbereiding heb je getroffen in volle coronacrisis. Hoe  verliep dat?

Sinds 1 april hadden we de sleutel. Het verbouwen verliep zeer zwaar. We konden door covid-19 enkel maar met ons tweeën werken.  Vrienden, familie, ... konden niet helpen. Gelukkig versoepelde alles een beetje in juni. Dan hebben we drie weekends heel veel werk verzet met de  familie en vrienden! Ook viel mijn theoretische voorbereiding wat in het water. Ik had een heleboel opleidingen gepland zoals barista,  bierschenker, omgaan met boekhouding, ... Maar die gingen op dat moment niet door.  

Op welke vlakken heeft de opleiding voltijdse dagopleiding Restauranthouder jouw  ondernemersdroom concreter gemaakt? 

Het was een eerste stap naar een concreet plan. Door de opleiding ben ik mensen met een horecapand gaan aanspreken. Wie stond open voor een overname? En uiteindelijk heeft één iemand hiervoor gekozen! Zonder de opleiding zou ik deze stap (een  sprong in het duister) zeker niet genomen hebben. Ik voel dat ik in de zaak minder trial and error toepas. Ik had door de opleiding vb. reeds duizenden ideeën gefilterd en theoretisch uitgetest in o.a. mijn eindwerk. Met het effectief openen van mijn eigen zaak wist ik al zeer goed welke weg ik wilde opgaan en welke zeker niet.  

In de formule van de voltijdse dagopleiding komt er werkplekleren voor. Hoe heb je dit ervaren? 

Was heel  leuk om te doen! Ik zou nooit in een gastronomische keuken gewerkt  hebben, zonder de opleiding. Het had echter wel leuk geweest om twee  plaatsen te doen, om zo nog meer een verschillende stijl van aanpak te  leren.  

Welke momenten in de opleiding zijn jou specifiek bijgebleven?

De kooklessen, omdat ik echt een leek was en er hierdoor soms tegen opzag.  Maar uiteindelijk kon ik trots op mezelf zijn.  Ik kon op mijn praktijkexamen - samen met mijn team - een prachtige menu serveren! En de lessen rond het maken van een Irish koffie! Ik lust geen whiskey en geen koffie.  Toch heb ik mezelf verplicht om deze te proefen. Zo lekker! Nu ben ik er  verzot op :)  

Wat zijn je toekomstdromen voor je zaak?

Ik zou graag tien jaar met veel passie en liefde mijn zaak willen besturen. De droom is om tien jaar lang, creatief te blijven met mijn menu en drankenkaart.