Restauranthouder - Avondopleiding

Een eigen horecazaak uitbaten

  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • KMO-portefeuille
  • Opleidingscheques
Hou me op de hoogte
  • icon Startdatum niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Een carrière in de horeca iets voor jou?

Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen of om in een horecazaak te werken?
Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.

Omschrijving

In de opleiding Restauranthouder maken we je vakbekwaam om bewust te kiezen voor jouw zaak, je droom te realiseren en je klanten te laten genieten van je culinaire verwezenlijkingen. Je leert alle kneepjes van het vak: ingrediëntenkennis, professionele serveertechnieken, bereiden van gastronomische menu's en kostprijsberekeningen van je menu's. Je docenten zijn vakspecialisten die al jarenlang een eigen horecazaak runnen en na het succesvol afronden van deze opleidig ben je klaar om je eigen horecazaak te starten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die als restauranthouder of traiteur aan de slag wil.

Ook medewerkers uit de horeca kunnen hieraan deelnemen om hun vaardigheden aan te scherpen.

Toelatingsvoorwaarden

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Methodologie

De lessen binnen dit traject zijn een mix van theorie en praktijk.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze opleiding duurt 3 jaar waarbij je 1 x/week naar de les gaat.

Het volledige traject bestaat uit de volgende modules:


1e jaar: Horecamedewerker

 

Basis hygiëne en veiligheid

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Bacterie- en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • Brandveiligheid
  • Praktijk EHBO
  • Praktijk brandveiligheid
  • Begeleiding verwerken inhoud e-learning
  • Moduleproef

 

Basis keukentechnologie

  • Basis keukentechnologie
  • Moduleproef

 

Warenkennis en keukenpraktijk

  • Warenkennis en keukenpraktijk: basisbereidingen
  • Moduleproef

 

Basis zaal

  • Zaaltechnieken
  • Online - zaalterminologie
  • Begeleiding verwerken inhoud e-leren
  • Module proef

 

Evaluatie praktijk horecamedewerker


2e jaar: restauranthouder kok - kelner


Gevorderde keukenpraktijk

  • warenkennis en praktijk

 

Serviceverlening

  • Etiquette
  • Gastenontvangst
  • Protocol
  • WOW-service
  • Omgaan met klachten en conflicten
  • Examen

Gevorderde zaaltechnieken

  • Keuken-zaalcoördinatie
  • Zaaltechnieken

Wijn leren proeven

  • Degustatietechnieken
  • De druif als basis
  • Witte wijn als basis voor degustatie
  • Rode wijn als basis voor degustatie
  • Schuimwijn als basis voor degustatie
  • Combinatie wijn en gerechten
  • Examen Wijn leren proeven

Drankenkennis

  • Bier
  • Frisdranken en waters
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken
  • Examen

 

3e jaar: vervolg restauranthouder kok-kelner


Gevorderde warenkennis en praktijk: gastronomische keuken

  • warenkennis en praktijk gevorderd (eigen creaties)

Wereldculturen

  • Cultuurgebieden
  • De 5 grote wereldgodsdiensten
  • Historie, cultuur, taal en gastvrijheid verschillende landen en regio's
  • Examen

Bier leren proeven

  • Degustatietechnieken
  • Basismaken bitter, zuur, zoet, zout/umami
  • Examen

Gevorderde zaalpraktijk en zaalbereidingen

  • Gevorderde zaalpraktijk
  • Zaalbereidingen

Eindproef Kok - Eindproef Kelner



Optioneel in functie van diploma:


Traject succesvol ondernemen


Bijkomende info

Er is wekelijks les op dinsdagavond, telkens van 18u30-22u. Er is geen les tijdens schoolvakanties.

Syllabi, grondstoffen en een basispakket beroepskledij zijn inbegrepen in de prijs.

Voor deze opleiding krijg je een basispakket beroepskleding aangeboden. De werkmaterialen die van toepassing zijn tijdens de lessen moeten aangekocht worden door de cursist zelf. Gedetailleerde informatie wordt hierover gegeven in de 1e les.


De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Getuigschrift

Na het volgen van de opleiding en het slagen in de examens ontvang je een getuigenschrift Restauranthouder.

Of volg het volledige traject!

Met onze opleiding leer je wijn proeven, schenken en beoordelen als een echte wijnkenner.
  • icon 280,72 incl. BTW
  • icon Vanaf 17-02-2025
  • icon Diverse locaties
  • icon 6 sessie(s)

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Ontwikkelaar

Pieter Lemmens

Stel je vraag