Nieuwsbrief voor de docenten van de Groep Syntra West (Portilog, Escala, SBM en Syntra West) - juni 2024

 

Docent in de kijker

Docenten in de kijker… Docent aan zet: een inspirerende ochtend voor Groep Syntra West

In de kijkerOp zaterdag 1 juni 2024 vond in Campus Brugge het evenement "Docent aan Zet" plaats, georganiseerd in het kader van het Erasmus+ project TRICO. Het doel was om trainers en docenten kennis te laten maken met de vijf rollen die een docent kan aannemen (didacticus, digitale docent, cursusbouwer, ondernemer en coach). Maar liefst 61 enthousiaste docenten gingen samen met de docentencoaches en andere medewerkers op ontdekkingstocht.

Een interactieve reis

Marie Van Looveren, algemeen directeur van Groep Syntra West, opende na een lekker ontbijt het evenement, waarna Stefanie Bostyn, één van de docentencoaches, het startschot gaf voor de interactieve reis langs de 5 rollen. Onderweg zagen docenten VR-demonstraties en maakten ze kennis met heel wat nuttige digitale tools. Deze tools kunnen helpen om lessen op een interactievere manier vorm te geven, of om tijd te besparen tijdens de voorbereiding.  
Vooral de demonstratie van ChatGPT maakte indruk. Rik Deprez zei: "ChatGPT is indrukwekkend. Ik ben weken bezig geweest met een nieuwe cursus en via ChatGPT krijg ik in een mum van tijd eenzelfde cursus. En deze klopt helemaal met de werkelijkheid. Heel praktisch." 


Daarnaast ontdekten de deelnemers ook didactische podcasts (o.a. SyntraCast), keken ze collegadocenten dieper in de ogen tijdens de ondernemende speeddate en gaven ze heel wat input om de docentenwerking naar nieuwe hoogtes te voeren. Ciska Neyts, docentencoach, gaf aan: “De feedback die onze trainers vandaag achterlaten zal de SyntrAcademy en andere aspecten van de docentenwerking voor volgend cursusjaar mee vormgeven.” 

Gezelligheid troef

De voormiddag werd gesmaakt. Christine Germonprez merkte op: "Ik vind het fantastisch wat jullie doen en het is heel fijn om alles gebundeld te zien." Iedereen probeerde gretig nieuwe technologieën en concepten uit en voerde heel wat constructieve gesprekken. Ellen Jodts vond het een "fijn concept" om nieuwe contacten te leggen en oude contacten te hernieuwen. 


Een evenement als dit maakt duidelijk hoe belangrijk het contact tussen trainers uit verschillende sectoren is. Docentes Tanja Katzmann en Marianne Nayaert benadrukten allebei het belang van dit soort kruisbestuiving door te leren van elkaar. Bovendien bracht deze voormiddag niet alleen nieuwe inzichten en vaardigheden, maar versterkte het ook het gemeenschapsgevoel en samenwerking binnen Groep Syntra West. 
De docentencoaches, Stefanie en Ciska, zijn alvast klaar voor nog meer inspirerende bestemmingen: “We kijken ernaar uit om heel wat meer docenten te mogen meenemen op ons volgende avontuur!”


Voor wie er niet bij kon zijn, klik hier voor de ondersteunende materialen en handleidingen.

Cijfers

In 2022 en 2023 nam Groep Syntra West deel aan het TRICO project, waardoor docenten en medewerkers inspiratie konden opdoen in buitenlandse opleidingsinstellingen.

  • 7 bezoeken aan partnerinstellingen
  • 46 deelnemers
  • 33 dagen erop uit

 

Onze werking: we want you

Onze werking: we want you

Ondernemerschap

🌟 Word een sleutelfiguur in het vormgeven van de docentenwerking binnen onze organisatie! We nodigen gepassioneerde docenten uit om deel te nemen aan onze docentenklankbordgroep, waar jouw stem van onschatbare waarde is. Of het nu gaat om het delen van je inzichten tijdens onze interactieve brainstormsessies, die vier keer per jaar plaatsvinden, of door regelmatig onze digitale vragenlijsten in te vullen, jouw betrokkenheid zal onze docentenwerking voortdurend verbeteren. 
🎓 Als deel van onze docentenklankbordgroep zullen belangrijke thema's zoals de SyntrAcademy, het bereiken van docenten, hun betrokkenheid en ondersteuning centraal staan. Jouw ervaring en expertise vormen de bouwstenen voor innovatieve benaderingen en praktische oplossingen die onze opleidingen naar nieuwe hoogten zullen tillen.
🤝 Interesse? Registreer vandaag nog via dit formulier. Inschrijvingen worden op 1 juli afgesloten. In de loop van juli zal je van de docentencoach@syntrawest.be een mailtje ontvangen met verdere afspraken.

 

In het nieuws: een duale docent met rijmtalent

In het nieuws: een duale docent met rijmtalent

Het projectbureau

Mario Van Poucke, docent algemene vorming in onze duaal leren trajecten, heeft zijn talent voor poëzie gedemonstreerd naar aanleiding van de week van duaal leren (22-26 april). We wilden jullie dit zeker niet onthouden: 

Mag ik jullie even storen
Want er is iets wat je moet horen
Ik ben nog maar 15 jaar 
En op de schoolbanken voel ik me wat raar
Daarom ben ik eens op zoek gegaan
En de zoektocht was al vlug gedaan

Ik zag iets over leren, maar dan duaal
En vroeg mij af: wat is dit allemaal
En zo ben ik eens gaan kijken
Wat ik daarmee kan bereiken
Toen ging ik me informeren
Wat ik allemaal kan aanleren

Ik liep eens in Syntra West binnen
Om te weten wat ik moet beginnen
Daar zeiden ze dat ik een ruime keuze had
Uit verschillenden beroepen, eender wat
De vraag kwam: hoe wil je door het leven gaan
Want hier kies je om het aanleren van een baan

Zit er een kapper in je verborgen
Daar kunnen ze hier voor zorgen
Elektricien, metser, voeger of timmerman
Ook in de bouw is er veel dat kan
Kies je liever voor bakker, kok of medewerker in de zaal
Ook dat kan hier allemaal

Wat met geschiedenis, aardrijkskunde en al die zaken
Dat proberen we op een andere manier te maken
We werken per thema’s over allerlei zaken
Om er in het leven te geraken
Auto’s, budget, energie, werken, verkiezingen,
Kunst en ondernemen en andere belangrijke dingen

Kortom, redenen genoeg om voor duaal te kiezen
Je hebt er helemaal niets mee te verliezen
In tegendeel, je kan enkel winnen
Door op jonge leeftijd met een job te beginnen
En later misschien een eigen zaak
Kortom, duaal leren, altijd raak.

 

Tips en tricks: sneltoetsen

Tips

Tips en tricks: sneltoetsen

In al onze theorielokalen is een laptop beschikbaar die met de juiste instellingen met het smartboard of de beamer verbonden is. Met deze toetsencombinaties kom je op deze Windowstoestellen al een heel eind.


•    ALT + TAB: navigeer snel door alle openstaande apps. Houd ALT ingedrukt om een overzicht van alle actieve apps te krijgen en naviger door tab in te drukken. Houd ze samen kort ingedrukt om snel te switchen tussen het huidige of het vorige open venster.
•    Windows + P: wanneer je met meerdere schermen werkt, kan je het computerscherm dupliceren (je ziet twee keer hetzelfde) of uitbreiden (verschillende vensters/apps op verschillende schermen)
•    Windows + of Windows + : het venster waarin je je bevindt zal zich op de linker- of rechterhelft van je scherm plaatsen (en je kan een ander venster kiezen voor de andere helft). Makkelijk wanneer je online lesgeeft met maar één scherm en je wil zowel je PowerPoint (tip: gebruik leesweergave!) als de video’s van je cursisten blijven zien.


Binnen Office zijn er ook een aantal nuttige combinaties:
•    CTRL + C/V/X: kopiëren, plakken, knippen
•    CTRL + A: alles selecteren
•    CTRL + ENTER: begin op een nieuwe pagina
•    CTRL + B/ I /U: maak de tekst vetjes, cursief of onderlijnd


Specifiek voor PowerPoint: F5 (start de diavoorstelling op volledig scherm vanaf het begin). 


Ben je al helemaal thuis in deze sneltoetsen of wil je de toetsencombinaties op een leuke manier inoefenen? Klik hier voor ons RaadjePlaatje spel. Veel plezier!

 

Konnect gebouw campus Kortrijk

Wist je dat

Wist je dat…

WIST JE DAT: je de reclame uit een YouTube filmpje makkelijk kan verwijderen? Voeg een liggend streepje toe tussen de letter T en U van yout-ube en druk enter. De video start meteen, bevat geen reclame meer en stopt automatisch aan het einde (zonder naar de volgende video over te gaan). Klik hier voor de korte handleiding.

WIST JE DAT: je heel makkelijk een QR code kunt maken in Google Chrome? Stel, je wil je cursisten een website laten bekijken op hun tablet of smartphone, maar je geeft les in een lokaal en hebt enkel een beamer of een smartboard ter beschikking. Een QR code is hiervoor de perfecte optie. Klik hier voor de handleiding.

WIST JE DAT: Richard Mayer een aantal nuttige principes ontwikkelde over hoe je op een effectieve manier lesinhoud kan presenteren aan cursisten? Dat gaat onder andere over het aanduiden van sleutelwoorden, het gebruik van media en het opdelen van lesinhoud in behapbare onderdelen. A New Spring ontwikkelde een gratis online Engelstalig masterclass traject. Klik hier.

WIST JE DAT: bouwmaterialen erg duur zijn op dit moment? Bekijk als docent in de bouw met de collega’s de mogelijkheden om duurzaam met materialen om te springen of om alternatieve materialen in te zetten en leg deze keuzes zeker ook uit aan je cursisten.