#080127
#Opleiding #Wijn en dranken

Zytholoog

Geen klein bier!

Omschrijving

Uitgroeien tot dé bierkenner bij uitstek?

Dankzij het Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut (EVW) word je een volleerd zytholoog of biersommelier. De term stamt van het Griekse woord voor bier: zythos. Tijdens deze opleiding doe je basiskennis op over bier en ontdek je alles over de combinatie bier en gastronomie. Ook de praktische kant komt ruimschoots aan bod. Zo leer je bierproeven met behulp van degustatiefiches en doe je ervaring op in bieranalyses.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich naar personen die graag hun kennis over bier uitdiepen.

Hoofdzakelijk zijn dit de volgende personen:

  • cursisten uit bestaande horecatrajecten
  • eigenaars en medewerkers van brouwerijen
  • professionelen uit de horecasector
  • eigenaars en medewerkers van horecazaken
  • eigenaars en medewerkers van restaurants
  • speciaalzaken, drankenhandels, ...
  • bierconsulenten
  • ...

Voorkennis

Je hebt minimum voldaan aan de leerplicht.

Bijkomende info

Opleiding in samenwerking met het Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut (EVW)

Methodologie

Theorie gekoppeld aan de praktijk.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na de opleiding kun je vlot:

  • gepaste bieren bij een menu adviseren en ze vakkundig serveren
  • een bierkaart opstellen en de bieretiketten toelichten
  • professioneel bier degusteren/proeven
  • uitleg geven over het brouwen, bottelen en bewaren van bier
  • de verschillende biertypes herkennen
  • het productieproces en de grondstoffen van bieren onderscheiden
  • biersmaken herkennen en indelen in categorieën
  • de grondstoffen verklaren die de smaak bepalen
  • de verschillende classificaties van bieren onderscheiden
  • een volledige bierdienst vervullen
2008-127-1-Afbeelding-2-groot.jpg
2008-127-1-Afbeelding-3-groot.jpg
2008-127-1-Afbeelding-1-groot.jpg

Programma

De cursus bestaat uit 50 lesavonden, ingedeeld in drie hoofdstukken.

Deel 1: algemene bierkennis - 27 sessies

In twintig sessies maak je je de basiskennis eigen. Van de historiek van de biercultuur over de biersoorten tot de diverse eigenschappen van bier. Je leert meer over de grondstoffen zoals brouwwater, mout, ruwe granen, hop, gist en kruiden.

Ook de fabricatie komt aan bod: van malen, brouwen, wortbehandeling, gisting en lagering tot filtratie.

Ten slotte krijg je ook een beter inzicht in de menselijke zintuigen en in de vereiste kwaliteit en hygiëne.

Deel 2: toegepaste bierkennis - 12 sessies

In het tweede deel ontdek je de verfijnde kunst van het bier schenken.JeU werpt ook een blik op de geschiedenis van het bier en de relatie tussen bier en gezondheid. Ook de biermarkt en zijn omgeving staan op het programma.

Deel 3: bierdegustatie - 11 sessies

In het laatste luik proef je letterlijk van de praktijk. Je neemt deel aan degustaties van bieren en gerechten. Je leert ook hoe je op een gastronomische wijze bier schenkt en opdient en met welke gerechten je welke bieren het best combineert.

Begindatum Lesdata
16/10/2018 Bekijk lesdata

Locatie

  • Syntra West Brugge
  • Spoorwegstraat 14
  • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be