#080127
#Opleiding #Wijn en dranken

Zytholoog


Geen klein bier!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na de opleiding kun je vlot:

  • gepaste bieren bij een menu adviseren en ze vakkundig serveren
  • een bierkaart opstellen en de bieretiketten toelichten
  • professioneel bier degusteren
  • uitleg geven over het brouwen, bottelen en bewaren van bier
  • de verschillende biertypes herkennen
  • het productieproces en de grondstoffen van bieren onderscheiden
  • biersmaken herkennen en indelen in categorieën
  • de grondstoffen verklaren die de smaak bepalen
  • de verschillende classificaties van bieren onderscheiden
  • een volledige bierdienst vervullen

Introductie

Opleiding van 2 jaar, mogelijk te volgen in:

  • Syntra West Brugge
    Start op maandag 14/09/2020
  • Syntra West Kortrijk
    Start op dinsdag 15/09/2020

Telkens les op van 18u30 tot 22u00.

Dit is een opleiding in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).

Omschrijving

Uitgroeien tot dé bierkenner bij uitstek?

Word een volleerd zytholoog of biersommelier. De term 'zytholoog' stamt af van het Griekse woord voor bier: 'zythos'. In deze opleiding doe je basiskennis op over bier en ontdek je alles over de combinatie bier en gastronomie. Ook de praktische kant komt ruimschoots aan bod. Zo leer je bierproeven met behulp van degustatiefiches en doe je ervaring op in bieranalyses.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op personen die hun kennis over bier willen uitdiepen: cursisten uit bestaande horecatrajecten, eigenaars en medewerkers van brouwerijen, horecazaken en restaurants, professionelen in speciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten.

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt minimum voldaan aan de leerplicht.

Methodologie

In deze opleiding wordt theorie gekoppeld aan praktijk.

bier-bierkenner-cafe-brouwen-e-1-1_2008-127.jpg
bier-bierkenner-cafe-brouwen-e-1-3_2008-127.jpg

Programma

De opleiding bestaat uit de volgende delen:

deel 1: algemene bierkennis (27 sessies)

In deze sessies verwerf je alle basiskennis over bier: van de biercultuur en de biersoorten tot de diverse eigenschappen van bier. Je leert meer over de grondstoffen zoals brouwwater, mout, ruwe granen, hop, gist en kruiden. Ook de fabricatie komt aan bod: van malen, brouwen, wortbehandeling, gisting en lagering tot filtratie. Tot slot krijg je een beter inzicht in de menselijke zintuigen die een rol spelen bij de degustatie en in de vereiste hygiëne en kwaliteit.

deel 2: toegepaste bierkennis (12 sessies)

In dit deel ontdek je de verfijnde kunst van het bierschenken. Je werpt een blik op de geschiedenis van het bier en de relatie tussen bier en gezondheid. Ook de biermarkt en zijn omgeving staan op het programma.

deel 3: bierdegustatie (11 sessies)

In het laatste deel ligt de focus op praktijk: proeven, praten, pairen. Je neemt deel aan degustaties van bieren en gerechten. Je leert ook hoe je op een gastronomische wijze bier schenkt en met welke gerechten je welke bieren het best combineert.

Examen

De Eindproef Zytholoog bestaat uit het maken van een case study en de mondelinge verdediging ervan.

Dit eindwerk is een beknopte gedocumenteerde studie van de specifieke beroepstechnische én ondernemerschapsmatige aspecten i.k.v. de opleiding Zytholoog.

Prijsinfo

Het inschrijvingsgeld op de website is inclusief bieren, cursustekst, glazenset.

Professionelen uit de bierwereld.