#170120
#Opleiding #Wijn en dranken

Microbrouwer

Brouw je eigen bier

Introductie

België is hét bierland bij uitstek. Sinds 2016 werd het Belgisch bier door UNESCO uitgeroepen tot 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Zeker onze microbrouwers of craftbreweries zijn wereldwijd immens populair. Verdien ook jouw plaats in deze groeiende markt en creëer en brouw voortaan jouw eigen bier. De opleiding leert cursisten grondstoffen kiezen en afwegen, de brouwinstallatie bedienen, het bier afwerken teneinde van een zelf ontworpen receptuur een bier te brouwen, op te volgen en af te vullen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze gecertificeerde vakopleiding richt zich tot iedereen die aan de slag wil gaan als microbrouwer of craftbrewer.

Voorkennis

Voor deelname aan de opleiding is geen voorkennis vereist. Deelnemers met bewijsbare voorkennis en/of ervaring kunnen onder voorwaarden vrijgesteld worden voor volgende module in het opleidingstraject:

  • Grondstoffen en gistingsmethodes (76 uren)

Toelatingsvoorwaarden

Cursisten die een opleiding willen volgen in de voeding moeten een medisch attest, voor de geschiktheid om levensmiddelen te manipuleren, laten opmaken door de huisarts en dit bezorgen aan de lesplaats.

Bijkomende info

Het eerste jaar zijn er 3 brouwdagen voorzien op zaterdag (8-16u).

Opleiding in samenwerking met het Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut (EVW)

Methodologie

  • Klassikale opleiding
  • Praktijkworkshops
  • Ondernemersvorming en advies
  • Atelierbezoeken
  • Beurzen en evenementen

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz. kom je in dit opleidingstraject ook alles te weten over de toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij. Dus je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren. Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus hoge ogen scoren met de opstart van je eigen microbrouwerij.

Programma

MODULE 1: Grondstoffen en gistingsmethodes (19 lessen)

  • Inleiding
  • Grondstoffen
  • Brouwproces
  • Gisting- en fermentatieproces
  • Receptuur en berekeningen
  • Brouwerijtechnologie
  • Basis chemie voor de brouwerij
  • Biologisch brouwen
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Bottelen en etiketteren
  • Veiligheids- en milieuwetgeving
  • Examen

MODULE 2: Praktijk brouwen: deel 1 (12 lessen)

  • Blonde Ale
  • Donkere Ale
  • Tripel
  • Persoonsgerichte praktijkbegeleiding

MODULE 3: Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij (12 lessen)

  • Voorraadbeheer
  • Registratiesoftware
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Commercieel beleid
  • Marketing, community creëren en lokale betrokkenheid
  • Crowdfunding
  • Financieel plan, kostenstructuur en kostprijsberekening
  • Eindproefbegeleiding
  • Examen

MODULE 4: Praktijk brouwen: deel 2 (20 lessen)

  • IPA
  • Witbier
  • Fruit- en kruidenbier
  • Cradle-to-cradle bier
  • Saison
  • Persoonsgerichte praktijkbegeleiding

EINDPROEF: Microbrouwer (1 uur p.p.)

Begindatum Lesdata
04/10/2018 Bekijk lesdata

Locatie

  • Syntra West Kortrijk
  • Doorniksesteenweg 220
  • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • F: 050/403061
  • info@syntrawest.be

getuigschrift

Na het volgen van de lessen en slagen voor de examens en de eindproef ontvang je het getuigschrift MICROBROUWER dat erkend is door de Vlaamse Overheid. Indien je bij Syntra West ook een opleiding in bedrijfsbeheer volgt en hiervoor geslaagd bent, dan ontvang je een diploma en voldoe je meteen met alle reglementeringen om te starten met jouw eigen zaak.

prijsinfo