Future of food

Denk duurzaam en innovatief: de voedselrevolutie start hier!
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Introductie

Ben je geïnteresseerd in innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen?

Droom je van het creëren van voeding die niet alleen voedzaam is, maar ook bijdraagt aan gezondheid en welzijn?

Ben je klaar om deel uit te maken van de voedselrevolutie?

Schrijf je nu in voor onze opleiding en ontdek de opportuniteiten!

Omschrijving

We kennen een steeds groeiende wereldbevolking. Het wordt een uitdaging om voldoende en gezonde voeding te voorzien binnen de planetaire grenzen. Bovendien moet dat liefst op een duurzame manier. Het wordt een echte uitdaging voor ons mondiaal voedselsysteem om hieraan bij te dragen. Samen (overheden, kennisinstellingen en partnerbedrijven) kunnen we innovatieve oplossingen zoeken die de broodnodige transformatie helpen realiseren.

Het zal niet volstaan om het huidige voedingsaanbod op te schalen, er moeten echt nieuwe voedingsmiddelen ontwikkeld worden. Die vernieuwende invulling van voeding moet niet alleen duurzaam, volwaardig en gezond zijn, maar draagt ook bij tot voorkomen en zelfs bestrijden van ziektes en is liefst ook nog een beleving op zich.

De uitdaging is groot. Waar is men al mee bezig en waar liggen opportuniteiten? Tijdens deze opleiding kom je in aanraking met de nieuwste hot topics in de voedingswereld. Welke ingrediënten zullen de toekomst van ons voedsel vertegenwoordigen? Welk voedsel zal onze voedselzekerheid verbeteren? Hoe zullen we beantwoorden aan de groeiende voedselvraag en de duurzame voedselproductie bevorderen?

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot allen die hun beroepsactiviteiten hebben in de voeding:  voedingsproductontwikkelaars en productieverantwoordelijken in de voedingssector, koks, traiteurs, retailers, … en zij die overwegen de stap te zetten om een nieuw product te creëren. Deze opleiding is toegankelijk voor zowel werknemers of voor zelfstandigen.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

In deze opleiding komen volgende topics aan bod. Deze topics worden gebracht door gastsprekers.

  • Sustainability 1 (1sessie)

Triple P of SDG’s, Sustatool of een andere app, Blue Economy of Green Deal?  

Samen met Fevia (Ann Nachtergaele, Directeur Environment & energie – Sustainability Professional) en Rikolto (Myrthe Peijnenborg & Jelle Goossens) bekijken we wat duurzaamheid in de wereld van voeding allemaal omhelst en hoe we werk kunnen maken van het verduurzamen van zowel product als proces en wat er mee samenhangt in het geheel van de voedselketen. Duiding, inzichten, voorbeelden, tools, tips, succesverhalen en antwoord op prangende vragen dragen samen bij tot het effectiever en efficiënter inspelen op de Future of Food.

  • Sustainability 2 (1sessie)

Begrippen als verspilling, 5 R’s (reuse recycle reduce repair recover), Zero Waste, reststroomvalidatie, duurzame verpakking, … komen steeds nadrukkelijker in de aandacht. Samen met FoodWin (Johanna Meuwissen) bekijken we tal van mogelijkheden om Future Proof voeding te produceren en op de markt te brengen.

  • Food Trends (1 sessie)

 

Trend of hype? Duurzame trend of trendy? Algemene trend of zuivere Food Trend? Lokaal of internationaal?

We bekijken samen met Margaux Leemans van Flanders Food, Knowhow & Inspiration Manager, wat een echte trend is, maken kennis met waardevolle algemene en specifieke food trends hier en in de rest van de wereld, analyseren wat de trends deed ontstaan en wat ze voedt, spotten opportuniteiten en zorgen voor inspiratie voor innovatie.

  • Alternatieve producten en consumptiepatronen(1sessie)

Wie herinnert zich nog Montignac? Is 'Low Carb' echt gezond? Iederen straks vegan?

Samen met diëtiste Inge De Ridder, zaakvoerder van Easy2diet, bekijken we het landschap van waardevolle, degelijke, niet zo efficiënte en soms ronduit schabouwelijke alternatieve eetpatronen en bijhorende producten. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten voor en tegen geven inzicht in de effectieve waarde van producten, hypes, trends, … in voeding.

  • Hot topic(s) (1sessie)

Wat is er momenteel "hot"?

Nou ja, wat is er dan, in maart 2023, "hot" rond voeding. Misschien zit de eiwittransitie in een (nieuwe) stroomversnelling, misschien staan we op het punt overal zeewier in te verwerken, misschien zijn het kwallen die knallen, wie weet?

Zeker is dat we inspelen op wat op dat moment "hot" is. Ilse Fraeye, Associate Professor Meat Technology and Science of Protein-rich Foods van de KU Leuven is alvast één van de experten die ons te woord staat.

  • What's up in the world today? (1sessie)

Trends zijn één zaak. Producten (en eventuele bijhorende services!) die naadloos op zo’n trend inspelen en meesurfen, dat is nog iets anders. Je kunt maandenlang op je eentje zoeken naar het gouden ei, maar je kunt ook kijken waar het warm water al uitgevonden werd en daar inspiratie halen. Dat is precies wat we hier doen: kijken naar wat er op het vlak van voeding zoal ontwikkeld werd wereldwijd én naar wat in de pipeline zit op het vlak van grondstoffen, ingrediënten, technieken, …

We bekijken samen met Flanders Food (Margaux Leemans, Knowhow & Inspiration Manager) wat de wereld te bieden heeft.

  • Food as medicine? (1sessie)

Met vraagteken, jawel. Kan voeding effectief als medicijn ingezet worden? Of is het eerder ter aanvulling, ter ondersteuning, om symptomen te vermijden? Volgt iedereen straks een 'dieet' aangepast aan zijn persoonlijk DNA en zijn nutrigenomics en nutrigenetics de toekomst? Of blijft het eerder bij aangepaste voeding in functie van bepaalde omstandigheden (sport, werk, eetstoornissen, …)?

Samen met diëtiste Inge De Ridder, zaakvoerder van Easy2diet, bekijken we of en hoe specifieke/aangepaste/gepersonaliseerde voeding kan bijdragen aan een gezonder leven. Wetenschappelijk onderbouwde argumenten geven inzicht in de effectieve mogelijkheden van Food as medicine.

Bijkomende info

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

2022-110-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

De opkleiding wordt mede ondersteund door POM West-Vlaanderen.

2022-110-1-OmschrijvingDocent-2.jpg

De opleiding wordt mede ondersteund door Fabrieken voor de toekomst.

Wil je meer weten?

FotoMelanie Van Ryckeghem
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Melanie Van Ryckeghem

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Wil je de toekomst van de voedingsindustrie mee vormgeven en eigen innovatieve voedingsproducten ontwikkelen? Is jouw antwoord volmondig JA? Lees dan snel meer!
  • icon 1839,20 incl. BTW
  • icon Vanaf 06-01-2025
  • icon Roeselare
  • icon 1 jaar