#070682
#Opleiding #Mode en kledij

Modevormgever - voltijdse dagopleiding


Kiezen voor modevormgeving is kiezen voor een fantastisch beroep

Omschrijving

Een job in de modewereld, iets voor jou?

Wie vandaag de dag kan zeggen dat hij/zij in de modesector werkzaam is, zegt meteen ook een creatieve duizendpoot te zijn, iemand die zichzelf hoge kwaliteitseisen oplegt en beschikt over een uitstekende vakbekwaamheid en intelligentie.

Enkel zo'n mensen komen in in aanmerking voor een job in de Belgische modesector. De routineuse, eenvoudige jobs zijn reeds lang geëxporteerd naar lageloonlanden. Wat overblijft zijn de leuke jobs waarin je verschillende functies en verantwoordelijkheden combineert. Het soort jobs waarin je nog voldoening vindt in het geleverde werk en je inzet en gedrevenheid geapprecieerd worden.

Kiezen voor modevormgeving is kiezen voor een fantastisch vak. Als modevormgever ben je altijd actief bezig met de ontwikkelingen op modegebied. Je bent bezig met actualiteit en interessante vormgeving. Je voelt toekomstige trends aan. Je hebt een feilloos gevoel voor sfeer, kleur, materiaal en vernieuwing. Kortom, als modevormgever neem je een belangrijke plaats in de hedendaagse modecultuur in!

Tijdens de opleiding Modevormgever wordt je klaargestoomd om ook aan de slag te kunnen gaan in de Belgische modewereld.

Na deze opleiding ben je in staat kledij te ontwerpen en te styleren. Je kunt ontwerpen in patronen gieten, maatkledij en confectiekledij vervaardigen en productieprocessen begeleiden.

Professionals die met overtuiging en passie werken, leiden jonge talentvolle mensen op tot modevormgever. Een deskundig team geeft een actuele beroepsopleiding met theoretische kennis en praktijkervaringen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Enkel voor creatieve, intelligente, enthousiaste en geïnspireerde mensen met een passie voor mode!

Deze opleiding is geknipt voor al wie als professional aan de slag wil in de modesector als dameskleermaker, patroontekenaar, modellenmaker, stylist of modeontwerper.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na het eerste jaar kan je reeds de diploma's van Patroontekenaar en Confectionneur van Dameskledij behalen.

Na het tweede jaar kan je daarbovenop de diploma's van Modeontwerper, Dameskleermaker, Dames Haute Couture en Patroontekenaar Maatwerk behalen.

couture-dagopleiding-fashion-k-1-1_2007-682.jpg
couture-dagopleiding-fashion-k-1-3_2007-682.jpg
couture-dagopleiding-fashion-k-1-2_2007-682.jpg

Programma

Patroontekenaar

  • De techniek van het patroontekenen wordt aangeleerd met het unieke systeem Roose. Dit systeem garandeert kwalitatieve patronen die je kunt gebruiken bij het vervaardigen van kwaliteitsconfectie of van haute couture. Je leert basispatronen tekenen, patronen tekenen naar modelstudie volgens het modebeeld, maten opnemen, pasfouten toepassen, ... Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Modeontwerper

  • Je leert je eigen stijl ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd om je ontwerpspirit kwalitatief te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen. Vervolgens vertaal je jouw ideeën in trendy ontwerpen. Je ontwikkelt inzicht in het opbouwen van een collectie en in het leven van een modeontwerper in het algemeen. Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Dameskleermaker

  • Je leert praktisch een assortiment dameskleding maken. In combinatie met de module patroontekenen leer je je eigen patronen uitwerken. Je leert hoe wijzigingen in het patroon zich vertalen in een afgewerkt stuk. De nadruk van deze cursus ligt op de hoge kwaliteit van de gebruikte afwerkingstechnieken. Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Confectionneur van dameskleding

  • Je raakt vertrouwd met industriële vervaardigingstechnieken. Met professioneel materiaal leer je snel en kwalitatief kledingstukken in elkaar steken. Je leert technische dossiers van modellen lezen, begrijpen en uitvoeren (in volledig vernieuwd atelier met de laatste nieuwe industriële machines).  

Technologie

  • De nieuwste technieken, technologieën en processen worden uit de doeken gedaan. Innovaties in ontwerpen, patroontekenen en vervaardigen komen aan bod. Dit wordt gecombineerd met bedrijfsbezoeken waar je de nieuwe technologieën in praktijk kunt zien.

Afwerkingstechnieken

  • Andere afwerkingstechnieken zoals haute couture komen aan bod.
    Tijdens een bedrijfsstage van 6 weken maak je kennis met de bedrijfsspecifieke afwerkingstechnieken, bedrijfsprocessen en competenties.

Deze opleiding wordt gegeven door een team van professionele en creatieve docenten, met elk hun eigen specialisaties.

Loes Deman

"Ik koos voor de dagopleiding 'Modevormgever' bij Syntra West omdat deze gekend is voor z'n praktijkgerichtheid en goede docenten. Dit heb ik ook kunnen ondervinden gedurende de opleiding.

De docenten zijn gepassioneerd door hun vak en geven hun kennis met plezier door. In deze opleiding staat het belang van een goede afwerking steeds centraal, wat noodzakelijk is als je in de sector aan de slag wilt gaan.

Ik werk momenteel partime in een stoffenwinkel en daarnaast ben ik zelfstandig in bijberoep als modeontwerpster, ik maak ook accessoires en suitekledij (www.loesdeman.be). De opleiding 'Modevormgever' was voor mij de ideale voorbereiding om zelfstandig te beginnen.

Ik volg momenteel nog de opleiding Dames Haute Couture en Modelstudie bij Syntra West, dit om mij nog meer te verdiepen in de modewereld."

Sinds cursusjaar 2016-2017 is Loes een nieuwe aanwinst voor ons docententeam binnen de Sector Mode en kledij.

2007-682-1-OmschrijvingDocent-2.jpg

Brian Naeyaert

Stel kort even jezelf voor.

Ik ben Brian Naeyaert, Master beeldende kunst -mode aan de KASK. Al sinds het secundair onderwijs studeer ik mode, na mijn secundair heb ik de opleiding Modevormgever gevold om daarna een kans te wagen aan de academie. Na mijn collectie in juni 2016 ben ik nu mijn laatste vak aan het opnemen om mijn Master- diploma te behalen.

Vertel eens iets meer over jouw eindcollectie, vanwaar de ideeen, hoe waren de reacties nadien?

Mijn collectie heet 'This ain't New York, this the Bronx', Het is een Collectie van 12 silhouetten geïnspireerd op de hiphop/breakdance scene uit de jaren 80' in New york, The Bronx. na het zien 'Beatstreet' een breakdance film uit 1984 ging de bal aan het rollen. De muziek, kleuren en 'the vibes' het zijn allemaal ingrediënten geworden voor mijn collectie.

Het is een mannencollectie met sportieve vibes, maar een groot oog voor detail, ik speelde met de contouren van de verschillende breakdance moves. de kleur is in balans gehouden door zwarte, witte, gouden en gekleurde silhouetten waar ik een rode draad trek door de verschillende materialen op de zelfde manier samen te brengen.

De reacties waren bijzonder goed, Met mijn eindcollectie heb ik 2 awards gewonnen waardoor ik een opleiding Fashion-management gewonnen heb, die ging door in Antwerpen en Parijs. En een capsule collectie mag ontwerpen voor Eskimo.

Hoe ben je bij de opleiding Modevormgever terechtgekomen?

Na mijn Secundair was ik nog niet echt klaar voor de 'echte wereld'. Ik wou nog verder studeren en na zeven jaar was de richting ondertussen heel duidelijk. Klaar voor academie was ik nog niet vandaar de opleiding Modevormgever.

Zou je het opnieuw doen?

Ja, zonder twijfel

Wat is jouw ultieme droom? Hoe zie je jouw toekomst?

Ultieme droom is zo specifiek, ik wil iets doen wat ik graag doe. Ik wil de modewereld ontdekken, verschillende uitdagingen aangaan, reizen, mensen leren kennen.

Welke raad heb je voor schoolverlaters die dromen van een carriere in de modewereld?

Verder studeren, Proberen stages te doen bij grote bedrijven.

Het is hard werken, maar je moet er gewoon voor gaan!