Modevormgever - voltijdse dagopleiding


Het verschil zit in de details!
#200016
#Opleiding #Mode en kledij

Introductie

In vernieuwde opleiding Modevormgever ligt de focus op fijne afwerkingstechnieken.

Ook patroontekenen en Modeontwerp komen ook aan bod.

Deze opleiding gaat door in onze campus te Roeselare.
Dit van maandag tot vrijdag, telkens van 9u00 tot 12u30.
Er is geen les op woensdag- en vrijdagnamiddag.

Omschrijving

Ben jij gefascineerd door hoe een kledingstuk in elkaar zit? En denk je dat een job binnen de mode misschien wel iets voor jou is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Wij leren jou dameskledij op maat maken van A tot Z, dit volgens de regels van de Kunst. Vertrekkend van een model of tekening of een gesprek met een klant, maak je een correct patroon. Daarna leer je het kledingstuk in elkaar naaien. Hiervoor gebruik je klassieke couture technieken, maar ook confectietechnieken komen aanbod. Uiteraard leren we je ook hoe je een kostprijsberekening maakt, hoe de sector eruit ziet en waar je rekening mee moet houden als je in contact komt met klanten, leveranciers, ...

Wie vandaag de dag kan zeggen dat hij/zij in de modesector werkzaam is, zegt meteen ook een creatieve duizendpoot te zijn, iemand die zichzelf hoge kwaliteitseisen oplegt en beschikt over een uitstekende vakbekwaamheid en intelligentie.

Enkel zo'n mensen komen in in aanmerking voor een job in de Belgische modesector. De routineuse, eenvoudige jobs zijn reeds lang geëxporteerd naar lageloonlanden. Wat overblijft zijn de leuke jobs waarin je verschillende functies en verantwoordelijkheden combineert. Het soort jobs waarin je nog voldoening vindt in het geleverde werk en je inzet en gedrevenheid geapprecieerd worden.

Kiezen voor modevormgeving is kiezen voor een fantastisch vak. Als modevormgever ben je altijd actief bezig met de ontwikkelingen op modegebied. Je bent bezig met actualiteit en interessante vormgeving. Je voelt toekomstige trends aan. Je hebt een feilloos gevoel voor sfeer, kleur, materiaal en vernieuwing. Kortom, als modevormgever neem je een belangrijke plaats in de hedendaagse modecultuur in!

Tijdens de opleiding Modevormgever wordt je klaargestoomd om ook aan de slag te kunnen gaan in de Belgische modewereld.

Na deze opleiding ben je in staat kledij te ontwerpen en te styleren. Je kunt ontwerpen in patronen gieten, maatkledij en confectiekledij vervaardigen en productieprocessen begeleiden.

Professionals die met overtuiging en passie werken, leiden jonge talentvolle mensen op tot modevormgever. Een deskundig team geeft een actuele beroepsopleiding met theoretische kennis en praktijkervaringen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die aan de slag wil als Dameskleermaker of stylist, zij het zelfstandig of in loonverband.

Daarnaast is deze basis ook ideaal voor studenten die een opleiding Modeontwerp overwegen maar aanvoelen dat ze hiervoor nog over te weinig bagage beschikken.

Door de opbouw van deze voltijdse opleiding behoud je het statuut van student en je ouders het recht op de groeipremie (kinderbijslag) gedurende de ganse opleiding.

Voorkennis

Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist.

Indien je  over een modulegetuigschrift Basis Kleding van SYNTRA beschikt kun je rechtstreeks naar de module afwerkingstechnieken.

Beschik je niet over het modulegetuigschrift maar heb je je kennis elders verworven dan kun je op basis van het behaalde getuigschrift/diploma ook van de module basiskleding worden vrijgesteld. Een vrijstelling dient voor de start van het cursusjaar aangevraagd te worden via mail.

Indien je wel over de kennis beschikt maar niet over het juiste getuigschrift dan kun je deelnemen aan de vrijstellingsproef. Hiervoor dien je vooraf in te schrijven.

 • TSO
  • derde graad : creatie en mode
  • specialisatiejaar creatie en patroonontwerpen
 • BSO
  • derde graad: moderealisatie en - verkoop
  • specialisatiejaar modeverkoop en modespecialisatie en trendstudie
  • vierde graad: twee specialisatiejaren modevormgeving
 • Lerarenopleiding voor het modeonderwijs
 • Bachelor Modetechnologie Specialisatie na het secundair onderwijs / 4de graad
 • Confectieopleidingen onderwijs

Heb je geen voorkennis dan dien je eerst de module basiskleding te volgen. Een sterke motivatie is nodig. Er wordt verwacht dat je naast de opleiding, thuis verder werkt aan je creaties.

Toelatingsvoorwaarden

Deze cursus is een opleiding voor personen vanaf 18 jaar of die voldaan hebben aan de leerplicht.

De lessen worden in het Nederlands gegeven. Een goeie kennis van het Nederlands is een voorwaarde om deel te kunnen nemen.

Bijkomende info

Het tempo in deze opleiding ligt vrij hoog, er wordt verwacht dat je na de lesuren regelmatig nog thuis verderwerkt.

Ervaring leert ons dat voor Patroontekenen het nodige inzicht vereist is.

Methodologie

De examens spreiden zich over het volledige cursusjaar.

Op het einde van elke module worden tussentijdse examens gepland.

Op het einde van het schooljaar vindt de eindproef plaats: je verdedigt jouw eindwerk voor het vaste docententeam en een extern jurylid.

Virtual tour!

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

modevormgever-1-1_2020-16.jpg
modevormgever-1-4_2020-16.jpg

Programma

Deze opleiding bestaat uit verschillende modules:

Basis kleding

 • Tijdens deze eerste module leer je de basisprincipes van het naaien. Je maakt een rok, pantalon en kleedje op confectiemaat. Daarnaast maak je ook verschillende deelstukoefeningen. Er wordt stilgestaan bij hoe je correct moet omgaan met de verschillende machines en toestellen, je ontdekt waar alles in jouw naaikoffer voor gebruikt wordt en maakt kennis met verschillende soorten stoffen en hun toepassingen.

Afwerkingstechnieken

 • In deze module bouw je verder op de module Basis Kleding. Je krijgt op een heel praktijkgerichte manier vakkennis in het effectief en kwaliteitsvol vervaardigen van kledingstukken voor dames. Je leert benodigdhedenfiches opmaken, je maakt telkens een fiche met de juiste afwerkingsvolgorde en leert een correcte kostprijsberekening opmaken.

Patroontekenaar volgens het Systeem Roose

 • Het Systeem Roose, wat bij Syntra West ontwikkeld werd, is wijd verspreid over de modesector, dit systeem is de eerste stap naar een kledingstuk met perfecte pasvorm.

Telkens opnieuw wordt vertrokken van een blanco blad en wordt rekening gehouden met de maten van jouw klant. Er wordt vertrokken van een eenvoudige rok, daarna volgt de pantalon en als laatste ga je aan de slag met verschillende corsages, van eenvoudig tot ingewikkeld.

Patroontekenaar - Maatwerk

 • Tijdens deze specialisatie wordt stilgestaan bij diverse lichaamsafwijkingen waar je als kleermaker/patroontekenaar mee in aanraking kan komen, je leert deze op een correcte manier in het model verwerken.

Modeontwerper

 • Je leert je eigen stijl ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd om je ontwerpspirit kwalitatief te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen. Vervolgens vertaal je jouw ideeën in trendy ontwerpen. Je ontwikkelt inzicht in het opbouwen van een collectie en in het leven van een modeontwerper in het algemeen. Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Start Me Up

Getuigschrift

Na het volgen van de lessen en het slagen in de examens (inclusief Start me up) ontvang je het diploma van Patroontekenaar, Dameskleermaker, Patroontekenen op Maat en Modeontwerper.

Grondstoffen

Niet inbegrepen: gezien de praktische inhoud van deze opleiding dien je zelf te zorgen voor je eigen naaikoffer zoals: o.a. stoffen, accessoires,  schaar, naaigerei, linten en fournituren, enz.

Concrete informatie en specificaties over de aankoop van welke materialen je nodig hebt, wordt tijdens de 1ste lesdag in samenspraak met de docenten afgesproken.

Inbegrepen: gebruik van naaimachines en andere aparatuur, syllabi, patroonpapier, Callicot, ...

Onze docenten zijn één voor één vakspecialisten met een eigen zaak die door hun jarenlange ervaring borg staan voor een kwalitatief hoogstaande opleiding.

Loes Deman

"Ik koos voor de dagopleiding 'Modevormgever' bij Syntra West omdat deze gekend is voor z'n praktijkgerichtheid en goede docenten. Dit heb ik ook kunnen ondervinden gedurende de opleiding.

De docenten zijn gepassioneerd door hun vak en geven hun kennis met plezier door. In deze opleiding staat het belang van een goede afwerking steeds centraal, wat noodzakelijk is als je in de sector aan de slag wilt gaan.

Ik werk momenteel partime in een stoffenwinkel en daarnaast ben ik zelfstandig in bijberoep als modeontwerpster, ik maak ook accessoires en suitekledij (www.loesdeman.be). De opleiding 'Modevormgever' was voor mij de ideale voorbereiding om zelfstandig te beginnen.

Ik volg momenteel nog de opleiding Dames Haute Couture en Modelstudie bij Syntra West, dit om mij nog meer te verdiepen in de modewereld."

Sinds cursusjaar 2016-2017 is Loes een nieuwe aanwinst voor ons docententeam binnen de Sector Mode en kledij.

Brian Naeyaert

Stel kort even jezelf voor.

Ik ben Brian Naeyaert, Master beeldende kunst -mode aan de KASK. Al sinds het secundair onderwijs studeer ik mode, na mijn secundair heb ik de opleiding Modevormgever gevold om daarna een kans te wagen aan de academie. Na mijn collectie in juni 2016 ben ik nu mijn laatste vak aan het opnemen om mijn Master- diploma te behalen.

Vertel eens iets meer over jouw eindcollectie, vanwaar de ideeen, hoe waren de reacties nadien?

Mijn collectie heet 'This ain't New York, this the Bronx', Het is een Collectie van 12 silhouetten geïnspireerd op de hiphop/breakdance scene uit de jaren 80' in New york, The Bronx. na het zien 'Beatstreet' een breakdance film uit 1984 ging de bal aan het rollen. De muziek, kleuren en 'the vibes' het zijn allemaal ingrediënten geworden voor mijn collectie.

Het is een mannencollectie met sportieve vibes, maar een groot oog voor detail, ik speelde met de contouren van de verschillende breakdance moves. de kleur is in balans gehouden door zwarte, witte, gouden en gekleurde silhouetten waar ik een rode draad trek door de verschillende materialen op de zelfde manier samen te brengen.

De reacties waren bijzonder goed, Met mijn eindcollectie heb ik 2 awards gewonnen waardoor ik een opleiding Fashion-management gewonnen heb, die ging door in Antwerpen en Parijs. En een capsule collectie mag ontwerpen voor Eskimo.

Hoe ben je bij de opleiding Modevormgever terechtgekomen?

Na mijn Secundair was ik nog niet echt klaar voor de 'echte wereld'. Ik wou nog verder studeren en na zeven jaar was de richting ondertussen heel duidelijk. Klaar voor academie was ik nog niet vandaar de opleiding Modevormgever.

Zou je het opnieuw doen?

Ja, zonder twijfel

Wat is jouw ultieme droom? Hoe zie je jouw toekomst?

Ultieme droom is zo specifiek, ik wil iets doen wat ik graag doe. Ik wil de modewereld ontdekken, verschillende uitdagingen aangaan, reizen, mensen leren kennen.

Welke raad heb je voor schoolverlaters die dromen van een carriere in de modewereld?

Verder studeren, Proberen stages te doen bij grote bedrijven.

Het is hard werken, maar je moet er gewoon voor gaan!

Docent aan het woord

De opleiding dispatcher bieden we aan via afstandsleren en contactlessen.

Dirk

See you on