Textielvorming voor modeontwerpers - VERVOLG


Aan de slag met stoffen!
#150624
#Opleiding #Kunst en ambacht

Omschrijving

De eerste module textielontwerp spitst zich vooral toe op bewerkingen van bestaande stoffen IN of OP de vezel - kleuren, drukken, vilten, printen, enzovoort.

Hier gaan we specifiek aan de slag met de stoffen die we in de eerste module bewerkt hebben en passen we er nog extra technieken op toe.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Werknemers of zelfstandigen uit de creatieve sectoren: ontwerpers en designers, modisten, kleermakers, costumiers, ...

Voorkennis

Het is aangewezen om eerst de opleiding Textielvorming voor ontwerpers te volgen, vooraleer aan dit vervolg te beginnen.

Methodologie

Mix van 30% demonstratie door docent en 70% experimenteren.Je gaat elke les met een zichtbaar resultaat naar huis.

Programma

In deze opleiding gaan we specifiek aan de slag met de stoffen die we in de eerste module bewerkt hebben en passen we er nog extra technieken op toe.

In detail:

Les 1 - Digitaal printontwerp

  • in 1 les demonstreer de docent aan de hand van ingescande textielexperimenten hoe we deze kunnen bewerken in photoshop/illustrator tot digitale prints.  De mogelijkheden zijn eindeloos.  

Les 2 - Handborduursteken / digitaal borduren

  • inleiding tot het borduren en bewerken van stoffen met naald, draad, parels, pailletten, enzovoort.  Gebruik van simpele borduurringen en -ramen.
  • De docent brengt enkele stalen van machinale borduursels mee als alternatief voor het artisanale handwerk.

Les 3 - Plissage / seersucker

  • Verschillende manieren om stoffen te plisseren, van regelmatige rechte plooien tot motieven en onregelmatig plooiwerk.  Aanbrengen van permanente plooien of vouwstructuren op stoffen

Les 4 - Quilting & patchworks

  • samenbrengen van verschillende textielen in interessante motieven, aanbrengen van tussenlagen (stof / wattine /...), tips&tricks om gemakkelijk tot een mooi eindresultaat te komen.

Les 5 + les 6 - Freestyle weaving - Freestyle knitting

  • Het maken van weefsels en breidsels zonder weefgetouw of breinaalden.  Mogelijkheden zijn eindeloos, van zeer fijne tot zeer grove en getextureerde materialen.
  • We bekijken de basisbeginselen van het opzetten van een alternatief weefraam + basis weefselstructuren.
  • Deze structuren en weeftechnieken kunnen ook toegepast worden op de breisels.

Deze vervolgmodule verschilt van de eerste module in die zin, dat er per les maar 1 techniek getoond wordt (in de eerste module proef je van veel technieken) maar er wordt wel dieper op ingegaan.  Het zijn in principe ook allemaal 'tijdrovende' technieken : weven, borduren, quilten gaat veel trager dan printen of verven.

Dhr Christophe Van Liedekerke, modeontwerper met een passie voor textiel!

Na een opleiding tot modeontwerper aan het KASK te Gent, werkte hij voor verschillende Belgische modehuizen aangevuld met opdrachten voor luxehuizen in Europa. De passie voor maatwerk en textielontwerp vormen een rode draad doorheen de modecollecties waarbij hij betrokken was, gaande van het belang van veredeling van bestaande vezels en stoffen tot het ontwerp van exclusieve breisels en weefsels.