Porselein voor pottenbakkers: Directe vormtechnieken
Draaien met porselein
Omschrijving
Draaien met porselein. In het Oosten al eeuwenlang behorend tot een rijke traditie, in onze cultuur nog 'relatief' jong. Sommigen verfoeien de 'onhandelbaarheid' van het materiaal dat zijn eigen wetten lijkt te stellen, anderen prijzen de smeuïgheid en 'het tactiele genot' van het draaien met porselein de hemel in. Het vergt in elk geval wel een goede basiskennis van de draaitechnieken om porselein naar zijn hand te zetten, en een kennis van de technische mogelijkheden en beperkingen van het materiaal is noodzakelijk vooraleer je degelijke resultaten kan verkrijgen. De aantrekkingskracht van flinterdunne lichtdoorlatende schaaltjes en kommetjes biedt echter de garantie dat de zoektocht de moeite waard is.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich tot ervaren pottenbakkers. Er wordt verwacht dat je de basisvaardigheden van het draaien al onder de knie hebt.
Voorkennis
Deze opleiding richt zich tot mensen die met succes de ondernemersopleiding Pottenbakker volgden of afgestudeerden van een hogeschool optie Keramiek of een getuigschrift deeltijds kunstonderwijs Keramiek. Er wordt verondersteld dat je de basisvaardigheden van het draaien al onder de knie hebt.
Bijkomende info
In deze opleiding zijn de basisgrondstoffen inbegrepen.



Programma
- Geschiedenis van het porselein
- Hedendaagse vormgeving
- Technologie van porselein
- Wat is porselein?
- Hoe wordt het verwerkt?
- Gebruik van additieven
- Soorten porselein
- Module 1: Directe vormtechnieken
- Basisvormen
- Potten met deksel
- Samengestelde vormen
- Colombin
- Functionele en decoratieve toevoegingen
- Glazuur
- Bakken
Na module 1 met succes te hebben gevolgd kan men doorstromen naar module 2:
- Module 2: Indirecte vormtechnieken
- Enkelvoudige mallen in gips en keramiek
- Dubbele of meervoudige mallen in gips of kermaiek
- Andere vormtechnieken eigen aan porselein
- Combinatie van vormtechnieken
- Afwerkingstechnieken op gebakken en ongebakken porselein of na de biscuitbrand
- Glazuur
- Bakken