Restauranthouder


Een eigen horecazaak uitbaten
#180189

Introductie

Je wil in een horecazaak werken? Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen?
Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.

Omschrijving

In de opleiding Restauranthouder maken we je vakbekwaam om bewust te kiezen voor jouw zaak, je droom te realiseren en je klanten te laten genieten van je culinaire verwezenlijkingen. Je leert alle kneepjes van het vak: ingrediëntenkennis, professionele serveertechnieken, bereiden van gastronomische menu's en kostprijsberekeningen van je menu's. Je docenten zijn vakspecialisten die al jarenlang een eigen horecazaak runnen. Na het slagen voor deze opleiding bezit je de nodige vaardigheden om een eigen horecazaak te starten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die als restauranthouder of traiteur aan de slag wil.

Toelatingsvoorwaarden

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijkomende info

Naast de lessen op de campus wordt van de cursist een engagement verwacht thuis. Oefening baart kunst!

Methodologie

De lessen binnen dit traject zijn zowel theoretisch als praktijkgericht.  

restaurant-houder-traiteur-1-2_2018-189.jpg
zaal-horeca-1-3_2018-189.jpg
afwerking-kok-traiteur-1-1_2018-189.jpg

Programma

Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:

 

1e jaar: Horecamedewerker

 

Introductie in de horeca (5 sessies)

  • Kennismaking en uitleg over het traject en de eindproef
  • Wie doet wat in de horeca?
  • Basis HACCP
  • Bedrijfsbezoeken
  • Reflectieverslag - peer evaluatie

 

 

Basis hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Bacterie- en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • Brandveiligheid
  • Praktijk EHBO
  • Praktijk brandveiligheid
  • Begeleiding verwerken inhoud e-learning
  • Moduleproef

 

 

Basis keukentechnologie (5 sessies)

  • Basis keukentechnologie
  • Moduleproef

 

Basis voedingsleer (5 sessies)

  • Het voedingsmodel
  • Voedingsstoffen: energie en stofwisseling
  • Allergenen
  • Bijzondere eetgewoonten
  • Aspecten van smaak
  • Moduleproef

 

Warenkennis en keukenpraktijk (13 sessies)

  • Warenkennis en keukenpraktijk : basisbereidingen
  • Moduleproef

 

Basis zaal (5 sessies)

  • Zaaltechnieken
  • Online - zaalterminologie
  • Begeleiding verwerken inhoud e-leren
  • Module proef

 

Evaluatie praktijk horecamedewerker (2 sessies)

 

2e jaar: Kok en/of Kelner

 

  • Kok (19 sessies)
    • gevorderde keukenpraktijk
    • warenkennis en praktijk
    • examen
  • Kelner (19 sessies)
    • gastonthaal
    • zaaltechnieken
    • gevorderde zaalpraktijk
    • zaalbereidingen en -versnijdingen
    • probleemoplossende vaardigheden
    • keuken-zaalcoördinatie
    • examen

3e jaar:

  • Drankenkennis (9 sessies)
    • bier
    • frisdranken en waters
    • distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
    • warme dranken
    • examen
  • Wijn leren proeven (6 sessies)
    • degustatietechnieken
    • de druif als basis
    • witte wijn als basis voor degustatie
    • rode wijn als basis voor degustatie
    • schuimwijnen als basis voor degustatie
    • combinatie wijn en egerechten
    • examen
  • Hygiëne en veiligheid (6 sessies)
    • HACCP en voedselhygiëne
    • onderhoud en reiniging
    • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie
    • bacteriologische en temperatuurbeheersing
    • examen
  • Bedrijfsvoering en management (11 sessies)
    • algemeen en commercieel beleid
    • personeelsbeheer en administratie
    • BTW in de horeca
    • prijszetting en omzetberekening

Eindproef