#180189
#Opleiding #Horeca

Restauranthouder


Een eigen horecazaak uitbaten

Introductie

Je wil in een horecazaak werken? Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen?
Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.

Omschrijving

In de opleiding Restauranthouder maken we je vakbekwaam om bewust te kiezen voor jouw zaak, je droom te realiseren en je klanten te laten genieten van je culinaire verwezenlijkingen. Je leert alle kneepjes van het vak: ingrediëntenkennis, professionele serveertechnieken, bereiden van gastronomische menu's en kostprijsberekeningen van je menu's. Je docenten zijn vakspecialisten die al jarenlang een eigen horecazaak runnen. Na het slagen voor deze opleiding bezit je de nodige vaardigheden om een eigen horecazaak te starten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die als restauranthouder of traiteur aan de slag wil.

Toelatingsvoorwaarden

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijkomende info

Naast de lessen op de campus wordt van de cursist een engagement verwacht thuis. Oefening baart kunst!

Methodologie

De lessen binnen dit traject zijn zowel theoretisch als praktijkgericht.  

restaurant-houder-traiteur-1-2_2018-189.jpg
zaal-horeca-1-3_2018-189.jpg
afwerking-kok-traiteur-1-1_2018-189.jpg

Programma

Het traject van de opleiding bestaat uit de volgende verplicht te volgen modules.
De prijzen van de modules in het 2e jaar en 3e jaar kunnen kleine veranderingen ondergaan. De prijzen zijn excl. 21% BTW.

1e jaar:

  • Basis restauranthouder (28 sessies / € 492)
    • introductie en kennismaking
    • hygiëne en veiligheid
    • keukenbasis
    • keukenbasis: uitbreidingen
    • warenkennis en praktijk
    • zaaltechnieken
    • examen

2e jaar:

  • Kok (19 sessies / € 413,5)
    • gevorderde keukenpraktijk
    • warenkennis en praktijk
    • examen
  • Kelner (19 sessies / € 413,5)
    • gastonthaal
    • zaaltechnieken
    • gevorderde zaalpraktijk
    • zaalbereidingen en -versnijdingen
    • probleemoplossende vaardigheden
    • keuken-zaalcoördinatie
    • examen

3e jaar:

  • Drankenkennis (9 sessies / € 165)
    • bier
    • frisdranken en waters
    • distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
    • warme dranken
    • examen
  • Wijn leren proeven (6 sessies / € 200)
    • degustatietechnieken
    • de druif als basis
    • witte wijn als basis voor degustatie
    • rode wijn als basis voor degustatie
    • schuimwijnen als basis voor degustatie
    • combinatie wijn en egerechten
    • examen
  • Hygiëne en veiligheid (6 sessies / € 55)
    • HACCP en voedselhygiëne
    • onderhoud en reiniging
    • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie
    • bacteriologische en temperatuurbeheersing
    • examen
  • Bedrijfsvoering en management (11 sessies / €105)
    • algemeen en commercieel beleid
    • personeelsbeheer en administratie
    • BTW in de horeca
    • prijszetting en omzetberekening

Eindproef

Getuigschrift

Na het volgen van de opleiding en het slagen in de examens ontvang je een diploma Restauranthouder. Dit diploma is erkend door de Vlaamse Overheid.

Cursusmateriaal

Voor deze opleiding krijg je een basispakket beroepskleding aangeboden. De werkmaterialen die van toepassing zijn tijdens de lessen moeten aangekocht worden door de cursist zelf. Dit pakket heeft een richtprijs van € 200, afhankelijk van de materiaalkeuze. Gedetailleerde informatie wordt hierover gegeven in de 1e les.

Prijsinfo

Syllabi, grondstoffen en een basispakket beroepskledij zijn inbegrepen in de prijs.