Veerkracht versterken bij jongeren
Versterk de toekomst: bouwen aan veerkracht bij jongeren
- Startdatum niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
- Nog niet gekend
Introductie
Zowel jongeren zelf als hun ouders/begeleiders sturen alarm signalen uit. Hoewel we niet kunnen of mogen veralgemenen is er een steeds grotere groep jongeren die zich niet goed voelt. Bij gebrek aan tools/inzicht die hen kunnen ondersteunen gaan ze zelf op zoek en stranden vaak bij systemen die de onrust verdoven (bv alcohol ea). Met deze cursus reiken we naast een theoretische omkadering praktische tools aan om de veerkracht te verhogen.
Veerkracht zegt iets over hoe sterk je je voelt bij stress of tegenslagen. Kan jij goed om met uitdagingen of heb je net het gevoel dat je daar de kracht niet voor hebt? Je kunt je veerkracht letterlijk vergelijken met een springveer: komt er gewicht op? Dan kan je veer meebuigen en krachtig terugveren. Het kan ook dat het gewicht te zwaar is, dan kost het veel meer moeite om terug te veren of je veer blijft zelfs ingedrukt.
Heb je een hoge veerkracht?
Dan sta je stevig in je schoenen bij problemen of in moeilijke tijden. Je veert weer recht na een tegenslag, je kunt er weer tegenaan, je voelt je sterk!
Dat wil niet zeggen dat je nooit boos of verdrietig bent als er iets erg gebeurt. Maar je kunt die moeilijke situaties wel gemakkelijker overwinnen. Je vindt een manier om met het probleem om te gaan en wordt er misschien zelfs nog sterker door!
Heb je een lage veerkracht?
Dan stapelt stress zich op in moeilijke tijden. Elke tegenslag weegt op je. Je kunt niet zo makkelijk terugveren. De stress drukt op je schouders, je voelt je niet zo sterk.
Je krijgt moeilijke situaties niet zo goed onder controle. Je onthoudt misschien eerder de negatieve dingen of wat beter kan. Je hebt minder zelfvertrouwen en meer kans om in een dipje terecht te komen.
Omschrijving
We leren hoe jongeren hun veerkracht kunnen versterken. We starten vanuit onszelf: we oefenen de tools in bij onszelf om vanuit eigen kracht en stabiliteit deze door te geven aan de jongeren.
Veerkracht verschilt van dag tot dag. Had je een leuke dag met bevredigende activiteiten dan is jouw veerkracht op dat moment meestal hoger dan bij een baal dag. Wat maakt dan het verschil? Wie veerkrachtig is kan de baaldag sneller loslaten, relativeren en verder gaan. Gebrek aan veerkracht kan ervoor zorgen dat je blijft hangen in piekgedrag, probleemanalyse, …
We kunnen veerkracht linken aan de vervulling van onze psychologische basisbehoeftes.
Volgens de zelf determinatie theorie zijn er 3 psychologische basisbehoeftes. Autonomie, competentie en verbondenheid. We hebben allen nood aan vervulling van deze behoeftes om ons goed te voelen. Bij afwezigheid ervaren we een behoeftefrustratie die zich dan weer uit in allerlei problemen.
Als we het hebben over veerkracht dan is de vervulling van deze behoeftes hiermee verbonden. Voldoende autonomie ervaren, competent zijn, kunnen omgaan met de verwachtingen (intern en extern) en verbondenheid ervaren in ons leven zorgt ervoor dat wij beter kunnen omgaan met verstorende factoren. Maw dat we veerkrachtiger zijn.
Voldoende autonoom kunnen handelen is belangrijk voor jongeren. Toch zijn grenzen nodig. Ze zijn het veilig kader waarbinnen autonomie kan groeien. Vaardigheden aanleren en inzicht meegeven verhoogt de competentie van onze jongeren. Hier in groep mee bezig zijn zorgt voor verbondenheid.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Onderwijsprofessional, jeugdhulpverleners, gezondheidswerkers, jeugdleiders en -mentoren, opvoeders
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Volgende thema’s komen aan bod:
- Veerkracht: wat is het en wat is het belang ervan (gestoeld op de zelfdeterminatie theorie en psychologische basisbehoeftes)
- Omgaan met moeilijkheden: mindset
- Innerlijke rust, contact met het innerlijk kompas
- Grenzen
- Een gezonde geest in een gezond lichaam
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze Productmanager
Tom Vandecasteele