Gezondheidscoach - Avondopleiding
Een preventieve kijk op gezondheid en welzijn
-
Vanaf 23-09-2025
-
Kortrijk
-
2 jaar
-
724,79 incl. BTW (1ste jaar)
Introductie
Deze tweejarige avondopleiding vormt de ideale basis om professioneel aan de slag te als zelfstandig gezondheidscoach. Deze opleiding bestaat voor een groot deel uit theorie, aangevuld met de nodige praktijkoefeningen.
De lessen gaan twee avonden per week door van 18u30 tot 22u. De opleiding bevat 8 lesuren per week. Tijdens de schoolvakanties worden géén lessen ingepland.
Concrete lesavonden:
- Kortrijk: dinsdag en donderdag
Omschrijving
Struggle jij zelf met mentale issues zoals burn-out of fysieke ongemakken en heb jij het gevoel dat een gezonde levensstijl jou hierbij echt vooruit geholpen heeft? Wil jij leren wat echt gezond is? Wil jij mensen inspireren en begeleiden naar een gezonde levensstijl vanuit een integratief kader? Wil jij de 'go-to person' om mensen te helpen bij hun zelfontplooiing. Wil jij deel kunnen uitmaken van initiatieven rond gezondheidspreventie (in bedrijven)? Dan biedt deze tweejarige opleiding, jouw de kans om je hier volledig in te verdiepen en professioneel aan de slag te gaan als gezondheidscoach.
Vooraleer je van start kan gaan met deze opleiding volg je de modules van het Basisjaar - "De Mens". Daarin maak je kennis met de bouw en functie van het lichaam, ziekteleer, de werking van onze hersenen en ook de meest voorkomende pathologieën binnen de psychologie.
Met deze kennis op zak kan je van start met het eerste jaar gezondheidscoach waarin je kennis maakt met de basisbeginselen van communicatie en coaching, je gaat dieper in op begrippen zoals 'welzijn', 'voeding' en 'beweging', leert kritisch kijken naar wetenschappelijk onderzoek en behandelt 'gezondheid' vanuit officieel vastgelegde 'guide lines'. Daarnaast maak je ook kennis met de verschillende alternatieve stromingen binnen gezondheid
In het tweede jaar ga je vanuit een integrale-integratieve visie verder op vlak van gezondheidspreventie, zelfontplooiing en complementaire begeleiding (zoals lichaamswerk) en coaching. Je helpt klanten op een actieve en interpersoonlijke wijze blijvend zelfredzaam te maken met betrekking tot een integrale beleving van gezondheid en welzijn.
Je wordt opgeleid om zowel individueel als in groepsverband het coachingsproces professioneel te begeleiden en inhoud te geven.
Let wel, het beroep van 'coach' is wettelijk (nog) niet gereguleerd en valt niet onder de vestigingswet. De opleiding leidt niet tot een paramedisch beroep. Dit wil zeggen dat medische adviezen en diagnoses enkel kunnen gegeven worden door een gediplomeerd psycholoog, arts of specialist.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
- Gezond leven is voor jou meer dan een levensstijl, het is een missie!
- Je bent reeds aan de slag als coach of begeleid mensen en wil hierbij het werken naar een gezonde levensstijl implementeren (bv. personal trainers, diëtisten, preventieadviseurs of HR-medewerkers).
- Je bent op een kantelpunt in je huidige carrière en overweegt om je te herscholen en een volledige nieuwe weg in te slaan.
- Je hebt een sterk persoonlij engagement om vanuit een diepe interesse in te staan voor complementaire zorgverlening en begeleiding.
- Je wenst zelfstandig aan de slag te gaan binnen een beroep met heel wat specialisatiemogelijkheden.
- Je wenst je bij te scholen en tegelijk ook aan de slag te blijven in je huidige job.
Toelatingsvoorwaarden
Om deze opleiding te kunnen volgen dien je te voldoen aan één van onderstaande voorwaarden:
- Je hebt het traject basisjaar "De Mens" met succes afgewerkt bij Syntra.
- Je slaagde reeds voor onderstaande modules bij Syntra:
- Anatomie en fysiologie (60u)
- Pathologie (40u)
- Psychologie (40u)
- Psychopathologie (20u)
- Je legt een vrijstellingsproef af of kan vrijgesteld worden op basis van eerder verworven competenties voor één of meerdere van onderstaande modules. Meer info over vrijstellingen kan je hieronder terugvinden.
- Anatomie en fysiologie (60u)
- Pathologie (40u)
- Psychologie (40u)
- Psychopathologie (20u)
Volledige vrijstelling voor Basisjaar "De Mens"
Artsen, kinesitherapeuten, licentiaten pedagogie, psychologen, graduaat/bachelor ergotherapie, graduaat /bachelor verpleegkundige, graduaat/bachelor orthopedagogiek, vroedvrouwen, logopedisten en diëtisten.
Gedeeltelijke vrijstelling voor basisjaar "De Mens":
- Antomie en fysiologie + psychologie:
- Licentiaat lichaamlijke opvoeding
- Regent, agregaat, graduaat of educatieve bachelor secundair onderwijs lichaamlijke opvoeding-biologie
- Psychologie:
- Regent, agregaat, graduaat of educatieve bachelor secundair onderwijs
- Anatomie en fysiologie + pathologie:
- Graduaat of bachelor in de podologie
- Psychologie + psychopathologie:
- Graduaat of bachelor sociaal of maatschappelijk werk
Toegang tot vrijstellingsproeven:
- Anatomie en fysiologie:
- Schoonheidsspecialisten, gespecialiseerd voetverzorgers, verpleegkundigen A2, sportverzorgers en fitnessinstructeurs.
- Pathologie:
- Schoonheidsspecialisten, gespecialiseerd voetverzorgers, verpleegkundigen A2, sportverzorgers en fitnessinstructeurs.
Vrijstellingen gezondheidscoach:
- Ook binnen het opleidingsonderdeel van gezondheidscoach zijn vrijstellingen mogelijk per vak op basis van eerder verworven competenties.
- Vrijstellingen en toegang tot instapproeven dienen steeds aangevraagd en bekrachtigd te worden op basis van een aangeleverd getuigschrift, lessenrooster of curriculum van de gevolgde opleiding.
- Vele universiteitsdiploma's bevatten een psychologieprogramma of anatomie en fysiologie. De inhoud en het aantal uren van de cursus wordt bekeken vooraleer vrijstelling verleend wordt.
Methodologie
- De lessen worden in het Nederlands gegeven. Een goeie kennis van het Nederlands is dus een must om deel te kunnen nemen en de theorie van de praktijk te kunnen verwerken.
- Doorheen de lessenreeks wordt er gebruik gemaakt van e-learning. Door middel van interactieve leerpaden dient deze kennis zelfstandig verwerkt te worden. Om hiermee aan de slag te kunnen, dien je een laptop ter beschikking te hebben en digitale basisskills te bezitten.
- Doorheen de lessenreeks worden opdrachten meegegeven waarmee je buiten de lesuren aan de slag dient de gaan. Deze opdrachten worden tijdens de les toegelicht alsook op het digitaal platform geplaatst.
- Deze opleiding vergt een bepaalde motivatie om samen te werken en binnen een groep te functioneren om zo bepaalde opdrachten te voltooien of competenties te verwerven.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Verschillende van onze modules zijn opgebouwd uit een mix van praktijk, theorie, campusleren, e-content via interactieve leerpaden en stage op de werkplek. Meer info over de verschillende methodieken binnen een bepaalde module, kan je hieronder terugvinden.
1ste JAAR GEZONDHEIDSCOACH
MODULE 1: HET PROFIEL VAN DE GEZONDHEIDSCOACH
28u campusleren (theorie)
- Oriëntatie: toelichting van het leertraject.
- Het profiel van de gezondheidscoach: coach vs. therapeut vs. psycholoog.
- Professionele gedragscodes: deontologie, ethiek en privacy.
- Organisatie: netwerken, administratie en toegepaste bedrijfsvoering.
- Professionalisering: sectorverenigingen, levenslang leren en organiseren van het beroep.
- Multidisciplinair werken: inleiding in de sociale kaart.
MODULE 2: BASISCOMPETENTIES COMMUNICEREN (BLENDED)
32u e-leren met 4u begeleiding (theorie)
MODULE 3: COMMUNICEREN IN DE HULPVERLENING EN BEGELEIDING
28u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 4: WELZIJN EN GEZONDHEID
48u campusleren (theorie)
MODULE 5: VOEDING EN GEZONDHEID
32u e-leren met 16u begeleiding (theorie)
MODULE 6: BEWEGING EN GEZONDHEID
24u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 7: NATUURLIJKE GENEESWIJZEN EN ENERGETISCHE GEZONDHEID
16u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 8: LICHAAMSWERK
36u campusleren (praktijk)
2de JAAR GEZONDHEIDSCOACH
MODULE 9: BASISCOMPETENTIES COACHEN (BLENDED)
32u e-leren met 16u begeleiding (theorie)
MODULE 10: INDIVIDUEEL COACHEN 1-OP-1
52u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 11: COACHEN VAN GROEPEN
36u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 12: TOEGEPASTE COACHINGTECHNIEKEN SUPERVISIE EN INTERVISIE
40u campusleren (theorie en praktijk)
MODULE 13: EINDWERKBEGELEIDING
32u campusleren (theorie)
MODULE 14: EINDPROEF GEZONDHEIDSCOACH
1u presentatie eindproef
Bijkomende info
Syntra West is een duurzame onderneming. Cursusmateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld op ons online cursistenplatform. Indien je dit toch geprint wil, dien je zelf te voorzien in de kosten hiervan.
Examen
Examens:
Op het einde van elke module wordt een examen voorzien. Dit examen bestaat uit een theoretische component, opdrachten, een casusopvolging of een praktische component.
Eindproef:
De eindproef kan enkel afgelegd worden nadat u alle modules van het traject 'Gezondheidscoach' gevolgd hebt.
Je volgt enkele coachees of groepen op en voorziet minimum vijf 'coachingsessies' per case. Deze case wordt volledig uitgewerkt en op het einde van het traject presenteer je de opvolging, aanpak en resultaten die je geboekt hebt binnen deze cases. Dit zal door de volledige jury gequoteerd worden.
Getuigschrift
Na het voltooien van het Basisjaar "De Mens" ontvang je per module een certificaat uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap.
In dit geval ontvang je een certificaat voor:
- Anatomie en fysiologie
- Pathologie
- Psychologie
- Psychopathologie
Na het voltooien van dit traject ontvang je een getuigschrift 'Gezondheidscoach' uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap.
Ontvang jij graag een diploma uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap? Dat kan enkel wanneer je dit traject combineert met een traject 'succesvol ondernemer'. Volgde jij reeds een dergelijk traject bij Syntra? Dan ontvang je automatisch een diploma.
Locaties en data
ADRES
- Syntra West Kortrijk
- Doorniksesteenweg 220
- 8500 Kortrijk Bekijk op Google Maps
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze productmanager
Stien Vander Meiren