Ventilatieverslaggever

Voorbereiding examen erkend ventilatieverslaggever
 • icon Vanaf 03-07-2024
 • icon Webinar
 • icon 2 sessie(s)
 • icon 459,80 incl. BTW
Schrijf in
 • icon Vanaf 03-07-2024
 • icon Webinar
 • icon 2 sessie(s)
 • icon 459,80 incl. BTW

Introductie

Deze opleiding komt in aanmerking voor 8 uren permanente vorming.

Omschrijving

Sedert 1 januari 2016 gelden voor nieuwe bouwaanvragen kwaliteitsspecifieke eisen voor residentiële ventilatiesystemen.

Met deze nieuwe STS-ventilatie (STS-P 73-1) wil men een volwaardig kwaliteitskader voorzien voor ventilatiesystemen.

Het hoofddoel bestaat enerzijds uit het beter informeren van de bouwheer en anderzijds uit het verhogen van de technische kwaliteit van de opgeleverde ventilatie-installaties.

Voor alle stedenbouwkundige vergunningsaanvragen of meldingen voor nieuwe wooneenheden of ingrijpende energetische renovaties gelden sedert 1 januari 2016 volgende verplichtingen voor de aangifteplichtige:

 • Een ventilatievoorontwerp (VVO) laten opmaken voor de start van de werkzaamheden (startverklaring).
 • Dit is een plan waarop een overzicht te zien is van alle ventilatiecomponenten.
 • Bepalen van de ventilatieontwerpspecificaties (VOS), met daarin alle EPB-gerelateerde prestatie eisen waaraan uw installatie dient te voldoen.
 • Een ventilatieprestatieverslag (VPV) laten opstellen door een erkende ventilatieverslaggever bij de oplevering van het ventilatiesysteem.
  Hiermee wordt nagegaan of de ventilatie aan de opgestelde EPB-eisen voldoet.
  In het prestatieverslag wordt gelet op onder andere de (regeling van) ventilatiedebieten, luchtfiltratie, isolatie en luchtdichtheid van ventilatiekanalen, onderhoud, ..

Je laten certificeren als ventilatieverslaggever? Dit kan via het AICB-OACG en het BCCA.

AICB-OACG heeft enige tijd nodig gehad om een kwaliteitskader uit te werken voor de ventilatieverslaggevers. Zij bieden vanaf nu een handige software aan waarbij je zeer snel het ventilatieverslag kan uploaden. De conformiteiten die worden afgeleverd sedert 1 mei 2018 zullen onder het kwaliteitskader van SKH vallen. Het examen ventilatieverslaggever kan worden afgelegd via Syntra West ism SBM. Zie hieronder de betreffende data. Registeren? Contacteer bart.hungenaert@syntrawest.be

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om je te laten certificeren via het ander kwaliteitslabel BCCA. BCCA (Belgian Construction Certfication Association) vzw is een geaccrediteerde certificatie-instelling, die in overleg met alle betrokken stakeholders, het Kwaliteitskader Ventilatie organiseert. Hiermee streeft BCCA vzw naar transparantie en betrouwbare informatie over ventilatie-installaties. Voor deze erkenning dien je rechtstreeks contact op te nemen met het BCCA.Je laten certificeren als ventilatieverslaggever? Dit kan via het AICB-OACG en het BCCA.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

architecten, epb-verslaggevers, installateurs

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Waaruit bestaat de opleiding voor ventilatieverslaggevers?

Deze opleiding is een theoretische opleiding en duurt in totaal 8 uur. Deze opleiding veronderstelt een voorkennis van de EPB-regelgeving met betrekking tot ventilatie, de kennis van de de STS-P 73-1 ventilatie en van de verschillende types ventilatiesystemen en hun werking. Deelnemers krijgen voor de start van de certificering nog 1 uur praktijk les.

Opgelet! Deze opleiding is geen opleiding tot ventilatietechnicus en handelt niet over onderwerpen in verband met het ontwerpen en plaatsen van ventilatie. Hiervoor verwijzen wij je graag door naar de klassikale opleiding "residentieel ventilatietechnicus" bij Syntra West of naar " niet residentieel-ventilatietechnicus"

Inhoud van de opleiding

 • 4 uur theorie: voorontwerp ventilatie
 • 4 uur theorie: Nieuwe norm STS- ventilatie

Locaties en data


Vanaf 03-07-2024
2 sessie(s)
Schrijf in

€ 459,80 incl. BTW

Planning

wo (03/07/2024) 16:00 - 20:00
do (04/07/2024) 16:00 - 20:00

Duur

wo 03-07-2024 t.e.m. do 04-07-2024

Wil je meer weten?

FotoBart Hungenaert
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Opleidingscoördinator

Bart Hungenaert

Stel je vraag