3D printen met SketchUp


Maak 3D modellen printklaar met Sketch Up en geef vorm aan uw ontwerp!
#170400
#Opleiding #Digitaal technisch tekenen

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

In deze cursus leren we hoe u in een korte tijd en met bescheiden middelen, digitaal een 3D-ontwerp kan worden gemaakt in Sketch Up en geprint.

Introductie

Het aanbod aan betaalbare 3D printers is de laatste tijd enorm gestegen. Het is nu reeds mogelijk om met zeer weinig middelen tot een mooi 3D geprint resultaat te komen. Er bestaan veel verschillende manieren om modellen te ontwerpen die geprint kunnen worden, Sketch Up is op dit vlak één van de meest gebruiksvriendelijke.

Omschrijving

Modellen en prototypes zijn nodig in elk productie proces. Lang werden die met de hand aangemaakt. Later werden die met behulp van gemechaniseerde hulpmiddelen iets vlotter aangemaakt, doch als er aanpassingen moesten gebeuren, moest het productie proces worden herhaald. Tegenwoordig creëert een 3D printer het model op basis van een digitale tekening.

Er bestaan verschillende manieren om een 3D model te creëeren, zo kan de print gebeuren door laagjes printmateriaal op elkaar te leggen totdat met een volledig model heeft gecreëerd, andere printers hebben een bad met een vloeibare kunststof die door gerichte laserstralen wordt verhard tot het gewenste model is bereikt. Nog andere printer frezen een massief blok kunststof tot het gewenste model. Deze cursus richt zich op het gebruik van een klassieke 3D-printer waar van een printkop beweegt tegenover een printvlak. De modellen zelf worden aangemaakt in SketchUp.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Iedereen met een sterke interesse in 3D printen.

Voorkennis

Basiskennis SketchUp (Make of Pro) is vereist.

Methodologie

Tijdens de les wordt theorie met praktijk afgewisseld. Tijdens het theoretisch gedeelte krijgt u een algemeen overzicht van wat 3D printen inhoud. Binnen Sketch Up worden de nodige vaardigheden aangeleerd om een model printklaar te maken. Daarnaast wordt per les ook 1 model 3D geprint, deze modellen vormen op het eind 1 geheel.

Programma

Inleiding:

  • Printen in 3D:

Welke toestellen zijn er op de markt?

Wat is momenteel mogelijk met 3D Printing?

Toekomst van deze technologie?

  • Voorbeelden

Tekenen:

  • 3D model tekenen met SketchUp

Printen:

  • Printen van onderdelen
  • 3D printtechnieken
  • Onderhoud van een 3D-printer

Praktijk:

  • Printen van een 3D model