Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen


Alles over de mechanische en elektrische werking van auto's
#180188
#Opleiding #Auto

Introductie

Je wilt als onderhoudsmecanicien aan de slag? Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou!

In 2 jaar jaar tijd doorloop je het volledige traject. Hierin bieden we je een degelijk onderbouwde én praktijkgerichte voorbereiding. Deze opleiding is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die in de garage aan de slag wil.

Na het succesvol beëindigen van het volledige traject behaal je het Educam certificaat Onderhoudsmecanicien.

Dit traject start met de basismodules mobiliteit (elektriciteit en mechanica).

Wens je meer informatie omtrent deze modules of wens je je in te schrijven, klik op onderstaande links.

Omschrijving

Dit traject is een must voor elkeen die zich in de automotive sector professioneel wil ontplooien. Na 2 jaar ben je in staat het beroep onderhoudsmecanicien voor personen- en lichte bedrijfswagens uit te oefenen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar die het beroep van onderhoudsmecanicien willen uitoefenen.

Voorkennis

Personen zonder voorkennis kunnen van start gaan met de basismodules 'mechanica mobiliteit' en 'elektriciteit mobiliteit'.

Personen die hun voorkennis bewijzen door te slagen in de instapproef 'basis mechanica mobiliteit' en 'basis elektriciteit mobiliteit' kunnen direct starten met de module 'Basis onderhoudsmecanicien mobiliteit'. Ook voor deze module kan een vrijstelling bekomen worden door een eerder verworven diploma.

Voor het afleggen van de vrijstellingsproeven kan u contact opnemen met campus Kortrijk, Sofie Deschepper (sofie.deschepper@syntrawest.be).

Methodologie

Programma

Jaar 1

 • Basis mechanica mobiliteit (17 sessies)
  • In deze lessenreeks leer je op korte tijd de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je leert er over motoren, koppeling en versnellingsbak, aandrijving en ophanging, koeling en smering.
  • Inschrijven kan via deze link!
 • Basis elektriciteit mobiliteit (15 sessies)
  • Basisbegrippen elektriciteit, basisbegrippen elektronica, elektrische schema's en storingzoeken en batterij start-, laad- en onstekingsstroomkring.
  • Inschrijven kan via deze link!
 • Basis onderhoudsmecanicien (10 sessies)
  • Onderhoud van een wagen, vering, demping, wielstanden, remblokken vervangen
  • Inschrijven kan via deze link!

De modules 'basis mechanica mobiliteit' en 'basis elektriciteit mobiliteit' vormen samen het eerste jaar. Men kan deze 2 modules tegelijk volgen (2 lesmomenten/week gedurende 6 maand) of na elkaar (1 lesmoment/week gedurende 1 schooljaar). Beiden zijn vrijstelbaar.

Jaar 2

 • Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (31 sessies)
  • Na het basisjaar ga je hier je kennis verruimen over pneumatica, injectoren, onderhoudswerkzaamheden, materialenkennis, banden, elektriciteit en accessoires
 • Veiligheid en milieu (2 sessies)
  • In deze module leer je omgaan met de verscheidene vloeibare/vaste producten en leer je specifiek hoe je hiermee moet omgaan en deze producten moet opslaan

Na het volgen van bovenstaande modules krijg je het EDUCAM attest van 'onderhoudsmecanicien personenwagens'.