Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen


Alles over de mechanische en elektrische werking van auto's
#180188
#Opleiding #Auto

Introductie

Je wilt als onderhoudsmecanicien aan de slag? Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou!

In 2 jaar jaar tijd doorloop je het volledige traject. Hierin bieden we je een degelijk onderbouwde én praktijkgerichte voorbereiding. Deze opleiding is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die in de garage aan de slag wil.

Na het succesvol beëindigen van het volledige traject behaal je het Educam certificaat Onderhoudsmecanicien.

Omschrijving

Dit traject is een must voor elkeen die zich in de automotive sector professioneel wil ontplooien. Na 2 jaar ben je in staat het beroep onderhoudsmecanicien voor personen- en lichte bedrijfswagens uit te oefenen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar die het beroep van onderhoudsmecanicien willen uitoefenen.

Voorkennis

Personen zonder voorkennis kunnen van start gaan in het eerste jaar.

Personen die voorkennis hebben kunnen eventueel direct starten in het tweede jaar. Ze dienen wel hun voorkennis te bewijzen door te slagen voor de vrijstellingsproef 'basis mechanica mobiliteit', 'basis elektriciteit mobiliteit' en 'basis onderhoudsmecanicien mobiliteit'.

Voor het afleggen van de vrijstellingsproeven kan u contact opnemen met campus Kortrijk, Aurélie Blieck - aurelie.blieck@syntrawest.be.

Methodologie

Programma

Het eerste jaar gaat door op donderdavond van 18u30 tot 22u. Er zijn eveneens in het voorjaar 10 lessen voorzien op woensdagavond.

 

Jaar 1

 • Basis mechanica mobiliteit (17 sessies)
  • In deze lessenreeks leer je op korte tijd de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je leert er over motoren, koppeling en versnellingsbak, aandrijving en ophanging, koeling en smering.
 • Basis elektriciteit mobiliteit (15 sessies)
  • Basisbegrippen elektriciteit, basisbegrippen elektronica, elektrische schema's en storingzoeken en batterij start-, laad- en onstekingsstroomkring.
 • Basis onderhoudsmecanicien (10 sessies)
  • Onderhoud van een wagen, vering, demping, wielstanden, remblokken vervangen

 

Jaar 2

 • Onderhoudsmecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (31 sessies)
  • Na het basisjaar ga je hier je kennis verruimen over pneumatica, injectoren, onderhoudswerkzaamheden, materialenkennis, banden, elektriciteit en accessoires
 • Veiligheid en milieu (2 sessies)
  • In deze module leer je omgaan met de verscheidene vloeibare/vaste producten en leer je specifiek hoe je hiermee moet omgaan en deze producten moet opslaan

 

Na het volgen van bovenstaande modules krijg je het EDUCAM attest van 'onderhoudsmecanicien personenwagens'.

Docent aan het woord

Voor mij als spildocent zijn competentiemetingen een handig instrument om cursisten beter te begeleiden.

Anneleen

See you on