Werk of ontspanning? Déze job is de ideale mix!

“Ik ga met veel plezier werken als personal trainer”


Thomas volgde de 1-jarige voltijdse dagopleiding Personal Trainer Allround, en is nu aan de slag als personal trainer. In dit interview deelt hij zijn ervaring met de opleiding en getuigt hij over zijn nieuwe carrière in de sportwereld. Ontdek hier alles over zijn traject: van chemie tot marketing naar fulltime gym enthusiast.
 
Thomas toont een sportbeweging voor aan een klant.

 

 

 

 

  

Kan je jezelf even voorstellen?
‘Ik ben Thomas Delaere (26 jaar) en ik heb de voltijdse dagopleiding Personal Trainer Allround gevolgd bij Syntra West. Aanvankelijk vond ik het moeilijk om een job te vinden die 100% bij mij paste. In het middelbaar volgde ik Techniek-Wetenschappen, nadien studeerde ik Chemie aan de hogeschool. Na 2 jaar merkte ik echter dat chemie niet volledig mijn ding was. Marketing was ook één van mijn interesses. Daarop heb ik beslist de hbo5-opleiding Marketing te volgen. Na mijn 2-jarige marketingopleiding ben ik beginnen werken. Ik werkte een tijdje op de klantendienst, en merkte dat ik door dat zittende beroep te weinig beweging kreeg. Ik besloot naar de fitness te gaan, en op die manier heb ik mijn passie ontdekt. Ik vond het heel tof om nieuwe bewegingen te leren, mezelf uit te dagen en om mijn progressie bij te houden.’

“Het voordeel van de opleiding Personal Trainer Allround is dat het een kort en intensief traject is van slechts 1 jaar. Bovendien krijg je les van docenten die zelf écht in het vak staan.”

Waarom heb je voor de opleiding Personal Trainer Allround van Syntra West gekozen?  
‘Ik wilde graag een sportopleiding volgen. Aangezien ik al 3 jaar gewerkt had, wist ik dat ik me opnieuw zou moeten aanpassen aan het lesgebeuren. Na de opleiding kom je thuis, en moet je nog studeren of taken maken … Ik zag het niet zitten om nog een opleiding van 3 jaar te volgen, want dan zit je 3 jaar zonder loon. Het voordeel van Personal Trainer Allround is dat het een kort en intensief traject is van slechts 1 jaar. Bovendien krijg je les van docenten die zelf écht in het vak staan. De docenten zijn geen typische “leerkrachten”, maar zij staan dag in dag uit bij jouw toekomstige klant. Je kan leren van hun praktijkervaring en van hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Ik vond dat echt een grote meerwaarde. De docent van ‘Massage’ was bijvoorbeeld professioneel aan de slag bij de wielerploeg Jumbo-Visma, en werkte samen met topatleten.’
 
Thomas helpt een klant bij een sportbeweging.Een job als personal trainer is erg praktijkgericht. Heb je tijdens je opleiding ook voldoende praktijkervaring opgedaan?
‘Jazeker, in totaal deed ik 3 stages:

  1. Ik volgde mijn Sportverzorger-stage bij de Kortrijkse basketbalploeg House of Talents Spurs. Mijn stagementor was een kinesist die ook werkt voor de Belgian Cats. De basketbalspelers kwamen bij hem op revalidatie. De kinesist gaf hen oefeningen, en ik mocht hen daarbij begeleiden en zeggen waarop ze moesten letten. 
     
  2. Mijn Fitnessbegeleider-stage volgde ik bij LAGO CLUB in Zwevegem. Ik mocht daar onmiddellijk fitnessschema’s opstellen en mensen begeleiden bij hun training. Ik vond het fijn dat ik mijn kennis van de opleiding onmiddellijk in de praktijk kon toepassen. Op de werkvloer heb ik geleerd dat je je niet krampachtig mag vasthouden aan het schema, maar dat je de oefeningen onmiddellijk moet kunnen bijstellen. Je kan nog zo’n mooi schema opstellen dat theoretisch volledig klopt, maar wanneer een klant fysieke klachten vertoont, moet je het schema direct kunnen afstemmen op de persoon. Zo gaf ik eens de groepsles ‘Buikspierkwartier’ waarbij sommige mensen last hadden van hun schouder. Er was een oefening waarbij ze op hun zij moesten steunen, maar dan heb ik hen onmiddellijk een andere opdracht gegeven. 
     
  3. Ik volgde ook nog stage bij een Beweegcoach. Daar werkte ik voornamelijk met 40-plussers. Dat waren mensen die in beweging wilden blijven om gezond oud te worden, maar tegelijkertijd hadden ze ook nood aan een babbel. Als personal trainer is het belangrijk om interesse te tonen, niet enkel in het schema van je klanten, maar ook in hun dagelijkse leven. Ze vinden het fijn als je opmerkt dat ze bijvoorbeeld een nieuwe bril hebben of als je enthousiasme toont wanneer zij X kilo zijn afgevallen dankzij hun training. Dat menselijke aspect is niet te onderschatten!’ 

Hoe verliep jouw zoektocht naar werk?
‘Ik studeerde af in juni. Aanvankelijk mailde ik naar verschillende grote sportploegen, maar ik merkte dat velen dan net in verlof waren. Midden augustus stuurde ik mijn cv naar verschillende personal training-studio’s. Begin september ging het plots heel snel. Op dinsdag ging ik op sollicitatiegesprek. Op woensdag leerde ik de collega’s kennen waarmee ik ging samenwerken, en op donderdag heb ik mijn contract getekend. Nu werk ik voltijds in loondienst als personal trainer bij Sporty-X in Wevelgem.’
 
Thomas helpt een klant bij de juiste sporthouding.Hoe ervaar jij jouw job als personal trainer?
‘Hoewel ik lange dagen werk (van 9u tot 13u en van 16u tot 20u), ga ik met plezier werken als personal trainer. Ik heb ook de luxe dat ik tijdens mijn middagpauze mag sporten in onze fitness, dus dat bespaart mij ‘s avonds veel tijd. Ik amuseer mij en mag met toffe collega’s samenwerken. Er is ook veel variatie in de job, want iedere klant is anders. Iedereen heeft andere sportieve doelstellingen, de ene heeft al wat meer ervaring dan de andere … Ik vind het fijn om hun schema uitdagend en leuk te maken, zodat ze naar de fitness wíllen komen.’

 “Personal training is een verzadigde markt, maar je kan jezelf wel nog steeds van anderen onderscheiden door je vakkennis.”

Wat is jouw ultieme advies voor startende personal trainers?
‘Personal training is een verzadigde markt, maar je kan jezelf wel nog steeds van anderen onderscheiden door je vakkennis. Dat heeft ook het onderscheid gemaakt in mijn sollicitatie bij Sporty-X. Ik kreeg de vraag “Hoe leer je een squat aan?”, en ik heb dat uitgelegd volgens het stappenplan van docent Dimitri Dekyser. Als probleem X zich voordoet, dan los je dat op met Y (bv. een kettlebell geven). Mijn inzicht in de functionele toepassing van beweegpatronen heeft echt het verschil gemaakt.’ 

Personal trainer Thomas toont een squat voor met een kettlebell.Wat zijn jouw toekomstplannen?
‘Volgend jaar ga ik aan de slag bij de Lead-Out Cycling Academy als vrijwilliger. Zo kan ik ervaring opdoen als sportmasseur en mijn technieken onderhouden. In combinatie met mijn huidige job als personal trainer, ga ik in januari opstarten als sportverzorger in bijberoep. Het is namelijk mijn droom om als masseur bij een grote sportploeg te werken. Ik zou in het weekend bijvoorbeeld aan de slag willen bij een professionele wielerploeg.’

Heb je nog andere opleidingen op het oog? 
‘Ik heb interesse in de opleidingen Sportvoeding en Massage. Zo kan ik voortaan beter voedingsadvies geven aan sporters, en kan ik de 2 technieken van massage toepassen op klanten. Sportmassage kan namelijk erg intensief zijn. Het mag wel een beetje pijnlijk zijn, maar zeker niet ondragelijk. Ik wil die sportmassage dan ook graag combineren met ontspanningsmassage.’

Personal trainer Thomas doet een sportbeweging voor op een fitnesstoestel.Wij wensen Thomas veel succes in zijn carrière als allround personal trainer. The sky is the limit, so keep shooting for the stars!

Ook interesse in de opleiding Personal trainer of een andere sportopleiding?