Nieuwsbrief voor de docenten van de Groep Syntra West (Portilog, Escala, SBM en Syntra West) - juni 2023

Stien Vandecasteele

Docent in de kijker

In de kijkerStien Vandecasteele is de drijvende kracht achter STN.bags. Niet alleen is ze één van de 74 standhouders op het recente MKRS Event op 22 april 2023, maar ze werd ook docente bij Syntra West nadat hier zelf haar opleiding volgde. We maken graag kennis.

Hoe ben je bij de Syntra West Groep terechtgekomen?

Stien:“Het was mijn droom om lingerie-ontwerpster te worden. Na 3 jaar mode aan het KASK in Gent kon ik nog steeds geen lingerie maken. Dus ging ik op zoek naar een plek waar ik het kon leren. Uiteindelijk is het eerder toevallig marokijnbewerker in plaats van lingerie en corsetterie. De liefde met het leer was echt een coup de foudre en ik was meteen helemaal verkocht. Na het afronden van mijn opleiding kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om ook les te komen geven.”

Welke aanpak typeert jouw lessen?

Stien:“Ik gebruik altijd heel veel beeldmateriaal, voorbeelden en handgebaren om mijn uitleg te doen. Als ik de cursisten mag geloven ‘straal’ ik ook vooral heel veel liefde voor het vak uit. Waar het hart van vol is…”

Gepassioneerde docenten zijn docenten waar cursisten het meest van leren. En ook docenten die met hun twee voeten in de beroepsrealiteit staan. Hoe integreer je de beroepspraktijk in je modules?

Stien:“Ik haal vaak voorbeelden aan uit mijn eigen ervaring, maar we gaan ook meerdere keren per jaar op bedrijfsbezoek bij verschillende bedrijven uit de lederbranche.”

Je bent nu al twee jaar na elkaar standhouder op het MKRS Event. Welke meerwaarde biedt een evenement zoals MKRS aan cursisten en docenten binnen onze groep?

Stien:“Het geeft de cursisten die dromen van een eigen onderneming het ideale duwtje in de rug om het ook echt te doen. Het geeft hen een soort van doel of eerste 'deadline'. Het samenzijn van zoveel verschillende creatieve zielen is zeer verrijkend. Er is een superleuke sfeer onder de standhouders.”

Welke tips die collega-docenten kunnen inspireren heb je?

Stien:“Kennis doorgeven is een wisselwerking. Je deelt je know-how met je cursisten, maar je leert door die interactie ook weer zo veel nieuwe dingen bij. Het is een win-win situatie.”

 

In het voorjaar van 2024 komt er een nieuwe editie van MKRS. Hou zeker de sociale media van Syntra West in de gaten zodat je er kan bij zijn!

Klik hier voor een inkijk in STN.bags:
STN.bags

Klik hier voor meer info over de MKRS beurs:
MKRS.be

Klik hier voor de aftermovie van het MKRS evenement 2023:
Aftermovie MKRS 2023

Cijfers

MKRS was een groot succes!

  • 74 standhouders sierden de MKRS-beurs
  • Er waren 1300 bezoekers
74 standhouders
1300 bezoekers
Digitale vaardigheden

Onze werking

Heb je het al gezien?

Ondernemerschap

Op onze ‘voor docenten’ pagina op Moodle vind je sinds kort de tegel Duurzaam Versterken Digitale Vaardigheden.
Deze gratis cursus biedt jou de mogelijkheid om je digitale vaardigheden te versterken. Dit is nuttig in zowel je privé als professioneel leven. Na het doornemen van de verschillende modules en het slagen op de eindtest, zal je:

  • Meer vertrouwen hebben om je te begeven in de digitale wereld
  • Vanuit de opgebouwde basis je digitale vaardigheden zelfstandig verder kunnen ontwikkelen

Hoe volg je deze cursus?

De cursus bestaat uit vijf modules die telkens een bepaald thema behandelen. Test eerst je kennis over de thema’s door het invullen van de niveautest per module. Zo kom je te weten welke modules voor jou van nut zijn om te doorlopen.

De vijf modules zijn:

  • Browsen en evalueren
  • Communicatie
  • Netiquette
  • Digitale inhoud
  • Beschermen van persoonlijke data en privacy
Hybride leeromgeving

In het nieuws

Het projectbureau

Bij Syntra zetten we in op e-leren!

De Syntra bieden flexibele leerwegen aan in een hybride leeromgeving om – in een netwerk en op maat – ondernemende en direct in de praktijk toepasbare competenties te ontwikkelen.

We zien onszelf als de hefboom om professionele dromen te helpen realiseren met het oog op ontwikkeling van ondernemerschap, innovatie en een leven lang leren in Vlaanderen en Brussel.
De Syntra doen dit via een geïntegreerde dienstverlening van screenen, adviseren, coachen, opleiden, begeleiden en testen waarbij zowel de professionele als de ondernemerscompetenties van ondernemers en hun medewerkers worden versterkt en zichtbaar gemaakt.

De visie op leren sluit aan bij de mission statement, waarbij we nog aan toevoegen dat we waar mogelijk differentiëren op de individuele behoeften en mogelijkheden van de cursist.

Bekijk zeker onderstaande video om meer te weten te komen over onze visie op e-leren.

 

Video E-leren
Tips en tricks

Tips

Tips en tricks

1

Geef feedback vanuit de ik-vorm.

Bijvoorbeeld, zeg niet ‘Deze kleuren passen niet bij elkaar’, maar wel ‘ik vind dat deze kleuren niet goed bij elkaar passen’.

2

Stel een vraag en zet je cursist aan tot denken.

Laat cursisten zelf tot een conclusie komen.

3

Geef niet té veel feedback.

Overweldig je cursist niet met te veel werkpunten. Benoem de positieve evolutie.

4

Feedback is niet gelijk aan kritiek.

Geef ook positieve feedback.

5

Is de feedback duidelijk voor de cursist?

Controleer dit door te vragen aan de cursist om de gegeven feedback in eigen woorden toe te lichten. Of vraag naar de volgende stappen voor de cursist.

6

Geschreven feedback.

Ook geschreven feedback bij een online les of oefening moet aan dezelfde principes voldoen. Wees duidelijk en geef niet enkel kritiek maar benoem ook positieve dingen.

Wist je dat

Wist je dat

Wist je dat…

1

Alle docenten nog steeds toegang hebben tot Benefits @ work en zo vele voordelen kunnen krijgen?

Bekijk zeker nog eens de Synaps van september 2022.

2

Je op opleidingen die je vrij kan kiezen uit het open aanbod van Syntra West - SBM en Escala € 200,00 docentenkorting kan krijgen per cursusjaar?

Contacteer je cursusbegeleider.

3

Er binnenkort een volledig vernieuwde SyntrAcademy aankomt op Moodle?

4

Je op Moodle bij voor docenten kan klikken op de tegel VDAB en zo meer dan 250 gratis online opleidingen kan volgen?

Syntracademy

Syntracademy

Opleidingen najaar 2023

Bij praktische vragen contacteer: docentencoach@syntrawest.be

De opleidingen zijn gratis. We verwachten wel je aanwezigheid bij inschrijving.

Syntracademy opleidingen voor docenten