Nieuwsbrief voor de docenten van de Groep Syntra West (Portilog, Escala, SBM en Syntra West) - juni 2024

Contact blijven houden, elkaar motiveren en inspireren is vandaag moeilijk maar belangrijker dan ooit. Met SYNAPS brengen we drie jaarlijks nieuws voor en door docenten. We brengen tips & tricks, weetjes, inspiratie vanuit het projectbureau en rond ondernemerschap en plaatsen een docent in de kijker. Maar in deze eerste nieuwsbrief zeggen we voornamelijk bedankt. Bedankt docenten voor alle extra inspanningen de afgelopen periode! 

 

Docent in de kijker

Docenten in de kijker… Docent aan zet: een inspirerende ochtend voor Groep Syntra West

In de kijkerOp zaterdag 1 juni 2024 vond in Campus Brugge het evenement "Docent aan Zet" plaats, georganiseerd in het kader van het Erasmus+ project TRICO. Het doel was om trainers en docenten kennis te laten maken met de vijf rollen die een docent kan aannemen (didacticus, digitale docent, cursusbouwer, ondernemer en coach). Maar liefst 61 enthousiaste docenten gingen samen met de docentencoaches en andere medewerkers op ontdekkingstocht.

Een interactieve reis

Marie Van Looveren, algemeen directeur van Groep Syntra West, opende na een lekker ontbijt het evenement, waarna Stefanie Bostyn, één van de docentencoaches, het startschot gaf voor de interactieve reis langs de 5 rollen. Onderweg zagen docenten VR-demonstraties en maakten ze kennis met heel wat nuttige digitale tools. Deze tools kunnen helpen om lessen op een interactievere manier vorm te geven, of om tijd te besparen tijdens de voorbereiding.  
Vooral de demonstratie van ChatGPT maakte indruk. Rik Deprez zei: "ChatGPT is indrukwekkend. Ik ben weken bezig geweest met een nieuwe cursus en via ChatGPT krijg ik in een mum van tijd eenzelfde cursus. En deze klopt helemaal met de werkelijkheid. Heel praktisch." 


Daarnaast ontdekten de deelnemers ook didactische podcasts (o.a. SyntraCast), keken ze collegadocenten dieper in de ogen tijdens de ondernemende speeddate en gaven ze heel wat input om de docentenwerking naar nieuwe hoogtes te voeren. Ciska Neyts, docentencoach, gaf aan: “De feedback die onze trainers vandaag achterlaten zal de SyntrAcademy en andere aspecten van de docentenwerking voor volgend cursusjaar mee vormgeven.” 

Gezelligheid troef

De voormiddag werd gesmaakt. Christine Germonprez merkte op: "Ik vind het fantastisch wat jullie doen en het is heel fijn om alles gebundeld te zien." Iedereen probeerde gretig nieuwe technologieën en concepten uit en voerde heel wat constructieve gesprekken. Ellen Jodts vond het een "fijn concept" om nieuwe contacten te leggen en oude contacten te hernieuwen. 


Een evenement als dit maakt duidelijk hoe belangrijk het contact tussen trainers uit verschillende sectoren is. Docentes Tanja Katzmann en Marianne Nayaert benadrukten allebei het belang van dit soort kruisbestuiving door te leren van elkaar. Bovendien bracht deze voormiddag niet alleen nieuwe inzichten en vaardigheden, maar versterkte het ook het gemeenschapsgevoel en samenwerking binnen Groep Syntra West. 
De docentencoaches, Stefanie en Ciska, zijn alvast klaar voor nog meer inspirerende bestemmingen: “We kijken ernaar uit om heel wat meer docenten te mogen meenemen op ons volgende avontuur!”


Voor wie er niet bij kon zijn, klik hier voor de ondersteunende materialen en handleidingen.

Cijfers

In 2022 en 2023 nam Groep Syntra West deel aan het TRICO project, waardoor docenten en medewerkers inspiratie konden opdoen in buitenlandse opleidingsinstellingen.

  • 7 bezoeken aan partnerinstellingen
  • 46 deelnemers
  • 33 dagen erop uit

 

Onze werking: we want you

Onze werking: we want you

Ondernemerschap

🌟 Word een sleutelfiguur in het vormgeven van de docentenwerking binnen onze organisatie! We nodigen gepassioneerde docenten uit om deel te nemen aan onze docentenklankbordgroep, waar jouw stem van onschatbare waarde is. Of het nu gaat om het delen van je inzichten tijdens onze interactieve brainstormsessies, die vier keer per jaar plaatsvinden, of door regelmatig onze digitale vragenlijsten in te vullen, jouw betrokkenheid zal onze docentenwerking voortdurend verbeteren. 
🎓 Als deel van onze docentenklankbordgroep zullen belangrijke thema's zoals de SyntrAcademy, het bereiken van docenten, hun betrokkenheid en ondersteuning centraal staan. Jouw ervaring en expertise vormen de bouwstenen voor innovatieve benaderingen en praktische oplossingen die onze opleidingen naar nieuwe hoogten zullen tillen.
🤝 Interesse? Registreer vandaag nog via dit formulier. Inschrijvingen worden op 1 juli afgesloten. In de loop van juli zal je van de docentencoach@syntrawest.be een mailtje ontvangen met verdere afspraken.

 

Konnect gebouw campus Kortrijk

Wist je dat

Wist je dat…

WIST JE DAT: je de reclame uit een YouTube filmpje makkelijk kan verwijderen? Voeg een liggend streepje toe tussen de letter T en U van yout-ube en druk enter. De video start meteen, bevat geen reclame meer en stopt automatisch aan het einde (zonder naar de volgende video over te gaan). Klik hier voor de korte handleiding.

WIST JE DAT: je heel makkelijk een QR code kunt maken in Google Chrome? Stel, je wil je cursisten een website laten bekijken op hun tablet of smartphone, maar je geeft les in een lokaal en hebt enkel een beamer of een smartboard ter beschikking. Een QR code is hiervoor de perfecte optie. Klik hier voor de handleiding.

WIST JE DAT: Richard Mayer een aantal nuttige principes ontwikkelde over hoe je op een effectieve manier lesinhoud kan presenteren aan cursisten? Dat gaat onder andere over het aanduiden van sleutelwoorden, het gebruik van media en het opdelen van lesinhoud in behapbare onderdelen. A New Spring ontwikkelde een gratis online Engelstalig masterclass traject. Klik hier.

WIST JE DAT: bouwmaterialen erg duur zijn op dit moment? Bekijk als docent in de bouw met de collega’s de mogelijkheden om duurzaam met materialen om te springen of om alternatieve materialen in te zetten en leg deze keuzes zeker ook uit aan je cursisten.  

In het nieuws

In het nieuws: Opening van The Reef

In het nieuws

In september opende het gloednieuwe Training Lab Blue Energy The Reef in Oostende. The Reef is een innovatief XR training lab dat heel wat mogelijkheden biedt voor opleidingen en trainingen in de blauwe sector. Met XR (extended reality)-technologieën zoals VR en AR, wil The Reef studenten, cursisten en (toekomstige) werknemers opleiden voor een job in de sector van de blauwe economie.

Door de energietransitie is er veel vraag naar geschoolde werknemers, maar bedrijven vinden moeilijk mensen met het juiste profiel en de nodige competenties. Door opleidingen aan te bieden die de digitale en technische skills versterken wil The Reef een antwoord bieden op de mismatch tussen het onderwijs en het werkveld.

De VR-technologie in het lab creëert een immersieve ervaring. De eerste inhoudelijke modules die werden ontwikkeld bieden een introductie tot de wereld van offshore windenergie. Een digital twin van de Belgische Noordzee vormt de basis, aangevuld met een veiligheidsoefening in VR, een gesimuleerde controlekamer voor de Belgische offshore windparken, een scenariotraining voor drone-inspecties en een 3D-ervaring in de VR-cave, waar de basisprincipes van een windturbine interactief aangeleerd worden.

The Reef biedt ook uitgebreide mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe opleidingscontent, én voor samenwerking met bedrijven. Het beschikt daarvoor ook over opnameapparatuur zoals een high-end 3D SLAM-scanner en een Titan 360°-camera.
Syntra West werkt momenteel aan de opleiding Marine Coördinator die vanaf september zal doorgaan in The Reef. In deze opleiding leren cursisten onder andere werken met het meest gebruikte softwareplatform in de offshore windenergie om scheepsbewegingen, meteo, reparaties op zee en andere operaties te monitoren en te coördineren.

Wil je The Reef zelf ontdekken? Neem contact op met Ruth Teerlynck, de coördinator van The Reef. Op de website van The Reef kan je ook al heel wat informatie vinden.

www.the-reef.be

Tips en tricks

Tips en tricks: helder en correct schrijven

Tips

Helderheid en begrijpelijkheid in leermaterialen is cruciaal in het verwerkingsproces van de cursist en, bij uitbreiding, in de leeropbrengst. Wanneer je een syllabus of een PowerPoint opstelt hou je dus best rekening met onderstaande principes:

Denk aan de doelgroep: Een syllabus voor een Escalapubliek is niet noodzakelijk geschikt voor een SyntraWest publiek, ook al is het thema hetzelfde. Herschrijf de syllabus dus afhankelijk van voor wie die zal bedoeld zijn. Tip: spaar tijd door gebruik te maken van ChatGPT.

Onderwijs ontwikkelen met ChatGPT

Signaleer belangrijke punten: Gebruik tekstopmaak om de aandacht te vestigen op sleutelwoorden/begrippen. De eenvoudigste manier is om vetjes te gebruiken.

Personaliseer: Gebruik bij voorkeur de ‘je’ vorm in je cursus. Zo voelen cursisten zich persoonlijk aangesproken, wat een hogere leeropbrengst garandeert dan wanneer enkel formele tekst wordt gebruikt. Concreet betekent dit ook dat actieve zinsconstructies beter zijn dan passieve constructies.

  • NIET: De niet-openbare procedure kan voor elk aanbestedingstraject worden gebruikt.
  • WEL: Je kan de niet-openbare procedure gebruiken voor elk aanbestedingstraject.

Wees beknopt: Splits zoveel mogelijk complexe informatie op in behapbare stappen voor de cursisten. Gebruik korte zinnen en vermijd te veel jargon. De materie mag moeilijk zijn. Het taalgebruik kan begrip ervan vereenvoudigen.

Concretiseer: Ga bij voorkeur van het concrete naar het abstracte. Vertrek vanuit een specifiek voorbeeld of situatie en leg aan de hand hiervan abstracte of algemene principes uit.

Op zoek naar nog meer tips? Kijk zeker op de “Voor docenten”pagina op Moodle (klik op “Docent als cursubouwer”) naar onze e-learning met 10 schrijftips voor duidelijke teksten.

E-learning 10 schrijftips

Syntracademy

Syntracademy

Opleidingen voorjaar 2024

Bij praktische vragen contacteer: docentencoach@syntrawest.be

De opleidingen zijn gratis. We verwachten wel je aanwezigheid bij inschrijving.

Syntracademy opleidingen voor docenten