UPSKILL

Opleidingsinfrastructuur in West-Vlaanderen

De toenemende digitalisering en automatisering doen de jobinhoud en de gevraagde competenties op de werkvloer in sneltempo veranderen. Werknemers moeten zich continu kunnen bijscholen om nieuwe vaardigheden aan te leren en hun digitale skills te verhogen. Toch wordt het belang van levenslang leren soms nog onderschat, waardoor er een mismatch ontstaat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt ondervinden bedrijven hierdoor problemen om werknemers met het juiste profiel te vinden. Die kennis van technologische innovaties is cruciaal voor duurzame groei en werkgelegenheid.

De toenemende digitalisering en automatisering doen de jobinhoud en de gevraagde competenties op de werkvloer in sneltempo veranderen. Werknemers moeten zich continu kunnen bijscholen om nieuwe vaardigheden aan te leren en hun digitale skills te verhogen.

Toch wordt het belang van levenslang leren soms nog onderschat, waardoor er een mismatch ontstaat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In combinatie met de krapte op de arbeidsmarkt ondervinden bedrijven hierdoor problemen om werknemers met het juiste profiel te vinden. Die kennis van technologische innovaties is cruciaal voor duurzame groei en werkgelegenheid.

Met modern uitgeruste opleidingsfaciliteiten willen de projectpartners de competentiekloof dichten, door volop de kaart van digitalisering en digitale toepassingen te trekken.

De focus ligt op de opleiding voor de technische profielen in de West-Vlaamse speerpuntsectoren:

  • nieuwe materialen
  • blue energy
  • voeding
  • machinebouw & mechatronica
  • transport & logistiek.

samengevat

Opdrachtgever
??

Startdatum
??

Einddatum
??

Budget
??

samengevat

Train­ing Lab Tech­niek & Indus­trie 4.0

Op de campus van Syntra West in Kortrijk kunnen werkgevers en werknemers terecht voor ondersteuning, opleidingen en advies op maat. Technische uitrustingen voor opleidingen en trainingen die de focus leggen op innovatieve technieken voor industrie 4.0 staan ter beschikking van studenten en cursisten. De didactische opstellingen spelen volop in op de nood aan techniekers met de nodige kennis van mechanica, hydraulica, robotsturing, PLC en industriële automatisering.

Het opleidingsmateriaal is erop gericht om bedrijven een maatopleiding aan te bieden. Zo kunnen werknemers hun talenten ten volle ontwikkelen en geven we bedrijven de kans om hun volle groeipotentieel te bereiken. De machines staan ook ter beschikking van andere opleidingsverstrekkers. VDAB en Syntra West organiseren demosessies en events om het gebruik van dit materiaal aan te moedigen.