#200081
#Opleiding #Wijn en dranken

Sommelier


Verken en herken de wereld van de wijn in al zijn facetten met de degustatiefiche als tool

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

·Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen.

·Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen.

·Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen.

Introductie

Degustatie, service volgens de etiquette en op een klantgerichte manier, én het voorstellen van een lekkere combinatie wijn en gerecht staan centraal. Een totaalpakket voor wie verder wil in de horecawereld of in een wijnhandel.

Omschrijving

In de opleiding Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt.

- Je leert, door professioneel wijn te proeven, dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van wijnen.

- Een belangrijke tool bij dit alles is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.

Wat je leert kennen:

·De productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd.

·De appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio.

·De druivenrassen eigen aan de regio en die herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen.

·Een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen.

·De wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven.

·De wijnen suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren.

·De wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op personen die binnen de horeca voor de dranken verantwoordelijkheid dragen en op personen die een succesvolle wijncarrière als sommelier willen uitbouwen. Deze opleiding richt zich ook op horecapersoneel en -eigenaars, food and beverage managers, wijnbaruitbaters en traiteurs.

Voorkennis

Je moet geslaagd zijn voor de opleiding Aspirant-Sommelier (of een gelijkwaardige opleiding).

Toelatingsvoorwaarden

Een coachingsgesprek bepaalt of u opteert voor het traject Sommelier of voor het traject Wijnhandelaar

Bijkomende info

Deze opleiding is in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).

Methodologie

Combinatie theorie, degustatie en service.

sommelier-1-1_2020-81.jpg

Programma

Het traject Sommelier bestaat uit volgende modules:

  • Frankrijk: Noord-Oost, Zuid-Oost en West.  Aansluitend een servicetest.(8 sessies/module)
  • Europa:Noord en Oost, Zuid.  Gekoppeld aan een servicetest. (10 sessies/module)
  • Wereld:Afrika, Azië en Oceanïe.  Sluit af met een moduleproef ·(8 sessies/module)
  • Bier leren proeven: degustatietechnieken, de 5 smaken en moduleproef (6 sessies)
  • Portfolio Sommelier: Toelichting, ontwikkeling & coaching, evaluatie (4 sessies)
  • Eindproef: bespreking portfolio, blinde degustatietest en serviceproef (1 sessies)

Getuigschrift

Slaag je voor de verschillende module, servicetests en eindproef, behaal je het getuigschrift Sommelier.

Professionelen uit de wijnwereld.