Christelijk erfgoed en haar iconografie
Christelijk erfgoed en haar iconografie voor reisleiders en gidsen
-
Vanaf 01-04-2025
-
Roeselare
-
2 sessie(s)
-
90,75 incl. BTW
Introductie
Door de snel voortschrijdende ontkerkelijking geraken heel wat achtergronden van het christelijke Westen vergeten. Veel mensen zijn vervreemd van het christelijke erfgoed en haar geïntegreerde kunst.
Breder dan de bouwstijl van een kerkgebouw kan de reisleider/gids vertellen over de functie van dat gebouw, de iconografie, de aanwezige schilderkunst, het noodzakelijke meubilair, het invallende licht,… Daar focussen we op.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Waarom je als gids/reisleider hierin bijscholen?
Een reisleider of gids moet zich bijscholen in christelijk erfgoed en iconografie om meerdere redenen:
- Diepgang en context bieden – Veel historische bezienswaardigheden, zoals kerken, kathedralen en kunstwerken, bevatten christelijke symboliek en verhalen. Kennis van deze iconografie helpt om de betekenis ervan op een boeiende en informatieve manier uit te leggen.
- Kwalitatieve en correcte informatie geven – Toeristen stellen vaak vragen over religieuze kunst, architectuur en tradities. Een goed geïnformeerde gids kan feitelijk correcte en genuanceerde uitleg geven, waardoor misinterpretaties worden voorkomen.
- Culturele en historische kennis – Het christendom heeft een diepgaande invloed gehad op de geschiedenis, kunst en samenleving van veel landen. Een gids die christelijk erfgoed begrijpt, kan de samenhang tussen religie, kunst en geschiedenis beter overbrengen.
- Herkennen van iconografie en symboliek – Christelijke kunst zit vol symboliek, zoals de vis (Ichthys), het kruis of de lelie. Door bijscholing kan een gids deze symbolen herkennen en de betekenis ervan uitleggen, wat een extra dimensie toevoegt aan rondleidingen.
- Respect en sensitiviteit – Veel christelijke erfgoedsites, zoals kerken en kloosters, zijn nog steeds actieve religieuze locaties. Kennis van religieuze gebruiken en etiquette helpt om toeristen op respectvolle wijze te begeleiden.
- Aantrekkelijker voor gespecialiseerde groepen – Sommige reizigers, zoals pelgrims of cultuurliefhebbers, hebben specifieke interesse in christelijk erfgoed. Een gids met gespecialiseerde kennis kan beter inspelen op hun behoeften en verwachtingen.
- Vergroten van professionele kansen – Reisorganisaties en toeristische instellingen waarderen gidsen die gespecialiseerd zijn in religieus erfgoed, omdat dit een belangrijke niche in het toerisme is.
Kortom, bijscholing in christelijk erfgoed en iconografie maakt een reisleider niet alleen deskundiger, maar ook waardevoller voor zowel toeristen als werkgevers.
Omschrijving
In deze twee sessies willen we het christelijke erfgoed waarnemen, interpreteren en haar iconografie structureren.
Uitgaande van een beeldende presentatie komen we zo tot een verhaal, dat bij heel wat erfgoedbezoeken bruikbaar kan zijn.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Reisleiders, gidsen, storytellers, leerkachten etc. die zich willen verdiepen of een heropfrissing wensen rond ons christelijk erfgoed.
Voorkennis
Ervaring als gids, reisleider, onderwijzer etc.
Toelatingsvoorwaarden
Niet van toepassing.
Methodologie
Theoretische sessies op de campus.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Bijkomende info
In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.
Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).
Locaties en data
Planning
di (01/04/2025) | 18:30 - 21:30 |
di (22/04/2025) | 18:30 - 21:30 |
Duur
di 01-04-2025 t.e.m. di 22-04-2025ADRES
- Syntra West Roeselare
- Oostnieuwkerksesteenweg 111
- 8800 Roeselare Bekijk op Google Maps
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze productmanager
Lissa Van Hecke