Beelden in de openbare ruimte
Beeldende kunst aan de kust
- Vanaf 22-11-2025
- Oostende
- 2 sessie(s)
- 102,85 incl. BTW
- nieuw
Introductie
In elke begeleiding/gidsbeurt wordt men geconfronteerd met een of andere vorm van KUNST in de openbare ruimte. Hoe leg je dit uit aan het publiek, hoe plaatst je dat in de context van de plaats en wat is de blijvende waarde van een object in de openbare ruimte.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na deze opleiding zal men beter aanvoelen hoe een beeld in de openbare ruimte te plaatsen in het geheel van de wandeling. Ieder beeld heeft een verhaal. De goede gids/begeleider zal dan die nieuwe inzichten kunnen koppelen aan de omgeving waardoorheen gewandeld wordt en associaties kunnen leggen tussen de vorm van het beeld en bv. de betekenis van een straatnaam.
Omschrijving
Eerste doel is het begrijpen dat er voor de kunstwerken twee ruimtes zijn: die in de openbaarheid en die vrijheid. Openbaar is gelinkt aan een wettelijk kader, vrij is in eigen privaat maar zichtbaar voor de ander, de passant. Wat kan je die aanbieden, waar zijn de beperkingen, hoe moet je omgaan met die beperking?
Tweede doel is leren kijken naar de letterlijke drie dimensies van een beeld in die ruimte. Iedere invalshoek telt. De letterlijk context van een straat, een plein, speelt mee. Hoe bepaalt zo’n beeld de visie van de passant?
Derde doel is het inzien dat kunst uiteindelijk ook (zeer ruim) politiek is door de boodschap.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Hoofddoelgroep is de pool van ervaren en startende gidsen/reisleiders. De inhoud past uitstekend voor museumgidsen en geïnteresseerden van alle omstreken. Zeker passend voor de doorsnee stadsgids die een stap dichter bij het kunstwerk leert komen.
Voorkennis
Geen specifieke voorkennis is nodig. Voor de nieuwe gidsen zeker niet, voor de reeds actieve gidsen graag kennis van die beelden in hun eigen werkveld.
Methodologie
Basis is een PowerPoint met reader waarin één na één de thema’s worden uitgelegd. In de tweede sessie gaan we buiten de campus in het werkveld gaan en kijken wat daar zo allemaal staat. In een dialoog-stijl wordt dan uitgezocht wat het beeld betekent voor de passant, de plaatser en de maker. De docent legt hierbij de nadruk op het buitenwerk nà de theoretische sessie.
Docent:
André BAERT, vast gids/begeleider bij Mu.ZEE, Museum Constant Permeke (Jabbeke) & Luc Peire (Knokke) + sporadisch Hospitaalmuseum Brugge en Groeninge Museum Brugge.
Momenteel aan het specialiseren in begeleiden (gidsen) in dialoog als uitvoering en als cursusaanbod.
Geeft de opleiding REGIOGIDS Kust van Syntra mee helpen uitbouwen als spildocent. Neemt nu wat meer afstand om te specialiseren in dialoog & begeleiding.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Definiëren van het begrip RUIMTE, voorbeelden van RUIMTES (ook historisch), de functie van de beeldhouwer als uitvoerder van een opdracht, hoe worden beslissingen genomen en welke jury’s zijn acceptabel.
Bijkomende info
PDF van de PowerPoint en de geactualiseerde reader.
In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.
Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).
Locaties en data
Planning
za (22/11/2025) | 09:00 - 12:00 |
za (22/11/2025) | 13:00 - 16:00 |
Duur
za 22-11-2025 t.e.m. za 22-11-2025ADRES
- Syntra West Oostende
- Zandvoordeschorredijkstraat 73
- 8400 Oostende Bekijk op Google Maps
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze productmanager
Lissa Van Hecke